Gündem ‘Yarının Köyleri’ Adana’da açıldı

‘Yarının Köyleri’ Adana’da açıldı

17.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde başlatılan “Yarının Köyleri” projesinin ilk dijital merkezi Adana Kürkçüler Köyü’nde açıldı.

‘Yarının Köyleri’ Adana’da açıldı

ÇİĞDEM YILMAZ Adana - İlk uygulamanın Adana’da hayata geçtiği proje ile teknoloji olanakları köylere ulaştırılarak istihdam artırılacak, üretim güçlenecek ve kültürel değerler korunarak kırsal kalkınma desteklenecek. Köylerde kurulacak dijital merkezlerde başta çocuklar, gençler, kadınlar ve engelli bireylerin katılacağı çalışmalarla Anadolu’nun yöresel ürünlerinin markalaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Böylece zanaat eserlerinin ve el emeği ürünlerin, köyden doğrudan tüketici ile buluşması için fırsat yaratılacak. İlk fazında Adana, Diyarbakır ve İzmir illerinde üç pilot köy ile başlayan ‘Yarının Köyleri’ projesi ile beş yılda toplam on köye ve bir milyondan fazla kişiye ulaşılması hedefleniyor. Ayrıca deprem felaketinin ardından projeye Hatay da dahil edildi. Pilot illerde, yeni e-ticaret girişimcisi oranının, proje tamamlandığında yüzde 60 artacağı öngörülüyor. 

Haberin Devamı

‘Sınırları aşacak’ 

Dijital merkezin açılışında konuşan Trendyol Grubu Kurumsal İletişim Direktörü İrem Poyraz, 2028 yılı sonuna kadar toplam on köyde dijital merkezler kurmayı ve bir milyon kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirtekerek şunları söyledi: 

“’Yarının Köyleri’ projesiyle köylerimizi teknoloji ile buluşturup yarınlara hazırlayacağız. Bugün Adana ile başladık, kısa süre içerisinde Diyarbakır ve İzmir’de de dijital merkezlerimizi açacağız. Deprem felaketi sebebiyle projemize Hatay’ı da dahil ettik. Buradan çıkan ürünler inanıyoruz ki sınırları aşacak ve Azerbaycan’da, Berlin’de Körfez ülkelerinde müşterileriyle buluşacak. Trendyol ve UNDP işbirliği ile köylerde istihdam aratacak, üretim güçlenecek, kırsal kalınmayı destekleyecek, sürdürülebilir ve teknolojiye dayalı üretim kültürünün oluşturulması ve Anadolu’nun yöresel ürünlerinin markalaştırılması için çalışacağız.” 

Haberin Devamı

‘Gençler köye dönecek’ 

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ise köylerin üretim ve kültürel değerlerin geleceğe taşınması anlamında çok kıymetli olduğunu belirterek, “Dünyanın her yerinde köylerde kültürel değerler yaşatılmalı. Bizim amacımız da köylerden şehirlere göç eden gençleri tekrar köylere geri döndürmek ve köylerdeki yaşamı onlar için cazip hale getirmeyi sağlamak” dedi.