Gündem Yeşil'i yargılayacak mahkeme bulunamadı

Yeşil'i yargılayacak mahkeme bulunamadı

27.12.2008 - 14:57 | Son Güncellenme:

.

Yeşili yargılayacak mahkeme bulunamadı

DİYARBAKIR'da kendilerini polis olarak tanıtarak 8 kişiyi kaçırıp sorguladıktan sonra işkence ederek öldürdükleri gerekçesiyle haklarında dava açılan ve aralarında ‘Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da bulunduğu 8 sanıklı ‘JİTEM dosyası' yargılama yetkisi nedeniyle 2 yıldan beri 3 ayrı mahkeme arasında gidip- geliyor. Son olarak uyuşmazlık mahkemesinin ‘Ağır Ceza Mahkemesi yetkilidir' kararından sonra dosya, bu kez de, ‘Özel yetkili mi, yoksa normal ağır ceza mı yetkilidir' sorusuyla Ankara'daki uyuşmazlık mahkemesine gönderildi.
Diyarbakır'da, 1992-94 yılları arasında kapatılan HEP'in Muş İl Örgütü üyesi Harbi Arman ile Servet Aslan, Şahabettin Latifeci, Ahmet Ceylan, Abdulkadir Çelikbilek, Mehmet Sıddık Etyemez, Lokman ve Zana Zuğurli adlı kardeşler kaçırılarak sorguladıktan sonra işkence ederek öldürüldü. Bu kişilerin cesetleri çeşitli yerlerde bulundu. Haklarında ‘Bir suçu söyletmek için işkence yapmak, taammüden adam öldürmek ve cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' suçlarından ömür boyu hapis istemiyle dava açılan 8 sanıkla ilgili dava, 3'üncü kez yargılama yetkisinin hangi mahkemede olduğu gerekçesiyle uyuşmazlık mahkemesine gönderildi.
Toplam 8 kişinin öldürülmesi talimatını vermekle suçlanan Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanı emekli binbaşı Abdulkerim Kırca, ‘Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım, PKK itirafçıları Fethi Çetin, Kemal Emlük, eşi Saniye Emlük, Muhsin Gül, OYAK üyesi ve Musa Anter cinayeti zanlısı Abdulkadir Aygan, uzman çavuş Uğur Yüksel ile ilgili dava, Diyarbakır Başsavcılığı'nca açıldıktan sonra 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ele alındı. Dosya sanıkların suç tarihinde asker kişiler olması nedeniyle daha sonra 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne gönderildi. 1 yıl yargılama yapan Askeri Mahkeme daha sonra ‘görevsizlik' kararı verip dosyayı, bazı sanıkların suç tarihinde asker olmadıkları, bazılarının Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişkilerinin kesildiği ve işlenen suçun askeri nitelikte olmadığı gerekçesiyle tekrar 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Dosya bunun üzerine yargılama yetkisinin hangi mahkemede olduğunun belirlenmesi için Ankara'daki uyuşmazlık mahkemesine gönderildi. Uyuşmazlık mahkemesi yargılama yetkisinin Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğuna karar verip dosyayı ilk yargılamanın yapıldığı 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne iade etti.
Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi bunun üzerine işlenen suçun ‘organize çete' kapsamında olduğu gerekçesiyle dosyayı görevsizlik kararıyla kapatılan DGM'lerin yerine kurulan özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Özel yetkili mahkeme, uyuşmazlık mahkemesinin verdiği kararda özel yetkili veya normal ağır ceza mahkemesinin yetkili olup- olmadığı yönünde açıklık bulunmadığı gerekçesiyle dosyayı tekrar Ankara uyuşmazlık mahkemesine gönderdi.
İddianamede, sanıkların ‘JİTEM' adıyla bilinen grup içinde yer alıp PKK yandaşı olduklarına inandıkları kişilere karşı çıkarları doğrultusunda gasp ve öldürme eylemi gerçekleştirdikleri, sanıkların ‘JİTEM' adı altında oluşmuş sözde devlet adına yasadışı yollarla birçok adam öldürme, adam kaçırma eylemlerde bulundukları bu şekilde terör örgütü PKK'ya yardım ettiklerine inandıkları 8 kişiyi bilgi almak amacıyla kaçırıp sorguladıktan sonra işkence ederek öldürdükleri belirtildi.