Gündem Yurt genelinde 5 bin 102 acemi kasap hastanelik oldu

Yurt genelinde 5 bin 102 acemi kasap hastanelik oldu

09.07.2022 - 17:19 | Son Güncellenme:

Kurban Bayramı'nın ilk gününde, kurbanlarını kendileri kesmek isteyen acemi kasaplar, bu yıl da acil servisleri doldurdu. İstanbul hariç, yurt genelinde kurban kesimi sırasında 5 bin 102 kişi, kesici aletler ya da hayvanların darbeleriyle yaralandı.

Kurban Bayramı'nın ilk gününde vatandaşlar, bayram namazını kıldıktan sonra kurban kesmek için belediye tarafından belirlenen kesim noktalarına gitti. Bazı vatandaşlar ise kesimi evlerinin önünde ya da boş arsalarda yaptı. Her yıl olduğu gibi bu sene de kesim sırasında birçok kişi, ya bıçakla ya da hayvanların darbeleriyle yaralandı. Yaralananlar kendi imkanları, yakınlarının yardımı ya da ambulanslarla hastanelere gitti. Hastanelerin acil servislerinde bu nedenle yoğunluk oluştu. Bu yıl İstanbul hariç, yurt genelinde 5 bin 102 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Kurban kesimi sırasında yaralananların il il sayısı şöyle:

Adana (67), Adıyaman (150), Afyonkarahisar (15), Ağrı (34), Amasya (40), Ankara (198), Antalya (43), Artvin (11), Aydın (41), Balıkesir (195), Bilecik (27), Bingöl (2), Bitlis (7), Bolu (42), Burdur (28), Bursa (293), Çanakkale (43), Çankırı (21), Çorum (50), Denizli (132), Diyarbakır (27), Edirne (41), Elazığ (32), Erzincan (50), Erzurum (160), Eskişehir (72), Gaziantep (147), Giresun (33), Gümüşhane (24), Hakkari (4), Hatay (27), Isparta (15), Mersin (53), İzmir (30), Kars (85), Kastamonu (28), Kayseri (102), Kırklareli (7), Kırşehir (19), Kocaeli (271), Konya (253), Kütahya (50), Malatya (221), Manisa (65), Kahramanmaraş (92), Mardin (11), Muğla (29), Muş (16), Nevşehir (24), Niğde (22), Ordu (52), Rize (105), Sakarya (126), Samsun (68), Siirt (6), Sinop (13), Sivas (74), Tekirdağ (181), Tokat (134), Trabzon (80), Tunceli (0), Şanlıurfa (153), Uşak (32), Van (30), Yozgat (64), Zonguldak (30), Aksaray (84), Bayburt (13), Karaman (67), Kırıkkale (60), Batman (8), Şırnak (2), Bartın (35), Ardahan (30), Iğdır (42), Yalova (30), Karabük (29), Kilis (15), Osmaniye (43), Düzce (47).

Haberin Devamı

 

Yurt genelinde 5 bin 102 acemi kasap hastanelik oldu

KAYSERİ

Kurban Bayramı'nın ilk gününde kurban kesimi sırasında hayvanın darbesi ya da kesici aletlerle yaralanan vatandaşlar hastanelere akın etti. Bazı vatandaşlar kendi imkanlarıyla hastanelerin acil servisine gelirken bazı vatandaşlar ise ambulanslarla hastanelere sevki sağlandı.

GAZİANTEP

Gaziantep’te kurban kesimi sırasında vücudunun çeşitli bölgelerini kesen acemi kasaplar hastanelerin yolunu tuttu. Şehitkamil Devlet Hastanesinin acil polikliniğine 2 saatte yaklaşık 30 acemi kasap tedavi için başvurdu. Bayram namazının ardından kurban kesimine başlayan kasaplar vücudunun çeşitli bölgelerini keserek yaraladı. Parmak, kol ve bacaklarını kesen acemi kasaplar hastanelerde yoğunluk oluşturdu. Tedavi için Acil Polikliniğine başvuran vatandaşların kesilen bölgelerine dikiş atılırken poliklinikteki cerrahi müdahale odası önünde hasta kuyruğu oluştu.

