Gündem Yakalanacağını anladı, teslim oldu

Yakalanacağını anladı, teslim oldu

10.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’cü olduğunu itiraf ederek teslim olan ve daha sonra serbest bırakılan Yüzbaşı Burak Akın, örgüt içindeki kod adının ‘Cenk’ olduğunu söyledi. Akın, ‘Yakalanacağımı anlayınca teslim olmaya karar verdim’ dedi

Yakalanacağını  anladı, teslim oldu

15 Temmuz darbe girişiminin ardından madalya verilen ve kahraman olarak nitelenen Kara Kuvvetleri Komutanı (KKK) Orgeneral Yaşar Güler’in koruma subayı Yüzbaşı Burak Akın’ın, FETÖ içindeki kod adının, “Cenk” olduğunu itiraf ettiği açığa çıktı. Akın’ın, teslim olmadan önce KKK’daki 700 personele yapılacak ankesörlü telefon operasyonunu öğrendiğini anlattığı bildirildi. Akın’ın, kendisinin de ankesörlü görüşmeleri bulunduğu ve karargâha gelen MİT’çilerden tedirgin olduğunu söyleyerek, “yakalanacağımı anladım, teslim olmaya karar verdim” diye ifade verdiği öğrenildi.
Savcılık sorgusunun ardından mahkemenin adli kontrol kararıyla önceki gün serbest bırakılan Akın’ın ifadesinde şunları söylediği öğrenildi:
REHİNE KRİZİ: 1983 Adana doğumluyum. İlk ve orta okulu ailemin yanında Adana Seyhan Çukurova’da okudum. 1997’de Kuleli Askeri Lisesi’ni kazandım. 2001’de Kara Harp Okulu’na geçiş yaptım. 2005’te piyade teğmen olarak mezun oldum. 2006 Mart ayında Isparta Eğirdir komando temel kursunda iken Özel Kuvvetler Komutanlığı seçmelerine katıldım. 2006’da ÖKK Okul Komutanlığı bünyesinde kurs bölük komutanlığına atandım. 2014 Haziran’da Musul Konsolosluğu rehine krizi döneminde Özel Kuvvetler’ce yapılacak operasyonel faaliyete seçildim.
‘Bacağımdan vuruldum’
2015 Ağustos’ta Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın koruma müdürü seçildim. 15 Temmuz darbe girişiminde Çolak’ın derdest edilmesini engellemeye çalıştığım esnada darbeci Kurmay Yarbay Halit Kazancı isimli terör örgütü mensubunca sol bacağımdan tabanca mermisi ile Binbaşı Adnan Arıkan isimli terör örgütü mensubunca sağ bacağımdan piyade tüfeği mermisi ile yaralandım ve GATA’da tedavi gördüm.
PİŞMANIM: (Neden pişman oldunuz, pişmanlık duymanızın sebebi nedir?) 26 Aralık 2017’de emniyete kendi isteğim ile geldim. Geçmişte Fetullah Gülen cemaati olarak tanıdığım ve bildiğim, şu an için FETÖ olarak gördüğüm yapılanma hakkında bildiklerimi ve yaşadıklarımı anlatmak istedim. Çünkü geçmiş zamanda böyle bir yapı içerisinde bulunduğumdan dolayı pişmanım. Bu terör örgütünün gerçek yüzünü görememiştim.
‘Kod isim kullanırız’
FETÖ’CÜ OLABİLİR: Koruma Müdürü Yüzbaşı G.E. hatırladığım kadarıyla 2016 hain darbe girişiminden sonra bana sürekli örgütten olduğuma dair imalarda bulunuyordu. 2017 ekim veya kasım içinde emir subay yardımcımız Yarbay S.İ. ile Anıttepe spor tesislerinde yürüyüş yaptığımız sırada emir subayı Albay H.A.A.’nın da bulunduğu bir mecrada Yüzbaşı G.E.’nin benim hakkımda, ‘Burak FETÖ’cü olabilir’ dediğini duymuştum. Yüzbaşı G.E. geçtiğimiz aralık içinde bana, ‘soyismini niye değiştirdin?’ diye sordu. Ben de evlenmeden önce eşimin isteği olduğunu, soyadım olan Acıbucu kelimesinin anlamı olmadığını, bu yüzden değiştirdiğimi söyledim.
Irak’ta kullanmış olduğum resmi kod adım Akın olduğundan, tabur komutanımın tavsiyesi doğrultusunda soyadım olarak değiştirdim. Kendisine, ‘Siz kod isim nedir bilmezsiniz. Irak’ta biz kod isim kullanırız’ dedim. Kendisi de, ‘Ben de kod adı kullanmayı bilirim. Gece eğlencelerinde Berk veya Cenk kod adını kullanırım’ dedi. Benim örgütteki kod ismim Cenk olduğu için onun bu beyanından son derece tedirgin oldum.

‘Kendi isteğimle geldim’

25 Aralık 2017 günü teslim olduğum gün öğleden sonra kim olduğunu bilmediğim protokol subayı G.A. Yüzbaşı’nın MİT’ten olduğunu söylediği bir misafiri geldi. Emir subayı ile başbaşa görüşme esnasındayken G.A. Yüzbaşı, ‘önemli bir konuyu anlatıyor’ şeklinde söylemi oldu. Ben bunda da benim örgüt üyesi olduğumu söylediler diye tedirgin oldum. Bu esnada bana elinde bulunan not defterinin içinden çıkartmış olduğu iki farklı not kağıdı okuttu. Bir tanesinde tarihte yer etmiş birisinin vatana ihanet ile alakalı söylemiş olduğu söz yazıyordu. Diğer not kağıdında da yine vatana ihanetten bahseden sözler yazıyordu. Gelişmeler üzerine yakalanacağımı anladım ve teslim olmaya karar verdim. Kendi isteğim doğrultusunda ifade vermek için geldim.

‘Ankesör operasyonu yapılacak’

Hâkim Albay M.Y. Kurmay Başkanımıza arz için geldiğinde Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı emir subaylığında icra subayı olan devrem A.F.’nin yanında otururken, ‘önümüzdeki hafta 700 kişilik ekibe Ankara’da ankesör operasyonu yapılacak’ dedi. Ertesi gün İstiklal Akkaya ve Kemal Aksakal savcılarımız kuvvet komutanımızı ziyarete geldi. Ziyaret sonunda kendilerini protokol subayı G.A. ile birlikte uğurlarken ayaküstü konuşmalarımız oldu. Bu esnada G.A. Yüzbaşı alınacak 700 kişinin Kara Kuvvetleri personeli olduğunu söyledi. Benim de ankesörde görüşmelerim olduğu için tedirgin olmuştum.
Burak Akın, aralık ayında Gürsel Aygar’ın “Senden, Harekat Başkanlığında bir kişi daha var” gibi sözler söylediğini anlatarak, “Elime karargahta çalışan daire başkanı seviyesinde komutanlarımızın fotoğraflı kuruluş şemasını alarak Aygar’a, “Ben burada eski Özel Kuvvetçi göremedim dedim. Kullanmış olduğu ‘gizli’ kelimesinden, beni kripto Fetullahçı terör örgütü üyesi olarak düşündüklerini değerlendirdim” beyanını verdi.