Gündem Yaşlanma birimi telomerler!

Yaşlanma birimi telomerler!

29.04.2018 - 18:45 | Son Güncellenme:

Kromozom, son zamanlarda bilim adamlarının epeyce gündeminde olan bir konudur. Kromozomlar yapısal olarak farklı birimlerden oluşmuştur. Telomerler de bu birimlerden bir tanesidir. Telomerler, kromozomların en uç bölgesine yerleşmiş bölgelerde bulunurlar.

Yaşlanma birimi telomerler

Telomer küçük ama etkilidir

Haberin Devamı

Kromozomların her ucunda bulunan bu telomerler, sağlıklı bir insanda 92 adet bulunur. DNA’daki genetik bilginin korunmasıyla görevlidirler. Öyle ki, Kromozoma zarar verecek birçok etkiyi engellerler. Böylece kanserin hücrelere yayılmasını engellerler. 92 adetten sadece bir tanesinin bile çok kısa olması o hücreyi öldürür.

Yaş arttıkça telomer uzunluğu azalır

Telomer uzunluğu o hücrenin dolayısıyla o bireyin genç olduğunun bir göstergesidir. Yaş ile geçen süre, dışarıdan alınan toplam hasar ve zamanla yıpranması telomerin boyunun kademeli olarak kısalmasına neden olur. Yani ne kadar kötü etken o kadar hasar ve o kadar telomer boyunda kısama olması anlamına gelir.

Uzun ömrün sırrı telomerlerimize iyi bakmaktır. Telomerlere iyi bakmak kendimize iyi bakmak demektir. Bunun için düzenli uyku, stressiz yaşam, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, D vitamini alımı, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durma gibi dikkat edilmesi gereken yaşam şartlarıdır.

Haberin Devamı

Telomeraz

Telomerazlar da telomerlerin kısalmasını engelleyen enzimlerdir. Ama telomeraz hücrelerde eksiktir hâliyle zamanla hücre mecburen yaşlanmaya başlar. Telomerazların çok fazla olması da bölünmenin sürekli ve çok fazla olarak kontrolsüz olması demektir. Bu da kanser anlamına gelmektedir. Bu yüzden vücut kendini doğal dengede tutmaktadır.

Sertap Erener 100 yaşına kadar genç yaşamak istedi

Ünlü şarkıcı Sertap Erener ile gündeme düşen bu telomer tedavisi bir anda sosyal medyada gündem oldu. Dolayısıyla konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan insanlar bile telomer hakkında internette aramalar yapmaya başladı. Telomerleri doğal yollardan, sağlıklı yaşayarak uzatabiliriz. Fakat telomer tedavisi yöntemine birçok bilim insanı sıcak bakmamaktadır. Gen ile oynamak ve vücudun normal işleyişine ani şekilde engel olmak kanser başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarabilir.