Gündem Yeniden Refah Partisi hangi illeri kazandı?

Yeniden Refah Partisi hangi illeri kazandı?

01.04.2024 - 05:41 | Son Güncellenme:

YRP, iddiasını göstermeyi hedeflediği yerel seçimde, dengeleri bozdu. Yurt genelinde yüzde 5,5’in üzerinde oy alan YRP, oyların çoğunu AK Parti’nin kalesi ve iddialı olduğu merkezlerden aldı.

Yeniden Refah Partisi hangi illeri kazandı

HANDE ATILGAN Ankara - 2018’deki kuruluşundan sonra sınırlı sayıda bölgede yerel seçime giren ve ilk büyük sınavını 14 Mayıs’ta çok konuşulan bir başarıyla geçen YRP, yerel seçimi genel seçimden üç puan kadar fazla oy alarak tamamladı. Parti, kesin olmayan sonuçlara göre 40’ın üzerinde belediyeyi aldı.

Haberin Devamı

Eski bir AK Partili olan Mehmet Kasım Gülpınar’ı aday gösterdiği Şanlıurfa’da, başa baş ilerleyen yarışı burun farkıyla önde götüren YRP, Yozgat’ta da MHP’ye yedi puanlık fark atarak ipi göğüsledi. CHP’nin ezber bozarak iç kesimlerdeki illerde de başarı gösterdiği Ege Bölgesi’nde Denizli, Kütahya ve Manisa’da ilçe belediyeleri kazanan YRP, iç kesimlere açıldıkça da oylarını artırdı.

DEM’İ DE ZORLADI

Muhafazakar oyların yöneldiği güçlü bir adrese dönüşen YRP, doğuda da Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Kanramanmaraş ve Muş gibi illerde başarı gösterdi. Bitlis’te aldığı tek ilçe olan Güroymak, 2019’da DEM’in kentte kazandığı tek ilçe olmuş, ardından kayyum idaresine geçmişti.

Haberin Devamı

‘MİLLETİMİZE TEŞEKKÜRLER’

YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, seçime ilişkin ilk yorumu Parti Genel Merkezi’nde yaptı. Erbakan, “Yeniden Refah’ın çok açık zafer akşamı. Türkiye genelinde belediye başkanlığı seçimlerinde yüzde 6’ya ulaşmış. Oylar 14 Mayıs’a göre yüzde 100’ün üzerinde arttı, Türkiye’nin üçüncü partisi oldu.

(Belediye meclis üyeliği) Türkiye genelinde yüzde 8,7 oy oranına ulaştı. YRP, 31 Mart seçimlerinin galibi, yıldızı konumundadır. Şanlıurfa’yı, Yozgat’ı kazandık; 43 ilçe, 24 belde belediyesini de kazandık. Toplamda 69 belediye kazandık. Bu seçimlerin şampiyonu olduğumuz açıkça ortaya konulmuştur. Tercih Milli Görüş’ten yana kullanıldı. İktidar yürüyüşünün ayak sesleridir... Milletimize teşekkürlerimizi sunarız” ifadelerini kullandı.

NE KADAR OY ALDI?

Şanlıurfa’da AK Parti mevcut belediye başkanı ile seçimlere gitmeyi tercih ederken, AK Parti Genel Başkan Danışmanı iken görevinden istifa ederek YRP’nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Kasım Gülpınar, dünkü seçimde oyların yüzde 39’unu aldı. AK Parti’nin kalelerinden Yozgat da yüzde 36 ile YRP’ye geçti. YRP, muhafazakâr seçmenin yoğun olduğu Konya’da yüzde 23; Elazığ’da yüzde 21; Kayseri’de yüzde 19 oy oranıyla AK Parti’nin ardından ikinci sırada yer aldı. YRP, İstanbul ve Ankara’da yüzde ikişer oy aldı.

Haberin Devamı