Gündem Yeni Altay'da 14 alt sistem yerlileştirildi! 'İnsansız sistemler üzerine yakında yeni şeyler duyacaksınız'

Yeni Altay'da 14 alt sistem yerlileştirildi! 'İnsansız sistemler üzerine yakında yeni şeyler duyacaksınız'

30.04.2023 - 10:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin milli ve özgün imkânlarıyla üretilen Altay tankı, TEKNOFEST'te vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. Tankın üreticisi olan BMC firmasının Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, Altay tankının 'Yeni Altay' olmasına giden süreçte yaşananları anlattı ve BMC’nin insansız sistemler üzerinde yürüttüğü çalışmalar hakkında yakın zamanda yeni gelişmeler duyulacağının sinyalini verdi.

Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - İstanbul Atatürk Havalimanı’nda devam eden Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Teknofest, her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Birçok yerli firmanın katıldığı festivalde Türk savunma sanayii ürünleri, yerli ve millî sistemlerin tanıtılması başta olmak üzere çok sayıda farklı etkinlik düzenleniyor. Festivalde sergilenen ürünler arasında en çok ilgi gören platformlardan biri de yakın zamanda Sakarya’da düzenlenen törenle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilen ve 'Yeni Altay' olarak tanımlanan ana muharebe tankı. 1940’lı yıllardan sonra ilk kez fabrika çıkışlı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilen tank olan Altay ana muharebe tankı, daha önce başta Almanya’nın uyguladığı güç grubu ambargosu olmak üzere yurt dışından alınan alt sistemlerin tedariğinde oluşan sorunlar sebebiyle üretime geçememiş, sonrasında yabancı sistemlerin yerli muadilleri ile değiştirilmesi ve Güney Kore ile imzalanan yeni güç grubu anlaşmasıyla son şeklini almıştı. Tank, zaman içinde yerlileştirilen sistemleri ve günümüz tehditlerine karşı daha güncel halde olması sebebiyle 'Yeni Altay' adıyla tanıtılmıştı.

Haberin Devamı

Yeni Altayda 14 alt sistem yerlileştirildi İnsansız sistemler üzerine yakında yeni şeyler duyacaksınız

BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, Altay ana muharebe tankının zaman içinde birçok değişime uğradığını ifade etti ve tankta bulunan birçok yabancı menşeli alt sistemin yerli muadilleri ile değiştirildiğini vurguladı. Altay’ın ilk prototiplerinden çok daha güçlü ve farkı bir tank olduğunu ifade eden ve Altay projesinin geleceği hakkında bilgiler paylaşan Karaaslan, BMC Savunma’nın insansız sistemler üzerinde de çalışma halinde olduğuna dikkat çekerek "Bu alanda yakın zamanda yeni gelişmeler duyacaksınız" dedi.

'YENİ ALTAY İLK PROTOTİPLERDEN ÇOK FARKLI BİR TANK'

Altay tankının seri üretim ihalesinin 2018 yılında tamamlandığını hatırlatan BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, "İhalenin tamamlanmasının ardından 2 sebepten ötürü tank üzerinde önemli değişiklikler yapma ihtiyacı doğdu. Bir tanesi kamuoyunun da malumu ihracat lisanslarıydı. Güç grubu başta olmak üzere yabancı menşeli sistemlerde birtakım sıkıntılar yaşanmıştı. Dolayısıyla ilk ortaya çıkan prototiplerde kullanılan bu tarz sistemlerin hepsinin tankın üzerinden arındırılması gerekiyordu. Bir de ilk prototiplerin 2012-2013 yıllarında üretildiğini düşünürsek 10 yıllık süreç içinde muharebe sahasında çok önemli değişiklikler yaşandı. Türk Silahlı Kuvvetleri bu dönemde zırhlı birliklerinde aktif görev aldığı birçok başarılı operasyon gerçekleştirdi ve bu operasyonlarda elde edilen deneyimler vardı. Bunları yakından takip ettik ve günümüz muharebe sahasının ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak tankın üzerine eklenmesi gereken unsurları belirleyip tanka entegre etme ihtiyacı olduğunu değerlendirdik. Bu iki unsur bir araya gelince ve tankın üzerine birçok yerli ve yeni sistem ilave olunca biz artık ilk prototiplerden çok başka bir noktada olduğu için tanka 'Yeni Altay' diyoruz" şeklinde konuşarak Altay tankının 'Yeni Altay' olarak anılmasının arkasındaki süreci anlattı.

