Gündem Yargı Mağdurları için Adalet Çağrıcıları

Yargı Mağdurları için Adalet Çağrıcıları

24.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir grup hukukçu, yazar ve sanatçı, Türk yargısındaki aksaklıkları ve hak ihlallerini ortadan kaldırmak, yargıyı demokratik ölçülere ve asli görevine döndürmek için “Yargı Mağdurları için Adalet Çağrıcıları” adlı bir çağrı grubu oluşturdu.

Yargı Mağdurları için Adalet Çağrıcıları

Aralarında Şanar Yurdatapan, Eşber Yağmurdereli, Yağmur Atsız, Emin Aktar gibi 100’e yakın aydının yer aldığı çağrı grubu, temel amaçlarının “halkın vergileriyle var olan bir kurumu, görevinin sınırlarına geriletmek ve yargıyı denetlemez bir kurum olmaktan çıkarıp halkın denetimine açmak” olarak açıkladı. Grupta yer alanların görüşleri:
* Orhan Gazi Ertekin (Demokrat Yargı Derneği Başkanı): Bu girişim yargıyı halkın doğrudan denetimine açma çabası olarak görülebilir. Bu açıdan da bir ilktir. Yargının demokratik alanın dışına çıkmasını, ideolojik davranmasını, araçsallaşmasını engelleyecek en önemli unsur halkın bu sürece denetim iddiasıyla katılabilmesidir. Amacımız, yargının bir araç değil; denetlenebilir alan olduğunu kanıtlamak.
* Mehmet Atak (Oyuncu-Yönetmen): Bugün tüm Türkiye vatandaşları adli ya da siyasi hukuktan bağımsız işleyen yargının potansiyel birer mağdurudur. Bizim temel amacımız bizim vergilerimizle var olan bir devlet aygıtının, yine aynı vergilerle maaş alan aktörler olan her mevkideki savcı ve hakimlerin hizmetleri sınırına çekilmeleri.
* Mehmet Emin Aktar (Eski Diyarbakır Baro Başkanı): Türkiye’de birçok organ kendine ait olmayan yetkileri de kullanıyor. Yargı da bunlardan biri. Yargı adaleti yerine getirmek yerine devleti koruma refleksiyle hareket ediyor. Bunu yaparken de kendi ideolojisinden yana davranıyor. Fakat yapması gereken kamu vicdanını dikkate alarak ona göre karar vermek. Bizim amacımız da yargının asıl işlevine çekilmesini sağlamak.
* Mebuse Tekay (Avukat): Hukuksuzluğun bu kadar yaygınlaştığı çok az dönem oldu. Bu nedenle yargının yaptığı hukuksuzlukları takip etmek üzere oluşturulan bu grubun içindeyim. Bu hukuksuzlukları takip ederek kamuoyu ile paylaşacağız. Yargının sadece adalet dağıtan bir mekanizma olması için elimizden geleni yapacağız.
* Arif Ali Cangı (Yeşiller Partisi Eş Başkanı): Yargının demokratik standartlara ulaştırılması için çaba harcayacağız.
* Hülya Gülbahar (Avukat): Bu girişim umarız ki Türkiye yargısının da evrensel demokratik standartlara ulaşmasını sağlamaya hizmet edecektir.
* Yıldız İmrek (Avukat): Amacımız yargı mağduriyetlerini ortadan kaldırmak. Politik yargılamaların önüne geçmek. Ayrıca genel olarak çeşitli sebeplerle ortaya çıkan yargı mağduriyetlerinin de ortadan kalkması ve keyfi uygulamaların engellenmesi amacıyla böyle bir girişim başlattık.

Haberin Devamı

Yargı Mağdurları için Adalet Çağrıcıları