Gündem Yanan alan 5750 futbol sahası kadar

Yanan alan 5750 futbol sahası kadar

25.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çanakkale’deki orman yangını 48 saatte kontrol altına alındı. Bakan Yumaklı, 4080 hektarın zarar gördüğünü belirterek ‘Çanakkale ruhunu gösteren tüm Türkiye’ye teşekkür ediyorum’ dedi.

Yanan alan 5750 futbol sahası kadar

GÜLDEN ÇOKTAN/ UĞUR YILDIRIM - Çanakkale’de merkeze bağlı Damyeri köyü yakınlarında salı günü 11.30 sıralarında başlayan yangın hızla yayılmış, önceki gün itibariyle 11 köy boşaltılmıştı.

Haberin Devamı

Yangın dün 48 saat dolmadan kontrol altına alındı. Dardanos Yangın Yönetim Merkezi’nde açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yangın AFAD’ın koordinasyonunda diğer tüm kurumlarımızın, STK’larımızın, gönüllülerimizin ve Çanakkalelilerimizin, özellikle de bizden dualarını esirgemeyen milletimizin duası, gayreti ve emeğiyle 48 saat dolmadan kontrol altına alındı. Ben bir kez daha Çanakkale ruhunu buradan tüm Türkiye’ye gösteren taraflara canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

4080 HEKTARLIK ETKİLENDİ

Yangında can kaybı olmadığını aktaran Yumaklı, şunları dedi: “Can kaybımızın olmaması bizi son derece mutlu etti ancak etkilenen alanda yaşayan ekosistemdeki canlılar için içimiz yandı. Özellikle yangından etkilenen kısmın altını çiziyorum çünkü bu tamamen hasar demek değil, yaklaşık 2650 hektarlık ormanlık alan, 1430 hektarlık da tarım alanı ve diğer alanlar olmak üzere yaklaşık 4080 hektarın etkilenmesi söz konusu. Ancak arkadaşların yapacağı incelemeden sonra bu etkinin ne kadarının hasara dönüştüğünü tespit edecekler.”

Haberin Devamı

BEYLİKDÜZÜ’DEN BÜYÜK ALAN

4080 hektar 40 kilometrekare yapıyor. Bu da İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinin yüzölçümünden biraz daha büyük bir alan anlamına geliyor. Bu alanın büyüklüğü aynı zamanda 5750 futbol sahasına denk. Bakan İbrahim Yumaklı, Çanakkale-Çan Karayolu ve boğaz trafiğinin de açıldığını belirtti. Çanakkale Biga’da orman dışı alanda çıkan yangın da kısa sürede kontrol altına alındı. -İZMİR DHA, İHA

Havadan 2828 sorti

Yangında 7 evin hasar gördüğünü söyleyen Bakan İbrahim Yumaklı, yaklaşık 29 ahır ve benzeri yapının hasar gördüğünü bildirdi. Yumaklı, bazı sebze bahçelerinin de hasar gören yerler arasında bulunduğunu belirterek, “Mücadele boyunca 10 uçak ve 38 helikoptere çıktık. Hava araçlarımız şu anda kadar 503 saat uçuş yaptı. 2828 sorti yaptı. Yaklaşık 9000 tona yakın suyu yangın alanında kullandı. 24 saat boyunca da İHA’lar havadaydı. Onların görüntüleri bizim yangınla mücadelemizde önemli bir unsur oldu. Yaklaşık 790 kara aracı, iş makineleri dozerler ve diğerleri kullanıldı. 3774 personel de sahada mücadele etti” dedi.

Haberin Devamı

Yanan alan 5750 futbol sahası kadar

Çiftçilerin araç gerekçeleri de kullanılamaz hale geldi.

Fidan dikilecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Yanan her bir ağacımızın yerine yeni bir fidan dikeceğiz. Yeşil doğamızın tahrip edilmesine, ülkemizin akciğerleri olan ağaçlarımızın yok olmasına, ekolojik dengenin zarar görmesine kesinlikle müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Yanan alan 5750 futbol sahası kadar

Hayvan Arama Kurtarma ekibi, Yağcılar köyünde çiftlikte yaralı halde bulduğu kaplumbağa ve kurbağayı tedaviye aldı.

‘Hayvan kaybı fazla’

Söndürme çalışmalarına katılan orman işçileri de yaşadıklarını anlattı. Orman işçilerinden Süleyman Işık, “48 saat içinde çok şeyler yaşandı. Can kaybımız çok şükür yok ama telef olan hayvanlar var. İhbar 11.30 civarında geldi, hemen harekete geçtik. Yetiştik ama 300 metre aşağıya hortum çekmek zorunda kaldık. Ama maalesef Çanakkale’miz rüzgârıyla meşhur. Yangın da bu yüzden şiddetlendi. Tutamadık. Orman içinde kötü manzaralar vardı. Hayvan kaybı fazla” dedi. Orman ekibinden Ömer Faruk Özcan ise “Rüzgâr bizden hızlı gidiyordu. Yorgunuz. Evimizi özledik ama yine de sahadayız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yanan alan 5750 futbol sahası kadar

‘Yukarıdan ateş yağdı’

Yangının etkilediği Yağcılar köyünde evler, ağıl ve ahır da kullanılmaz hale geldi. Bazı iş yerleri ve tarım aletleri ile bir traktör de yandığı, mezarlığın alevlere teslim olduğu köyde Zeki Demir (66) alevlerin arasından hayvanlarını kurtarmak isterken ölümden döndü. Yüzünde ve ellerinde yanıklar oluşan Demir, hastanedeki tedavisinin ardından sargılı şekilde köyüne döndü. Demir, 35 küçükbaş hayvanını kurtaramadığını anlatırken o anları “Yukarıdan ateş yağıyor” diye anlattı.

