Gündem Yoğunlaşma Asi Nehri çevresinde

Yoğunlaşma Asi Nehri çevresinde

22.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri ve 20 Şubat Defne Hatay depremi sonucu gelişen sıvılaşma yapılarına ilişkin saha gözlemlerinden oluşan bir rapor yayınladı.

Yoğunlaşma Asi Nehri çevresinde

Aslıhan Altay Karataş - Uydu ve uzaktan algılama verilerinden de yararlanılarak hazırlanan raporda, Doğu Anadolu Fay Zonu’nun ortagüney ve kuzey kolu boyunca ve Akdeniz doğu kıyıları boyunca sıvılaşma ve yanal yayılma özelliği gösteren 351 alan tespit edildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Kıyı ve akarsu çevresi

Uzaktan algılama verilerinden tespit edilen sıvılaşma alanlarının çoğunun Doğu Anadolu Fay Zonu’nun güney kesiminin fay kırığı boyunca bulunduğu belirtildi. Bu alandaki en yoğun sıvılaşma ve yanal yayılma Asi Nehri ve çevresinde gerçekleşti. Raporda, “Hatay kıyı ovasında Dörtyol-İskenderun güneyine kadar ve Samandağ’da, Osmaniye batısında Ceyhan Nehri boyunca, kuzeydoğuda Gölbaşı Gölü’ne kadar sıvılaşma belirtileri gözlenmektedir. Gölbaşı Kahramanmaraş arasındaki çoğu sıvılaşma olayı Aksu Çayı boyunca gelişmiştir. Doğu Anadolu Fay Zonu’nun kuzey kolunda bulunan Elbistan’da Ceyhan Nehri ve Göksun’da Göksun Nehri çevresinde sıvılaşma lokasyonları belirlenmiştir” tespitlerine yer verildi.

Haberin Devamı

Amik Ovası, Aksu çevresi

Raporda, sıvılaşma ve yanal yayılma özelliği gösteren 351 alan tespit edildi. En yoğun sıvılaşma ve yanal yayılmanın Asi Nehri çevresinde gerçekleştiğine dikkat çekilen MTA raporunda, şu tespitler aktarıldı: “Sıvılaşma ve yanal yayılmadan en çok etkilenen alan Antakya’nın kuzeyindeki Amik Ovası ve Asi Nehri çevresi ile Narlı-Sağlık ovalarından geçen Aksu Çayı çevresidir. MTA Genel Müdürlüğü Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında hazırlanmakta olan ‘Sıvılaşmaya Yatkınlık Haritaları’ ile çökellerin jeolojik ve jeomorfolojik olarak sıvılaşmaya yatkınlıkları belirlenmektedir. Çökellerin sıvılaşmaya yatkınlıkları çok yüksekten-çok düşüğe değişen aralıkta 5 grupta sınıflandırılarak haritalanmıştır. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri ve 20 Şubat 2023 Defne (Hatay) depremi sırasında gelişen sıvılaşma ve yanal yayılmalar sıvılaşmaya yatkınlıkları çok yüksek ve yüksek olarak değerlendirilen bu alanlarda gerçekleşmiştir.”

MTA, uydu görüntülerini kullanarak deprem bölgesindeki sıvılaşma ve yanal yayılma lokasyonlarını haritalandırdı.

 

Yazarlar