Gündem Yine aynı heyet, yine tartışmalı rapor

Yine aynı heyet, yine tartışmalı rapor

13.11.2008 - 14:24 | Son Güncellenme:

.

Yine aynı heyet, yine tartışmalı rapor

VAKİT gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez'in ‘cinsel istismarda’ bulunduğu ileri sürülen 14 yaşındaki B.Ç.'nin ‘ruh ve beden sağlığının bozulmadığı’ raporunu veren İstanbul Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Dairesi'nin, Konya'da toplam 15 sanığın yargılandığı 2 tecavüz davasında verdiği tartışmalı rapor da gündeme geldi. Aynı heyetin, hastane kayıtlarında 13 yaşında olduğu belirtilen kıza ‘15 yaşında’ diye rapor vermesiyle, davalardan biri karara bağlandı, 1 kişi beraat eti, 1 kişinin davası düşürüldü, 1 kişi de 3 ay 10 gün hapse çarptırıldı. Diğer davada ise 12 sanık tutuksuz yargılanıyor.
Konya’nın Ilgın İlçesi’nde anne ve babası boşanınca Yetiştirme Yurdu'na verilen ancak kaldığı yurttan kaçan Ümmühan B., 2005 yılında iddiaya göre 12 kişinin tecavüzüne uğradı. Tutuklanan sanıklar 6 ay cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken Ümmühan B. bu kez 3 kişinin daha tecavüzüne uğradı.
Her iki olayla ilgili Akşehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanıklar hakkında, nüfus kaydında 13 yaşında görünen Ümmühan B'ye ‘tecavüz’, ‘cinsel saldırı’ ve ‘alıkoyma’ suçlamasıyla 10'ar yıl 6'şar ay hapis istemiyle iki ayrı dava açıldı. 3 sanığın yargılandığı ikinci davada sanıkların avukatı Hüsnü Yıldırımer, Ümmühan B.’nin kendi rızasıyla cinsel ilişkiye girdiğini, nüfus cüzdanında 13 yaşında görünmesine karşın daha büyük olduğunu ileri sürdü ve kemik yaşının saptanmasını istedi. Mahkeme de bu isteği kabul ederek, Ümmühan B.'yi kemik yaşının saptanması için Adli Tıp Kurumu’na sevk etti.
Hüseyin Üzmez davasında B.Ç. için tartışmalı raporu veren İstanbul Adli Tıp Kurumu 6’ncı İhtisas Kurulu, Ümmühan B. için de istenen raporu 28 Şubat 2007'de verdi. Kurul, Ümmühan B. için Kütahya Devlet Hastanesi'nden 21 Aralık 2006 tarihinde verilen raporda radyolojik olarak film çekim tarihinde 16 yaşında olduğunun belirlendiğine dikkat çekerek, “Kişinin film çekilme tarihi 20 Aralık 2006’da 16 yaşı içinde olduğu, olay tarihleri 30 Temmuz 2005 ve 29 Ağustos 2005’te (radyolojik olarak) 15 yaş içinde olduğu ve 15 yaşını bitirmediği oy birliği ile mütalaa olunur” dedi.
Adli Tıp'tan verilen bu rapor üzerine Akşehir Ağır Ceza Mahkemesi, mağdur Ümmühan B.'nin yaşının büyük olduğunu dikkate alarak, 3 sanığın yargılandığı davada sanıklardan Mustafa Metin'in beraatine, mağdurun şikayetçi olmadığı Halil Aydın hakkında davanın düşürülmesine, diğer sanık Oktay Ak'ın da 3 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılıp bunun da paraya çevrilmesine karar verdi. Mahkum olan sanık Ak'ın avukatı kararı sadece müvekkili açısından temyiz başvurusunda bulundu. Yargıtay aşamasında olan karar, beraat eden ve davası düşen 2 sanık açısından itiraz olmayınca kesinleşti.
Akşehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Ümmühan B.'ye tecavüz suçlamasıyla yargılanan 12 sanığın tutuksuz yargılandığı diğer dava devam ederken mahkeme, Ümmühan B.'nin nüfus kaydında yaş tashihi yapılması istemiyle savcılık tarafından dava açılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

YAŞ TASHİHİ DAVASINDA RET

Savcılığın Ilgın Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açtığı Ümmühan B.'nin yaş tashihi davasında, kızın annesi 36 yaşındaki Hatice B. doğumu Karaman Devlet Hastanesi'nde yaptığını söyledi. Bunun üzerine mahkeme Karaman Devlet Hastanesi'nden Ümmühan B.'nin doğumuna ilişkin tutanağı istedi.
Gelen tutanakta Ümmühan B.'nin nüfus kaydındaki gibi 5 Ekim 1993 tarihinde doğduğu belirtilince mahkeme yaş tashihi davasını reddetti. Böylece Ümmühan B.'nin 1993 doğumlu olduğu, tecavüz olaylarının gerçekleştiği tarihte ise yaşının Adli Tıp'ın dediği gibi 15 değil 13 olduğu kesinleşti.
Ümmühan B.'ye tecavüz ettikleri iddiasıyla 12 sanığın yargılandığı ilk dava devam ederken, karara bağlanan davada beraat eden ve davası düşen sanıkların avukatı Hüsnü Yıldırımer, Ilgan Asliye Hukuk Mahkamesi'nin verdiği kararın müvekkillerinin beraatini değiştirmeyeceğini söyledi. Avukat Yıldırımer, “Mağdureye cinsel saldırı ve alıkoymaktan dolayı müvekkillerim yargılandı. Adli Tıp Kurumu raporuna göre beraat ettiler. Karar da kesinleşti” dedi.

Haberin Devamı

ANNESİ: DEVLET SAHİP ÇIKSIN

Ümmühan B.'ye tecavüz ettikleri iddiasıyla 12 sanığın yargılandığı dava halen devam ederken annesi Hatice B. tehdit altında olduklarını söyledi.
Kızının tecavüz edildiği dönemde 13 yaşında olduğunu, bunun mahkemenin hastaneden istediği doğum tutanağı ile de kesinleştiğini belirten Hatice B., “Kızımı arayıp tehdit ediyorlar. Söylediğimiz yere gelmezsen aileni öldürürüz diyorlar. Kızımı madde bağımlısı yapmışlar, kollarını kesiyor. Kızıma devlet sahip çıksın. Devletin bize yardım etmesini istiyorum” dedi.

RAPORU VEREN HEYET ÜYELERİ
KONYA'daki tecavüz davasında Ümmühan B.’ye ‘yaşının büyük olduğu’ raporunu yine Hüseyin Üzmez davasında B.Ç.'nin ‘ruh ve beden sağlığının bozulmadığı’ raporunu veren İstanbul Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Dairesi verdi. Raporun altında imzası bulunan heyet üyeleri şunlar:
Dr. Cemal Yalçın Ergezer (Başkan - Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı), Dr. Yasemin Çakmak (Adli tıp uzmanı), Dr. Gökhan Eriş (Adli tıp uzmanı), Prof. Dr. Seyfettin Uludağ (Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı), Doç. Dr. Gülgün Engin (Radyoloji uzmanı) ve Prof. Dr. Hamdi Özkara (Üroloji uzmanı)