Gündem Yassıada mağduriyeti için başvuru başladı

Yassıada mağduriyeti için başvuru başladı

25.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yassıada yargılamalarında zarar görenler veya mirasçıları tarafından zararlarının karşılanması istemiyle yapılacak başvuruları değerlendirecek komisyonun çalışma usul ve esaslarına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yassıada mağduriyeti için başvuru başladı

 

Yüksek Soruşturma Kurulu ile Yüksek Adalet Divanı tarafından haklarında soruşturma ve kovuşturma yürütülenlerden, maddi ve manevi zararlarının Hazine tarafından karşılanmasını isteyenler veya mirasçıları, 24 Mayıs’a kadar komisyona başvurabilecek. Başvurular doğrudan komisyona veya valiliklerin il yazı işleri müdürlüklerine yapılabilecek.

Haberin Devamı

Karar salt çoğunlukla

Üye tam sayısının salt çoğunluğu ile karar alacak komisyon incelemelerini dosya üzerinden yapacak ve müzakere neticesinde, başvurunun reddine veya kabulüne karar verecek. Maddi zarara ilişkin başvurular karara bağlanırken, uğranıldığı kesin olan ancak aradan geçen zaman sebebiyle tutar yönünden tespiti teknik olarak mümkün olmayan zararlar açısından hakkaniyete uygun bir tazminat miktarı belirlenecek. Başvuran, komisyon kararına karşı 15 gün içinde bir defaya mahsus olmak üzere itiraz edebilecek. İtiraz hakkında verilen kararın tebliği üzerine başvuran, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Danıştay’da dava açabilecek.

4 ay içinde ödenecek

Komisyon kararında belirlenen maddi ve manevi tazminatlar, kararın kesinleşmesini müteakip 4 ay içinde Hazine tarafından ödenecek. Başvuru dosyaları, sürecin tamamlanmasını müteakip TBMM Başkanlığı’na gönderilecek. Cumhurbaşkanı kararı ile 13 Ekim 2020’de kurulan komisyonun başkanlığına Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan getirilmiş, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürü, Hazine ve Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşaviri ve Muhakemet Genel Müdürü, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürü komisyon üyeleri olarak belirlenmişti.