Gündem YİNE TAHLİYE YOK

YİNE TAHLİYE YOK

21.08.2010 - 00:31 | Son Güncellenme:

İkinci Ergenekon davasının 77. duruşması yapıldı. Aralarında gazeteciler Balbay ve Özkan’ın da bulunduğu 33 sanığın bir kez daha tahliyeleri istendi. Mahkeme başkanı 13. kez tehliye yönünde oy kullandı ama talep, üyelerin oylarıyla reddedildi

YİNE TAHLİYE YOK

İkinci Ergenekon davasında mahkeme, Ak Parti hakkındaki kapatma davası dosyası ve eklerinin Anayasa Mahkemesi’nden istenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca tutuklu sanıkların tahliye taleplerini oy çokluğuyla reddetti. Tahliye taleplerinin reddedilmesi üzerine gazeteci Mustafa Balbay, “Adalet istiyoruz” diye bağırdı.
Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen ikinci Ergenekon davasının dünkü 77. duruşmasında taleplerin dinlenmesine devam edildi. Duruşmada görüşünü bildiren Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuklu sanıklardan Hasan Ataman Yıldırım’ın dilekçesi dikkate alınarak, “kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri” iddiasına ilişkin yapılan soruşturmanın evrağının birer örneğinin incelenmek üzere mahkemeye gönderilmesinin istenmesi talebinde bulundu.
Genelkurmay Askeri Savcılığı’na yazı yazılarak aynı konuyla ilgili soruşturma evrağının onaylı bir örneğinin çıkartılarak istenmesini talep eden savcı Pekgüzel, tutuklu sanıklardan Hüdai Ünlüer ile Muzaffer Öztürk’ün tahliyesine karar verilmesini istedi.

Hanefi Avcı dinlensin
Tutuklu sanıklardan Levent Göktaş ve Cengiz Köylü’nün avukatı Hasan Gürbüz de Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın bazı gazetelerde yer alan açıklamalarını okuyarak, adliye ve emniyetin tamamen cemaat kadrolarının eline geçtiğini ileri sürdü. Gürbüz, Hanefi Avcı’nın duruşmalarda tanık olarak dinlenilmesi için mahkemeye çağrılmasını istedi.

Başkan Şengün ‘tahliye’ dedi
Duruşmada, taleplerin değerlendirilmesi için verilen aranın ardından Üye Hakim Hüsnü Çalmuk, mahkemenin verdiği kararları okudu. Çalmuk, mahkemenin AK Parti’yi kapatma davası dosyasının tüm ekleriyle birlikte Anayasa Mahkemesi’nden istenilmesine karar verildiğini ifade etti. Mahkeme heyeti, tahliye taleplerini oy çokluğuyla reddetti.
Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, 36 tutuklu sanığı bulunan davada aralarında Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan’ın da yer aldığı 33 sanığın tahliyesi yönünde oy kullandı. Şengün böylece 13. kez tahliye talep etmiş oldu. Mahkeme ayrıca, emanette bulunan devlet sırrı ve gizli belgelerin celp edilerek mahkeme heyetince incelenmesine karar verdi.

Balbay: “Adalet istiyoruz”
Kararın açıklanmasının ardından ise tutuklu sanık gazeteci Mustafa Balbay heyete dönerek, “Adalet istiyoruz” diye bağırdı. Balbay, “Adalet içinde değil atalet içindesiniz. Bu karar hakaret demektir. Biz herşeye rağmen adaleti beklemeye devam edeceğiz. Adalet istiyoruz” diye devam etti.
Bu sözlerin ardından izleyicilerden bazılarının alkışlayarak Balbay’a destek olduğu görüldü. Eski Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli de “Büyüksün Balbay” diyerek Mustafa Balbay’a destek verdi. Duruşma, 2 Eylül Perşembe gününe ertelendi.

Haberin Devamı

Destek çıkarması
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin de (TGC) aralarında bulunduğu bazı basın meslek örgütleri, Ergenekon davaları kapsamında yargılanan gazetecilere destek vermek amacıyla dün Silivri Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesinde ortak basın açıklaması yaptı. Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi, Milliyet Gazetesi yazarı Doğan Heper,
Hürriyet Gazetesi yazarları Tufan Türenç ve Yalçın Bayer, Cumhuriyet Gazetesi yazarları Şükran Soner, Orhan Birgit, Ümit Zileli, tutuklu gazeteciler Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan’a destek olmak için duruşmayı izledi. Ergenekon soruşturması sonucunda hakkında dava açılan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in avukatı Turgut Kazan da duruşmayı gazetecilerle birlikte takip etti. Basın meslek örgütü temsilcileri, duruşmaya verilen arada basın açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

‘Mahkemeyi etkilemek yanlış olur’
Adalet Bakanı Ergin, TRT Haber Kanalında yayımlanan “Medya Müfettişi” isimli programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. “Ergenekon” davasıyla ilgili bazı isimlerin tutukluluk süresinin uzamasına ilişkin hükümet üyelerinin (Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ile Bülent Arınç) mesajlarının anımsatılması üzerine Bakan Ergin, şunları kaydetti: “Binlerce sayfalık iddianame var, ekler var. Tüm bunları bilmeden yapılan iki tane somut olayı örnek göstererek, (bunlar artık çok oldu, bunların artık salıverilmesi ya da tutuklanması lazım) gibi değerlen-dirmeler, o yargılamayı yapan mahkemelere bir etkidir, bir telkindir, bir tavsiyedir. Anayasa’nın ilgili hükmü de açıktır. Adalet Bakanı olarak görülmekte olan davaya şu ya da bu şekilde tesir edecek beyanda bulunmam son derece yanlış olur. Ceza Usul Yasası’ndaki hükümlere göre yapılan bir yargılama süreci var. Şayet burada sorun algılaması var ise bunu mahkemelere telkinde bulunarak değil, uzmanlar ile uygulayıcıların mutabık kalınması halinde yasa düzenlemesiyle bunun izale edilmesi gerekir.”
Ergin, Adli Yargı 2010 Yaz Kararnamesi’yle ilgili olarak da “Burada alınmış olan ilke kararlarına aykırı olarak bir yer değişikliği talebi var ve bu talepler özel yetkili mahkemelerin kompozisyonunu, yapısını komplo değiştirmeye yönelik talepler. Biz bunları doğru bulmadığımızı ifade ettik” dedi.
AA