Gündem ‘Yeni Anayasa’ya ihtiyacımız var’

‘Yeni Anayasa’ya ihtiyacımız var’

23.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçesini sundu.

‘Yeni Anayasa’ya ihtiyacımız var’

 

COŞKUN ERGÜL/ANKARA- Tunç, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

YENİ ANAYASA: Anayasamızda, hukuk devleti ilkesini tahkim eden, temel hak ve özgürlükleri genişleten çok önemli düzenlemeler yapmış olmamıza rağmen yine de yeni Anayasa’ya ihtiyacımız var. Çünkü, 177 maddeden oluşan anayasamızda bugüne kadar 184 değişiklik yapıldı. Bu değişiklikler Anayasamızdaki yeknesaklığı bozdu. Yeni dönemde kuşatıcı, temel hak ve özgürlükleri öne alan, toplumun her kesiminin görüşlerini ihtiva eden ve büyük bir mutabakatla kabul edilecek yeni ve demokratik bir Anayasa yapmak milletimize olan borcumuzdur. Parlamentonun bunu büyük bir uzlaşma ile gerçekleştireceğine inanıyorum.

UZLAŞILAN DOSYALAR: Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini devreye aldık. Bu güne kadar 32 bin 500 uzlaştırmacımız 1,5 milyonu aşan dosyada uzlaşma sağlamıştır. 

Haberin Devamı

288 BİN 959 TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ: Ceza infaz sistemimizin amacı yalnızca suçluyu cezalandırmak değil, suçluları yeniden topluma kazandırmak ve toplumu suçtan korumaktır. Bu anlayışımızın bir parçası olarak standartlara uymayan 392 ceza infaz kurumunu kapattık. Bugün itibarıyla 405 cezaevinde 288 bin 959 tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır.

TAMAMEN ALGI: Ülkemiz AİHM kararlarını titizlikle uyguluyor. 1987 yılından sonra ülkemiz hakkında 4 bin 367 kararın icra süreci Bakanlar Komitesi’ne gönderilmiş, bu kararların 3 bin 908’i icra edilmiş. Şu anda Türkiye’nin icrasını beklediği karar sayısı sadece 459. AİHM’de en yüksek ihlal oranına sahip ülke olarak bakılması tamamen bir algı, tamamen bir propaganda.

TÜM MAHKEME KARARLARI BAĞLAYICIDIR: Anayasamızın 153’üncü maddesi: ‘Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcıdır.’ Anayasamızın 154’üncü maddesi: ‘Yargıtay kararları bağlayıcıdır.’ Tüm mahkeme kararları bağlayıcıdır.