Eskişehir’de çiftçi gözaltında

*Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde de Oynaş ve Kümbet mahalleleri arasında kalan bir tarlada, önceki gün saat 13.00 sıralarında yangın çıkmış, alevler, rüzgârın etkisiyle ormana sıçramıştı. Yangın, ekiplerin havadan ve karadan yoğun çabasıyla, dün saat 10.00 sıralarında kontrol altına alındı. 300 hektarlık alan zarar gördü. Kullandığı pulluktan çıkan kıvılcımın yangına neden olduğu suçlamasıyla çiftçi Mevlüt T. gözaltına alındı. “Taksirle orman yangınına neden olmak” suçundan adliyeye sevk edilen Mevlüt T. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı..

Haberin Devamı

*Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda dün 12.00 sıralarında çıkan yangın söndürüldü. Üç dönümün yandığı olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı.

Yanan alan 5750 futbol sahası kadar

Gönüllüler her sahadaydı

Çanakkale’deki orman yangınları söndürmek için Orman Genel Müdürlüğü ekipleri cansiperane bir çaba gösterirken, onların en büyük destekçisi bölge halkı ve şehir dışından gelen göllülerdi. Alevlere müdahale edip, ormana su taşıyan gönüllülerin çabasına biz de yakından tanıklık ettik. AKUT’un Bursa ve İstanbul ekiplerinden gelen gönüllüler 2 gün boyunca alanda canla başla çalıştı.

‘24 SAAT SAHADAYDIK’

Yangın söndürme çalışmalarına destek vermek için şehir dışından gelenlerden biri de AKUT Gönüllüsü Eren Aşkın’dı. AKUT İstanbul ekibinde gönüllü olarak yer alan Aşkın, “Bursa’daki yangın kontrol altına alınınca buraya gönderildik. İlk geldiğimiz gece 24 saat sahadaydık. Sonra biraz dinlendik. Yeniden sahaya çıktık. Normalde biz şehir itfaiyeleri ile şehirde çıkabilecek yangınlara destek verecek şekilde eğitimler alıyorduk. Daha sonra Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde orman eğitimleri almaya başladık. O eğitimlerde öğrendiklerimizi burada sahaya yansıttık” dedi. Yaklaşık 15 yıldır AKUT’ta gönüllü olarak arama kurtarma ve yangın söndürme olaylarında görev aldığını söyleyen Cihat Sefa Bektaş da “Yangın anında ilerleyişimiz sistemde takip ediliyor. Kişi takip cihazları ile izleniyoruz. Bu sayede hiç sıkıntı yaşamadık. Doğru bir planla ve eğitimle buradaki riskleri yönetiyoruz” dedi.

Afetle tanıştım

Çiğdem Kara da AKUT’ta görev yapan kadın gönüllülerden biri. Kara, “2018’de AKUT’a girdim. 1999 Depremi’ni yaşayarak bu ülkede afetle tanıştım. Ve o zamanda gördüğümle bugün gördüklerim aynı. Kadın erkek ayrımına girmeksizin yardımcı olmaya çalışıyorum” diye konuştu.

‘Ormanlar bizim emeğimiz’

Çanakkale’de çıkan yangında Mersin Orman Genel Müdürlüğü Erdemli Timinde görevli ekipler de görev yaptı. Erdemli Timi lideri Fevzi Özdil, 34 yıldır OGM bünyesinde çalıştığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Önce Bursa’ya gidecektik. Sonra buraya geldik. 5 aracımızla 18 personelle sahadayız. Yangının güney cephesi olarak bilinen Aşağıokçular köyünde görev yaptık. Dozerler ile yangının önünü keserek ilerlemesini durdurduk. Çanakkale bir rüzgâr bölgesi.

Şu an sıkıntı kalmadı. Ormanlar, yanınca çok biz üzülüyoruz. Onlara gözümüz gibi bakıyoruz. Ormanlar bizim emeklerimiz.”

Yunanistan’da yangınlar sürüyor

Yunanistan genelinde ve başkent Atina’nın eteklerinde süren ve şimdiye kadar 20 kişinin ölümüne neden olan orman yangınları sürüyor. Kuvvetli rüzgârın etkisiyle müdahalenin güçleştiği yangınlar kontrol alına alınamadı. Başkent Atina’nın 50 km kuzeyinde Parnita Dağı’ndaki yangın yerleşim birimlerine yaklaştı. Gece havadan söndürme çalışmalarının yapılamaması nedeniyle bölgedeki yangın rüzgârın da etkisiyle tekrar güç kazandı. Yunanistan Meteoroloji Dairesi, yangının dumanının Malta ve Güney İtalya’da Sicilya’ya kadar ulaştığını kaydetmişti.

Yanan alan 5750 futbol sahası kadar

Alexandras Douvara

Irkçı yorum

Yunanistan’ın Dedeağaç bölgesinde geçen cumartesi günü yangında 2’si çocuk, 18 mültecinin cansız bedeni bulunmuştu. Yunanistanlı spiker Alexandras Douvara, ERT kanalında yangın haberi sunarken “Tek sevindirici şey, Dadia Ormanı’nda hayatını kaybeden 18 kişi dışında insan hayatının yasını tutmamış olmamızdır” dedi. Tepki çeken ifadeyi  Yunan basını da “utanç verici” buldu.