Haberin Devamı

Yurt genelinde 5 bin 102 acemi kasap hastanelik oldu

Hastaneye başvuran vatandaşlar acemilikten dolayı ellerini kestiklerini anlatırken vatandaşları kesim esnasında dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Koyun kestikleri sırada bir anda elinin kesildiğini belirten Yılmaz Karaca, “Koyun keserken bir anda elimizi kestik. Kasap koyunun ayağını tutup yukarı çekerken bıçağı elime vurdu. Baya bir kesik oluştu. 8 dikiş atıldı. Çok dikkatli olmak lazım” dedi.

“ACELE ETMEMEK LAZIM”

Hastaneye tedavi için gelen Abdulkadir Nohut ise, “Kurbanı keserken bıçakla elimi kestim yanlışlıkla. Çok dikkatli olmak lazım. Biraz acele ettik. Sabahtan erken bitirelim istedik. Acele etmemek lazım” ifadelerini kullandı.

Yaralanan vatandaşlar, ilk tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Yurt genelinde 5 bin 102 acemi kasap hastanelik oldu

SAMSUN

Samsun'da da kurban kesmek isterken yaralanan acemi kasaplar bu bayramda da hastane acillerini doldurdu. Kurban keserken yaralanan acemi kasaplar ambulans, kendi araçları ve yakınlarının araçları ile hastanelere yetiştirilmeye çalışıldılar.

ESPRİLİ CEVAPLAR

Kurbanlık keserken yaralanan acemi kasaplar, “Ufak bir kaza geçirdik. Çok büyük bir şey olduğunu sanmıyorum” ifadelerini kullanırken, bazı acemi kasaplar ise kendilerine gülerek, “Ağabeyimle tarla meselesi yüzünden kavga ettik, o da beni kesti gibi” esprili cevaplar verdiler.

Haberin Devamı

Yaralanan acemi kasaplar, saat 07.30’dan itibaren Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere Samsun’daki tüm hastanelerin acil servislerini doldurmaya başladı.

Yurt genelinde 5 bin 102 acemi kasap hastanelik oldu

AKSARAY

Aksaray’da, Kurban Bayramı'nın ilk gününde kurbanlıklarını kesmeye çalışırken kendilerini yaralayan acemi kasaplar, hastanelere başvurdu. Sedat Kaygısız (49), ambulanstan inerken gazetecilere "İlk yaralanan ben miyim?" diye sordu.

Kurban Bayramı'nın ilk günü kentte önceden belirlenen alanlarda kurbanlıklar kesilmeye başlandı. Hayvanlarını kendileri kesmek isteyen bazı kişiler ise kesim sırasında çeşitli yerlerinden yaralandı. Bu yıl kurbanlığını kendisinin kestiğini belirten Hacı Gündoğdu (30), ''Birinci hayvanı kestik ve ikincide kendimi kestim. Bununla ucuz atlattık. Amatör kasap olunca böyle oldu" dedi.

Haberin Devamı

Yurt genelinde 5 bin 102 acemi kasap hastanelik oldu

Ambulanstan inerken gazetecilere, "İlk yaralanan ben miyim?" diye soran Sedat Kaygısız ise "Kurban keserken ayaklarım hayvanın altında kaldı. Hayvanı yatırken yaralandım ve ilk kez başıma böyle bir olay geliyor" diye konuştu.

ERZİNCAN

Erzincan’da Kurban Bayramı’nın ilk gününde sabah kılınan bayram namazının ardından kurbanlıklarını kesmeye çalışan acemi kasaplar kendilerini kesti. Hastaneler yine acemi kasapların akınına uğradı. Kent merkezi, ilçe, belde ve köylerde satın aldıkları kurbanlıkları kendileri kesmeye çalışan, kesime yardımcı olan vatandaşlar kesici aletler ile veya hayvanın vurması sonucu yaralandı.

Yurt genelinde 5 bin 102 acemi kasap hastanelik oldu

Özellikle el, ayak ve bacak bölgelerinden bıçakla yaralandıkları görülen acemi kasaplar, Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile özel hastaneye akın etti. Bir kişi ise tosunun tepmesi sonucu boğazından yaralandı. Doktorlar yaralıya dikiş atarken durumunun iyi olduğu öğrenildi. Acil servislerde müdahaleleri yapılan acemi kasaplar yeniden evlerinin yolunu tuttu. Bu saate kadar kent merkezindeki kamu ve özel hastaneye 20’ye yakın yaralının geldiği belirtildi.

