Gündem ‘Yargı için insan hayatı masraflarından ucuz’

‘Yargı için insan hayatı masraflarından ucuz’

30.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Okmeydanı’nda Uğur Kurt’u vuran polise 12 bin lira para cezası veren mahkeme, yargılama masrafları için 19 bin lira ödenmesine hükmetti. Avukat Aslı Kazan, “Yargı için insan hayatı kendi masrafından ucuz” dedi

‘Yargı için insan hayatı  masraflarından ucuz’

Uğur Kurt, 22 Mayıs 2014’teki olaylar esnasında, bir yakınının cenaze törenine katılmak için Okmeydanı Cemevi’nde bulunduğu sırada başına mermi isabet etmesi sonucu yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Hazırlanan iddianamede, sanık polis memuru Sezgin Korkmaz hakkında “taksirle öldürme” suçundan 6 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. Dosyanın gönderildiği İstanbul 85. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın “taksirle öldürme” değil, “kasten öldürme” suçundan yargılanması gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş, sanığın “olası kastla öldürmek” suçundan 20 ile 25 yıl arasında değişen hapis cezasını öngören hükme göre yargılanmasını istemişti.

605 gün para cezası

Dava dosyası istenen cezanın ağır ceza kapsamında olması nedeniyle İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Yargılama sırasında esas hakkındaki görüşünü açıklayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ekrem Şakar, Korkmaz’ın olası kastla hareket edip Kurt’un silahla ölümüne sebebiyet verme suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti. Ancak davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanığa “taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 yıl hapis cezası vermiş, duruşmadaki tutum ve davranışlarını lehine takdiri indirim nedeni kabul ederek sanığın cezasını 1 yıl 8 aya indirmiş; bu cezayı da 605 gün adli para cezasına çevirerek toplamda 12 bin 100 lira adli para cezası vermişti.

Tepkiye neden olan kararın ardından ailenin avukatlarından Aslı Kazan, mahkeme heyetinin yargılama için 19 bin lira istediğini belirterek, sert tepki gösterdi. Twitter hesabından mahkemenin karar tutanağını da yayımlayan Aslı Kazan, Milliyet’e şunları söyledi:

“Üç yıllık yargılama boyunca dokuz duruşma görüldü. Sanığın sorgusunu yapan, tanıkları dinleyen mahkeme heyeti, yedinci oturumda değişti. Bu yeni heyet maalesef polisi kollayan bir yaklaşımla mütalaaya aykırı olarak olayın taksirle adam öldürme olduğuna karar verip en alt sınırdan sanığın ceza almasını sağladı. Taksir ve indirimler olunca ceza 1 yıl 8 aya indi. Bu ceza da 12 bin 100 TL adli para cezasına çevrildi. Mahkeme toplamda 19 bin 703 lira tutarındaki mahkeme masraflarını sanıktan tahsil ediyor fakat Uğur Kurt’u öldürmenin bedeli olarak 12 bin 100 TL takdir ediyor. Yargı için insan hayatı kendi masraflarından ucuz. Hiçbir şey bitmedi. İstinaf başvurusu yapacağız.”