Haberin Devamı

Yeni Altayda 14 alt sistem yerlileştirildi İnsansız sistemler üzerine yakında yeni şeyler duyacaksınız

'14 ALT SİSTEM YERLİLEŞTİRİLDİ'

Altay tankının günümüz muharebe sahasına uygun hale getirilmesi sürecinde 14 alt sistemin yerlileştirilerek değiştirildiğini vurgulayan Karaaslan, “Tanka günümüz muharebe koşullarında en çok ihtiyaç duyulan sistemlerden biri olan aktif koruma sistemi entegre edildi. Yaşanan tecrübeler ışığında tankın koruma seviyesinde çok ciddi bir artış sağlandı. Güç grubunun değişmesi ile birlikte tankın hareket kabiliyeti de performansı ışığında yeniden düzenlendi. Olumlu yönde yapılan değişikliklerle 'Yeni Altay' ilk prototiplerden çok daha hazır ve gelişmiş bir tank. Gelişme hâlâ devem ediyor. Bir dönem tanklara ihtiyaç olup olmadığı konusunda tartışmalar gündeme geldi ancak gerçeklerden hareket edersek ABD şu anda 'Abrams X' isimli yeni bir tank çalışıyor. Fransa ve Almanya ortak şekilde EMBT isimli tank üzerinde çalışıyor. Almanların önemli üreticisi 'Rheinmetall KF-51' isimli yeni bir proje yürütüyor. İngilizler ise 'Challenger 2' tanklarını 'Challenger 3' seviyesine yükseltiyor. Yani dünyanın önde gelen ordularının hepsi tanktan vazgeçmek bir yana tanklarını muharebe sahasında ana unsur olmak için geliştirme çabası içindeler. Dolayısıyla bizim de benzer bir hareket tarzı izlememiz gerektiğini düşünüyorum” dedi ve Altay tankının gelecekte ihtiyaçlara göre donatılacağını ifade etti.

Haberin Devamı

"Evet, tehditler gelişiyor özellikle de son dönemde havadan gelen tehditlerde ciddi gelişmeler var. Tüm ülkeler bu tehditlerin oluşturduğu riski azaltmak için çalışıyor. Biz de Altay’da buna benzer çalışmalar yapmaya devam ediyoruz." - Mehmet Karaaslan

'İNSANSIZ SİSTEMLER ÜZERİNE YAKIN ZAMANDA YENİ GELİŞMELER DUYACAKSINIZ'

Haberin Devamı

Altay projesinde T1 ve T2 modellerinin ardından insansız kuleye sahip olan T3 versiyonu için çalışmanın devam ettiğini belirten Karaaslan, "Bu yönde ekiplerimiz ciddi çalışmalar yapıyor. Altay’ı bugünün şartlarına hazırladığımız gibi inşallah geleceğin muharebe şartlarına da hazır hale getireceğiz" diye konuştu.

Yeni Altayda 14 alt sistem yerlileştirildi İnsansız sistemler üzerine yakında yeni şeyler duyacaksınız

BMC Savunma'nın sadece Altay tankında değil ürün yelpazesindeki tüm zırhlı araçlarda insansız sistemler üzerine çalışmalar yaptığını dile getiren Karaaslan, "Bu alanda birçok faaliyet yürütüyoruz ve yine bu alanda çalışan, alt sistemler geliştiren şirketlerle de çok ciddi iş birliklerimiz var. Bunlarla ilgili BMC’nin yürüttüğü faaliyetler konusunda yakın zamanda önemli ve yeni gelişmeler duyacaksınız" dedi.