Gündem Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Askerlik süresi ne kadar oldu? Bedelli askerlik ücreti ne kadar?

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Askerlik süresi ne kadar oldu? Bedelli askerlik ücreti ne kadar?

17.03.2019 - 13:01 | Son Güncellenme:

Yeni askerlik sistemine ilişkin detaylar belli oldu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Yeni askerlik sistemi bir taraftan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyacını karşılarken diğer taraftan da gençlerimizin eğitim, öğrenim ve meslek ihtiyaçlarına cevap verecektir" dedi. Yeni askerlik sisteminde en çok merak edilen konular arasında yer alan bedelli askerlik ücreti ve askerlik süresi ayrıntıları...

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak Askerlik süresi ne kadar oldu Bedelli askerlik ücreti ne kadar

Milli Savunma Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından yeni askerlik sistemi şeması paylaşılarak, Bakan Hulusi Akar'ın açıklamasına yer verildi. Bakan Akar mesajında, "Yeni askerlik sistemi bir taraftan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyacını karşılarken, diğer taraftan da gençlerimizin eğitim, öğrenim ve meslek ihtiyaçlarına cevap verecektir" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni askerlik sistemine ilişkin önemli bir açıklama yaptı.

"Herkes bedelli askerliğe başvurabilecek"

Erdoğan, bedelli askerlik konusunda da "Dövizli askerlik ile bedelli askerlik arasında herhangi bir fark olmayacak. Dövizli askerlikteki kur neyse aynı şekilde TL olarak da o şekilde ödeyecek. Bugüne kadar belirli bir periyodu ve sistemi olmayan bedelli askerlik uygulamasını, ordumuzun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere kalıcı hale getiriyoruz." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İkide bir çıkacak mı, çıkmayacak mı, böyle bir şey olmayacak. Eğitim durumuna bağlı olmaksızın, isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek. Bedelli askerlikten yararlanmaya hak kazananlar 1 aylık temel askerlik eğitimlerinin ardından terhis edilecekler." bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

YENİ BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ

Bedelli askerliğin ücreti 31 bin 343 lira ve her 6 ayda bir bu ücret artacak.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sisteminde hem erbaş ve erlerin hem de bedelli olanların bir ay temel eğitim alacaklarını, bunun sonunda bedelliye ayrılanların askerlikle ilişkisinin kesileceğini bildirdi.

ASKERLİK SÜRESİ

"Yükümlü kaynağından bir gencimiz diyelim ki lise mezunu, bu gencimiz 1 ay temel askerlik yapacak. Bedelliye ayrılanlarla beraber, başlangıçta bu müracaat edenler çalışılacak, eğer ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa o zaman mecburen kura çekilecek ve bunun sonucunda belirlenenlerin hepsi, hem erbaş ve erler hem bedelli olanlar hepsi 1 ay eğitim yapacaklar. 1 aylık eğitimin sonunda bedelliye ayrılanlar, kurada belirlenenler, belli bir miktar ücreti ödeyecekler, bedelliye ayrılacaklar ve askerlikle ilişikleri kesilecek.

Bu bir ay temel eğitimi müteakip diğer lise mezunu ve altı gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda askerlik yapacak, toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra bu erlere 'kalmak ister misiniz' diye soracağız. Bu süre zarfında hem 1 ayda hem 5 ayda sadece harçlık alacaklar. Bu 6 ay bittikten sonra istekli oldukları, uygun oldukları, gerekli sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde bir 6 aylık sözleşme yapacak, bu maaşlı olacak. Gencimiz aynı görevde devam edecek fakat maaşlı olacak. Bu maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları, oradaki değerlendirmelerde bu arkadaşımız, bu genç başarılı olduğu takdirde o sözleşmeli er, uzman erbaş olabilecek. Ona müracaat edebilecek.