KOCAELİ

Yurt genelinde olduğu gibi Kocaeli'de de Kurban Bayramı'nın ilk gününde hastaneler acemi kasaplar ile doldu. Kurbanlık kesimi sırasında bıçak veya satırla kendini yaralayan vatandaşlar, soluğu acil servislerde aldı.Kesim sırasında yaralanan Ramazan Dağ, "Ben kurbanın kafasını tutuyordum, babam bıçağı hızlı çekti. Hızlı çekince de kolumu kaptırdım. Ciddi bir şeyim yok. 8 dikiş atıldı" şeklinde konuştu.

Yurt genelinde 5 bin 102 acemi kasap hastanelik oldu

Elini kesen Hayrettin Usta ise "Elimi şeritle kestim. Kemik keserken oldu. Kestiğimiz hayvan büyükbaştı" dedi.

Hayvanın bir anlık hareketinin derisini sıyırdığını ifade eden Ömer Vural da, "Hayvanı boğazlarken bir anda döndü. Deriyi sıyırdı. Bıçakla kesme yok. Büyükbaş hayvandı, zapt etmek zor" ifadelerini kullandı.

BURSA

Bayram namazının ardından kurbanlığını kesmek isteyen acemi kasaplar, kendilerini kesince hastanelerin yolunu tuttu. Vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanan acemi kasaplar gerek ambulans ile gerekse özel araçları ile hastanelere geldi. Acemi kasaplar hastanede yapılan tedavilerinin ardından taburcu oldu. Bazı vatandaşların kendileri keserken bazı vatandaşlarda arkadaşlarının acemilikleri yüzünden kesildiklerini söyledi.

Yurt genelinde 5 bin 102 acemi kasap hastanelik oldu

"YANIMDAKİ ACEMİ KASAPLAR YÜZÜNDEN KENDİMİ KESTİM"

Arkadaşlarının acemi kasaplığı yüzünden yaralandığını söyleyen Ziyattin Aydemir, ‘Yıllardır kurban keserim şimdiye kadar hiçbir şey olmamıştı. Ama bugün yanımdaki acemi kasaplar yüzünden kendimi yaraladım. Bu sene yanımdaki acemi kasap arkadaşlarım yüzünden bir şansızlık oldu. İşaret parmağım bayağı bir kesildi. Hastanede dikiş attılar parmağıma şimdide iyiyim" dedi.

DÜZCE

Kentte, kurban keserken kendilerini yaralayan vatandaşlar, erken saatlerden itibaren hastanelere koştu. Öğle saatlerine kadar Düzce Üniversitesi Hastanesi ile Atatürk ve Akçakoca devlet hastanelerinin acil servislerine 39 kişi yaralanma şikayetiyle başvurdu. Yaralıların büyük çoğunluğu, ilk müdahalelerin ardından taburcu edildi.

Parmağından yaralanan İbrahim Şahin, "Kemik kesme şeridini ayarlarken şerit fırladı. Kemik keseceğim derken kendimi kestim" dedi.

Yurt genelinde 5 bin 102 acemi kasap hastanelik oldu

Kesilen hayvanın derisini yüzerken yaralanan Osman Gösterişli ise, "Deri yüzerken arkadaş bıçağı kaçırdı. Bıçağı kaçırınca elimizi kestik. 5-6 dikiş attılar" diye konuştu.

MANİSA

Manisa Şehir Hastanesi, Merkez Efendi Devlet Hastanesi ve Manisa Celal Bayar Üniversite Hastanesi olmak üzere il genelindeki hastaneler, acemi kasaplarla doldu. Yaralılar, müdahalelerin ardından taburcu edildi. Sol elini kesen acemi kasaplardan Hayri Savaşçı, "Hayvanı keserken bıçağı elimden kaçırdım, Deriyi yüzeysel olarak kestim. Şu an iyiyim" dedi.