Gündem Yüksek yargı üyesi ‘himmet’i itiraf etti

Yüksek yargı üyesi ‘himmet’i itiraf etti

09.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski 22. Hukuk Ceza Dairesi üyesi İlhami Dal, ifadesinde 1994’te eski Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan’a, 2000’de de eski Diyarbakır Başsavcısı Durdu Kavak’a “himmet” verdiğini söyledi...

Yüksek yargı üyesi ‘himmet’i itiraf etti

Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz, FETÖ’nün yüksek yargıdaki yapılanmasına ilişkin sürdürdüğü soruşturma kapsamında, 2010 Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) döneminde örgüt mensubu olduğu iddia edilen kurul üyelerinin katılımıyla yapılan ev toplantısı sonucu Yargıtay’a seçilen eski Yargıtay 19. Hukuk Dairesi üyesi Ali Karagülmez, eski Yargıtay 22. Ceza Dairesi üyesi İlhami Dal ve eski Yargıtay 9. Hukuk Dairesi üyesi Mustafa Kemal Tepedelen hakkında yürüttüğü soruşturmaları tamamlayarak iddianame düzenledi. İddianamelerde, üç şüphelinin ayrı ayrı, “örgüt üyesi olmak” suçundan 7,5 yıldan 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. İddianamede, Karagülmez, Dal ve Tepedelen’in örgütün hiyerarşik yapılanmasında bilerek ve isteyerek yer aldıkları, şüphelilerin yüksek mahkemelerde görev yaptıkları esnada da örgüt adına hareket ettikleri öne sürüldü. İddianamede, FETÖ mensuplarının hileli hareket ve eylemleri sonucu 2010’da HSYK’yı ele geçirdikleri, yüksek yargıda söz sahibi olmak için Yargıtay ve Danıştay’a kimlerin gönderileceğini belirlemek amacıyla 2011’de eski HSYK Genel Sekreteri Mehmet Kaya ve eski HSYK üyesi Bülent Çiçekli’nin evlerinde toplantılar yaptıkları, bu toplantılar sonucu yüksek yargıya gönderilecek örgüt mensuplarının tespit edildiği savunuldu. Şüpheliler Karagülmez, Dal, ve Tepedelen’in de bu toplantılar sonucu Yargıtay’a gönderilmesine karar verilen isimlerden olduğu belirtildi.
Dal hakkındaki iddianamede, “yüksek yargıda görev yaptığı esnada da örgüt adına hareket ettiği görülmektedir” ifadesine yer verildi. İddianamede, şüpheli sıfatıyla verdiği ifadesine yer verilen Dal hukuk fakültesi öğrencisiyken Fetullah Gülen yapılanması içerisinde bulunan eski yargı mensupları Mustafa Kılıç, Sefa Mermerci, Yüksel Hız ile tanıştığını, hakim adayı olduğu dönemde de tanışma yemeklerinde Çetin Şen, İlyas Şahin, Muzaffer Karadağ, Zihni Doğan, Mustafa Kılıç, Akın Çakın, Durdu Kavak, İbrahim Ethem Kuriş, Hüseyin Serter, Yüksel Hız ve Candaş İlgün ile bir araya geldiğini anlattı.
Toplantılara katılmış
1992’de Siirt Hâkimi olarak kura çekmesi nedeni ile Turgut Emiroğlu ve Mehmet Kaya ile tanıştığını, Siirt’te Fetullah Gülen yapılanmasının toplantılarına katıldığını anlatan Dal ifadesinde, 1994’te Rize İkizdere’ye tayini çıkınca firari KPSS Savcısı Şadan Sakınan’ın kendisini karşıladığını, burada da Şadan Sakınan, Ömür Borazan, Süleyman Kul ve kendisinin Fetullah Gülen yapılanması içerisindeki toplantılarda birlikte olduklarını, himmet parasını Ömür Borazan ya da Şadan Sakınan’a verdiğini söyledi.
‘2000’de Kavak’a verdim’
Erciş Ağır Ceza Reisi olduğu dönemde de eski yargı mensubu İlyas Şahin’in kendisini Van’a davet ettiğini, burada yapıya ilişkin toplantıları gerçekleştirmek için Mustafa Akarsu ile üçünün bir araya geldiğini kaydeden Dal, ifadesinde, 2000’de Kozan Ağır Ceza Reisi olarak atamasının yapılmasının ardından Paralel Devlet Yapılanması içerisinde oluşturulan grup toplantılarını eski yargı mensupları Durdu Kavak ve Bilal Köseoğlu ile yaptığını, himmet parasını Durdu Kavak’a (eski Diyarbakır Başsavcısı) verdiğini söyledi.

İğneli konuşma savunma yap!

15 Temmuz darbe girişimi
kapsamında Genelkurmay’da yaşananlara ilişkin çatı davanın görülmesine dün devam edildi. Duruşmada darbenin İstanbul ayağını organize ettiği öne sürülen sanık eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurumsal Dönüşüm Şube Müdürü Kurmay Albay Muzaffer Düzenli’nin yaptığı “komplo” savunması, müştekilerin sert tepkisine neden oldu.
Müştekilerden tepki
Düzenli’nin, “Bana herkes her şeyi diyebilir, anama denilen şeyi aynen iade ediyorum” sözleri üzerine müştekiler sıralara vurmaya başladı. Düzenli’nin öncelikle anlama iradesi gösterilmesini istemesi üzerine izleyiciler yeniden tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, “Muzaffer, iğneli konuşmayı bırak, savunma yap” diyerek, sanığı uyardı. l Ankara Milliyet