Gündem 'Yeni Hatay' nasıl kurulacak? Vali Masatlı son bilgileri açıkladı

'Yeni Hatay' nasıl kurulacak? Vali Masatlı son bilgileri açıkladı

06.08.2023 - 11:38 | Son Güncellenme:

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği kentteki son CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk'e açıkladı.

Asrın felaketi 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde en büyük yarayı alan şehir Hatay'ın merkez ilçesi Antakya olmuştu... Hatay Valisi Mustafa Masatlı, enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği kentteki gelişmeleri CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk'e açıkladı.

Haberin Devamı

Hatay Valisi Mustafa Masatlı'nın Fulya Öztürk'e yaptığı konuşmadan satır başları şu şekilde:

6 Şubat depremi en büyük afetlerden biri. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyoruz. İlk andan itibaren tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız bölgeye akın etti. Enkazı kaldırmak ve hayatı normale döndürmek için pek çok çalışma yapıldı. Tabii ki afetin boyutları büyük. Afetin tamamının yüzde 50'sinin yaşandığı bir bölge. Ciddi bir afet gördük. Cenazelerimizi defnettik ama şimdi de yıkık, ağır hasarlı yapılarımızla yoğun şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.

ENKAZIN YÜZDE 49'U KALDIRILDI

Depremin ilk olduğu an 13 bin 670 binamız tamamen yıkılırken 8 bin 235 acil yıkılacak duruma geldi. 21 bin 905 binayı tamamen kaldırdık. Hem yıktık hem enkazını kaldırdık. 57 bin 43 binamız kaldı. Bunlar üzerinde çalışmalara başladık 17 bin 250 binayı tamamen yıkıp enkazını ortadan kaldırdık. Toplam 80 bin 512 binanın ve 264 bin bağımsız bölümün yüzde 49'nu kaldırdık. kaldırılacak olan binaların yüzde 51'i kaldı. 32 bin 613 bina kaldırılmayı bekliyor. Ortalama zaman olarak 100 gün içinde Antakya'da ve Defne'de yıkımları bitireceğiz ve enkazları kaldıracağız. Hatay geneli için 3,5 - 4 ay içinde tüm enkaz kalkacak.

Haberin Devamı

100 GÜN İÇİNDE BU İŞİ HALLDECEĞİZ

Türkiye'nin yüzde 10 iş makinesi burada TÜİK verilerine göre. Bizim bir iş planımız var. Günlük olarak yıkmış olduğumuz 250-300 arasında bina var. 20 katlı olan da var 3 katlı olan da var. Yapmış olduğumuz hesaplamada 100 gün içinde bu işi halledeceğiz.

Yeni Hatay nasıl kurulacak Vali Masatlı son bilgileri açıkladı

ASBEST RİSKİ YOK

Asbest riskimiz şu anda yok. Ölçümlerimizde bu aralıkla ilgili sorun yok. Valilik sitemizde de verileri görebilirsiniz.

ÇADIRLAR KALDIRILIYOR

Hatay bölgesi tarihin en büyük hak sahipliği müracaatı ile karşı karşıya. Bakanlıklarımız alanla ilgili çalışma yapıyor. TOKİ, toplu konutları inşa ediyor. 31 bin konut inşaatı devam ediyor. 20 bin de planlama var. Merkezde Emek Mahallesi'nde kentsel dönüşüm başladı. Zemin etütlerini yapıp yerinde dönüşüm seçeneği sunulacak. Şu an 153 konteyner kentimiz var. 144 binden fazla vatandaşımızı ağırlıyoruz. 3 hafta içinde bütün çadırları kaldıracağız.

Haberin Devamı

Biz şu an itibariyle 250-300 bina yıkıyoruz günde. Aştığımız oluyor ama binanın büyüklüğüne göre değişiyor bu. 100 gün sonra inşallah biz de sizlerle burada yayın yapalım. Bizim insanımız her şeyin en iyisine layıktır. Onun için vatandaşlarımızın endişeye kapılmasına gerek yok. İnşallah yüzümüzün akıyla çalışmalarımızı yürüteceğiz.

Yazarlar