Gündem Veli gibi olmasın!

Veli gibi olmasın!

11.02.2023 - 06:00 | Son Güncellenme:

Bin avukat, yıkılan binaların müteahhitleri hakkında işlem yapılması için savcılığa başvurdu. Rönesans Rezidans’ın müteahhidi dün yurt dışına kaçarken yakalandı.

Veli gibi olmasın

ELİF ALTIN İstanbul - Farklı illerden bin avukat, depremde yıkılan binaların müteahitleri hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunurken, aynı zamanda bu kişilerin kaçmaması için haklarında acilen yurt dışı çıkış yasağı alınmasını talep etti. Savcılık başvurularında, yıkılan binaların müteahhitleri, yapı ruhsatı veren, iskân ruhsatı veren, yıkımın yaşandığı il ve ilçelerdeki belediye başkanları, denetim görevini yerine getiren kişiler şüpheli olarak yer alırken bu kişilerin tespit edilip “bilinçli taksirle öldürme” suçundan yargılanmaları talep edildi. Sırra kadem basan inşaat şirketi sahiplerine ulaşılamazken, yıkılan birçok site projesinin internet sitelerinin kapatıldığı görüldü.

Haberin Devamı

1 - ‘Üç blok yıkılmış bu normal’ dedi!

Antakya’da, daireleri milyonlarca liraya satılan “Güçlü Bahçe City” isimli 5 bloklu sitede 2 blok yerle bir oldu. Hatay’da birçok projeye imza atan Ser-Al İnşaat’ın sahibi Servet Altaş, depremin ilk günlerinde Milliyet’e şöyle dedi: “Bu şehirde 5 bin konut ürettim. Bu 5 bin konuttan iki veya üç blok yıkılmış ise böyle 8 civarındaki bir depremde normal.”

2 - Müteahhidi Karadağ’a kaçarken yakalandı

 

Hatay’ın en lüks yapılarından Rönesans Rezidans depremde yıkıldı ve birçok insana mezar oldu. Rezidansı yapan Antis Yapı’nın ortaklarından inşaat müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, dün İstanbul Havalimanı’ndan inşaat şirketinin bulunduğu Sırbistan Karadağ’a kaçmak üzereyken yakalandı. Coşkun’un üzerinde yüklü miktarda para ele geçti.

Haberin Devamı

3 - ‘Farklı bir yaşam’ vaadi!

Antakya’daki 60 daireli Farklı Yaşam Rende Sitesi de depremde yerle bir oldu. Site, Fevzi ve Fatma Yılmaz’ın sahibi olduğu Fevzi Yılmaz İnşaat Şirketi tarafından yedi yıl önce yapıldı. Şirketin internet sitesinde “Güçlü altyapı, depreme dayanıklı, altyapı sorunları yaşamayan projeler hazırladık” ibaresi yer alıyor.

Veli Göçer kimdir? 18 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde müteahhit Veli Göçer’in Yalova’daki binalarının bir kısmı da çökmüştü. 198 kişinin ölümüne neden olmaktan 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan ve 2004’te cezaevine giren Göçer, aftan yararlanıp 7.5 yıl sonra tahliye olmuştu.

Veli gibi olmasın

KAHRAMANMARAŞ

1 - Güneşli günden kara günlere…

Kahramanmaraş’ta sahibi Mehmet Say olan Aksay İnşaat’ın yaptığı Güneşli Kocabaş sitesi ve Manolya sitesi depremde yıkıldı ve birçok kişiye mezar oldu. Sitesinde “1995 yılının en güneşli gününde, uzmanlaşmış bir ekibi bulunan Mehmet Say, Aksay İnşaat’ın harcını kardığında bugünün hayallerini kuruyordu” deniliyor.

2 - Müteahhit ortada yok

Kahramanmaraş’ta 8 bloklu 320 daireli Ebrar Sitesi de depremde yerle bir oldu, çok sayıda vatandaş hayatıhnı kaybetti. Müteahhidi Tevfik Tepebaşı olan Ebrar’daki konut fiyatları 1 milyon TL ile 1 milyon 450 TL arasındaydı.

Veli gibi olmasın

MALATYA

1 - ‘Benim gibi müteahhidi kimse yok sayamaz’

Malatya’da “depreme dayanıklı” denilerek milyonlarca liraya satılan lüks dairelerin yer aldığı iki büyük bloktan oluşan Yeşilyurt’taki Asur Konutları’ndan bir blok saniyeler içinde yıkıldı. Milliyet’e konuşan İshak İnşaat’ın firma ortağı İhsan Çelik, “Malatya’nın en büyük firmalarından biriyiz. Bu bir itibar suikasti. Adaletten kaçacak bir pozisyonumuz yok. Güven duyulan bir firmayız, vicdanım rahat. Benim gibi müteahhiti kimse yok sayamaz” dedi.

Haberin Devamı

2- Makyajlayıp satmışlar

Malatya’da Trend Garden Rezidans isimli site de çok sayıda kişiye mezar oldu. Görüntü itibariyla yeni yapılan bir bina izlenimi verse de bina en az 20 yıllık bir yapı ve eski hali makyajlanarak rezidansa çevrildi. Trend Garden Rezidans’ın sahibi Engin Aslan, “Ne kolon ne de kiriş kesildi. Kolonları güçlendirdik” iddiasında bulundu. Müteahhite ulaşılamıyor.

Veli gibi olmasın

ADIYAMAN

Öğrenci ve rehberlere mezar oldu

Adıyaman’da Ahmet Bozkurt’un sahibi olduğu Grand İsias Hotel de depremde yıkıldı. Otelde deprem sırasında 200’e yakın insanın konakladığı belirtiliyor. Şu ana kadar 18 rehberin cansız bedenine ulaşıldı. KKTC’den gelen 39 kişilik Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol ekipleri de bu otelde kalıyordu. Şu ana kadar 11 öğrencinin cansız bedenine ulaşıldı.

Haberin Devamı

Veli gibi olmasın

ADANA

Cesaret gerektiren dokunuşlar!

Adana Çukurova’da 14 katlı lüks Hasan Alpargün Apartmanı da depremde yıkıldı. Binada 50’ye yakın kişi yaşamını yitirdi, enkaz altında ise 40 kişi olduğu tahmin ediliyor. Bina mimar Hasan Can Alpargün’ün sahibi olduğu Alpargün İnşaat tarafından yapılmış ve reklamında “Cesaret gerektiren dokunuşlar” denilmişti.