Gündem Yargı adalet dağıtmıyor

Yargı adalet dağıtmıyor

19.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara Barosu Genel Kurulu’nda konuşan Baro Başkanı Aksoy, ‘Herkesin altında barınacağı tek çatı hukuktur’ dedi

Yargı adalet dağıtmıyor


Ankara Barosu’nun 63. Olağan Genel Kurulu’nda son kez başkan sıfatıyla konuşan Sema Aksoy, “Bugün şunu gördük ki, herkesin altında barınacağı tek çatı hukuk devleti çatısıdır” dedi.
Yaklaşık 12 bin avukatın kayıtlı olduğu Türkiye’nin ikinci büyük barosu olan Ankara Barosu’nun 63. Olağan Genel Kurulu, dün Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde başladı. Sabah başlaması gereken kurul, gruplar arasındaki divan başkanlığı, yönetim ve delege listelerindeki pazarlıkların uzayarak yeterli imzanın toplanamaması nedeniyle öğleye sarktı.
‘Hâkim ve savcılar kutuplaştı’
Genel kurulun açış konuşmasını yapan Aksoy, yargının olmazsa olmazının mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı olduğunu belirterek, HSYK seçimlerini eleştirdi. Aksoy, “Son HSYK seçimleri sürecinde, ne yazık ki, toplumun önünde kutuplaşan, birbiriyle hesaplaşan bir hâkim ve savcı topluluğu ortaya çıktı. Geldiğimiz nokta ‘yönetemeyen demokrasi’ ve ‘adalet dağıtamayan yargı’ oldu” dedi.
Yargının, yakın geçmişte yaşandığı gibi öç alma algısı oluşturabilecek uygulamalardan, siyasi iktidarın da yargıya müdahale nitelenebilecek işlemlerden kaçınması gerektiğini kaydeden Aksoy, “Devlet içindeki kurumların, kurumlar içindeki grupların karşı karşıya, kıran kırana yok edici çatışması kaygı verici boyutlara ne yazık ki ulaşmış bulunmaktadır. Bugün şunu gördük ki, herkesin altında barınacağı tek çatı hukuk devleti çatısıdır. Çatının tuğlalarını bir bir eksiltirsek, gün gelir bu çatı hepimizin başına yıkılır” diye konuştu.
7 aday başkanlık yarışında
Baro başkanlığı seçiminde Demokratik Sol Avukatlar (DSA) Grubu adayı Hakan Canduran, Demokratik Sol Avukatlar (DSA) Taban Hareketi adayı Fatih Deniz Alaeddinoğlu, Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Murat Yılmaz, Baroda Birlik Grubu adayı Bülent Yağmur, Milliyetçi Avukatlar Grubu adayı Seyit Kıvanç Koç, Devrimci Demokrat Avukat Grubu adayı Medeni Ayhan, Sol Avukatlar Grubu adayı Bülent Turhan Gündüz yarışıyor.
Bugün seçilecek yeni başkan, 2 yıl süre ile Ankara Barosu Başkanlığı’nı yapacak. Başkanlık yarışının Canduran ile Alaeddinoğlu arasında geçmesi bekleniyor.