Gündem ‘Yatay geçiş’ tartışması

‘Yatay geçiş’ tartışması

05.03.2010 - 01:29 | Son Güncellenme:

Üniversitede yatay geçişe imkân tanıyacak taslak akademisyenler arasında tartışma çıkardı. Bazıları desteklerken, bazıları endişelerini dile getirdi

‘Yatay geçiş’ tartışması

YÖK’ün farklı puan türleri arasında geçiş yapılmasını sağlayan yönetmelik taslağı akademisyenler arasında tartışmaya yol açtı.
Prof. Ülkü Azrak (Eski YÖK Üyesi): “Taslakta kurumlar arası yatay geçiş üniversitelerin eşdeğer programları arasında ve YÖK tarafından yayımlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılacak deniliyor. Bu sınırlayıcıdır. Bu durumda örneğin hukuk fakültesinden siyasal bilgiler fakültesine geçiş yapılabilir. Birçok dersleri benzeşiyor. Sınırsız bir yatay geçiş kabul edilemez.”
Prof. İsa Eşme (Eski YÖK Başkan Vekili): “Mevcut yönetmelik çok katı. Taslakla esnetilmiş. Ancak, ölçü kaçırılırsa yan etkileri olabilir. Yatay geçiş yapan öğrencilerin programları örtüşmezse, kalitede zafiyet yaşanır. Öğrenci hak etmediği bölüm veya programlara yerleşebilir.”
Prof. Yıldırım Üçtuğ (Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Vekili): “Yönetmelik taslağı farklı puan türleri arasında geçişi sağlıyor. TM puan türü ile yerleşen öğrenci TM puan türünden bir bölüme geçiş yapabilecek. Geçişler eşdeğer programlar arasında olabilecek. Yani görülen derslerin belli oranda ortak olması gerekiyor. Ancak, o zaman geçiş yapılabilir.”
Prof. Ural Akbulut (Eski ODTÜ Rektörü): “Sayısal sözel ayrımı yapmadan geçişlere olanak tanınacak. Katsayı bu şekilde ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. ‘Aynı düzeyde fakat farklı yerleştirme puanı ile öğrenci kabul eden programlar arasında geçiş yapılabilecek’ deniyor. ‘Aynı düzey’ ne demek? Yarın ‘aynı düzey budur’ denilebilir. İlahiyat fakültelerinde birinci sınıftaki dersler hukuk fakültelerine uyumlu hale getirilebilir. Kelime oyunu yapılıyor.”
Prof. Tahsin Yeşildere (Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı): “Yatay geçişlere belirli kriterler getirilmeli ama bu kriterlere üniversitelerin kriterleri eklenmeli. Bu yönetmelik ilahiyat fakültesi öğrencilerinin hukuk fakültelerine geçişini sağlayacaksa bu YÖK’ün taraf olduğunu gösterir. Art niyetli uygulama varsa yanlış bir yaklaşım olur.”
Prof. Adil Çağlar (Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği Akademik Direktörü): “YÖK’ün yatay geçiş uygulamalarını genişletmesi olumlu. Ancak, uygulamada standartlar açıkça belirlenmeli, sistemin eksenini kaydıracak zorlamalar yapılmamalı.”