Gündem ‘Yeterli dikkat ve özeni gösteremedi’

‘Yeterli dikkat ve özeni gösteremedi’

18.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uğur Kurt’un ölümüne ilişkin davada mahkeme sanık polis memuru Sezgin Korkmaz’a “taksirle ölüme neden olmak” suçundan verdiği 12 bin 100 liralık cezanın gerekçesini açıkladı: “Sanık, hedef aldığı şahsa isabet ettiremeyerek dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranmıştır.”

‘Yeterli dikkat ve  özeni gösteremedi’

Uğur Kurt, 2014 yılında Okmeydanı Cemevi’nde bir yakınının cenaze törenine katılmış, cemevinin avlusundayken bölgedeki bir gruba müdahale eden polisin açtığı ateş sonrası başına isabet eden kurşunla hayatını kaybetmişti. Kurt’u öldüren kurşunun polis memuru Sezgin Korkmaz’ın silahından çıktığı anlaşılmıştı. 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Korkmaz, 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.
İsabet ettiremedi
Mahkeme, iyi hal indirimi uyguladığı sanık polis Korkmaz’ın cezasını 12 bin 100 liralık para cezasına çevirdi.
Bu kararın gerekçesi de geçtiğimiz günlerde açıklandı. Mahkeme gerekçeli kararında, ‘Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’ndaki, ‘Polis meşru savunma hakkının kullanılması kapsamında silah kullanmaya yetkilidir’ hükmüne atıfta bulunarak, Kurt’un hayatını kaybettiği olayda polisin bu kanundan doğan hakkını kullandığını kaydetti.
Gerekçeli kararda, sanık polisin bu hakkını kullanırken silahını hedef aldığı C. K. isimli eylemciye isabet ettirememesi nedeniyle Kurt’un ölümünün meydana geldiği ve sanığın ‘dikkat ve özen’ yükümlülüğüne aykırı
davrandığı kaydedildi.