Gündem Yaz ortasında sele 22 kurban verdik!

Yaz ortasında sele 22 kurban verdik!

25.07.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yaz ortasında sele 22 kurban verdik!

Yaz ortasında sele 22 kurban verdik



Yaz ortasında sele 22 kurban verdik


Yurdun birçok yerinde önceki gün etkili olan sağanak yağışta Rize, Yozgat, Çorum, Tokat ve Kars’ta ölenlerin sayısı dün 22’ye çıkarken, 4 kişi de kayboldu.
• RİZE: Çayeli’ne bağlı Limanköy’de Erdem Genç, Adacami köyünde Selma Usta (30), Kıbledağı köyünde Halim Yıldırım, Selamet köyünde Şehnaz Sevinç, Mustafa Topal, Yenicami Mahallesi’nde Emre Abdullah (20), İslahiye köyünde Sancaktutan soyadlı 10 yaşında bir çocuk, Yenihisar köyünde Coşkun Pehlivan (2), Bedri (55) ve Behrivan Aydın (2) toprak altında kalan evden ölü çıkarıldı. Limanköy’de çöken evin altından, Ekrem Yazıcı ve Sait Ülker’in de cesetlerine ulaşıldı. Aynı yerde toprak altında en az 15 kişinin bulunduğu öne sürüldü. Rize Valiliği Kriz Masası’ndan alınan bilgiye göre, 20 ev çöktü, 200 ev de boşaltıldı. Rize-Güneysu, Rize-Artvin Karayolu ile 95 köy yolu heyelandan kapanırken, 95 köyde elektrik, 8 köyde ise telefon hatları kesildi.

Turistler mahsur kaldı
• TRABZON: Maçka’daki Sumela Manastırı yolu da heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı. Manastır ziyaretinde bulunan çok sayıda turist ve 40’a yakın araç mahsur kaldı.
• ÇORUM: 500’ü aşkın ev ve işyerini su bastı, 4 caminin minaresiyle bazı evlerin çatısı uçtu. 600 büyük ve küçükbaş hayvan telef oldu.
• KAYSERİ: Kocasinan’a bağlı Erkilet beldesinin Hırka köyünde 2 ev tamamen, 2 ev de kısmen yıkıldı. Tarlalar sular altında kalırken büyükşehir belediyesi, Erkilet sırtlarından bölgeye doğru akan yağmur sularının Sarmısaklı çayına ulaşamaması nedeniyle gecekonduların tehdit altında olduğunu, DSİ’ye ait taşkın kanallarının da çeşitli kuruluş, fabrika ve ev sahiplerince kapatıldığını bildirdi.

Yıldırım kurbanları...
• TOKAT: 20 evi su basarken, merkeze bağlı Dedeli köyünde yıldırım çarpan Emine Polat (28) ile kuzeni Duran Polat’ın (15) cenazeleri dün toprağa verildi.
• KARS: Kars’ta çöken bir evin altında kalan Şahin Kara (19) öldü, Aliz, Rabiya ve Veysel Kara yaralandı.
• VAN: Çaldıran’da iki ev kullanılamaz hale gelirken, 22 tandırevi ve ahır zarar gördü. Çaldıran Kaymakam Vekili Emin Bilmez, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek, sel sularından zarar gören ailelere gıda paketleri dağıtıldığını bildirdi.
• AĞRI: Kabacık köyünde 7 ev yıkıldı, 12 ahır kullanılamaz hale geldi.
• ERZİNCAN: Refahiye’ye bağlı Yeniköy’de 1 ev çöktü, yine çöken 3 ahırda bulunan 4 büyükbaş hayvan telef oldu. Hürrem Ali Palangası köyünde ekili araziler, sel suları altında kaldı.

Yozgat’ın Şefaatli ilçesine bağlı Karalar köyünde, dere yatağına yakın bir gecekonduda oturan Kaya ailesinin tüm fertleri sel kurbanı oldu. Anne Güllü Kaya (37) ve çocukları Esra (12), Büşra (5), Ayşe (2) ve Safiye’den (6 aylık) geriye sadece, tek duvarı yıkık bir ev, sel sularıyla 200 metre sürüklenen bir buzdolabı, televizyon, iki oyuncak bebek ve terlikler kaldı.

Bir çocuk kayıp
4 çocuktan 3’ünün cesedi bulunurken, diğer çocuğun cesedine henüz ulaşılamadı. Yozgat’ta 200 civarında ev ve işyeri de sular altında kalırken, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Acil Yardım Fonu’ndan 100 milyar lira yardım gönderildi. Bu para mağdur ailelere dağıtılacak.

Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz’ın bugün, sel felaketine uğrayan seçim bölgesi Rize’ye gideceği öğrenildi. Rize gezisi nedeniyle, bugün İstanbul’da yapılacak MGK toplantısına katılamayacak olan Yılmaz, mazeretini MGK Genel Sekreterliği’ne de bildirdi. Bu arada dün akşam felaket bölgesine giden Enerji Bakanı Zekin Çakan ve Devlet Bakanı Melda Bayer, "Yaralar sarılacak" dedi.