Gündem ‘Ziya Amca küresel ısınmaya dur de’

‘Ziya Amca küresel ısınmaya dur de’

28.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Küresel iklim grevinin simge ismi İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in başlattığı iklim hareketi Türkiye’de de yayılıyor.

‘Ziya Amca küresel ısınmaya dur de’

İlkokul öğrencisi 9 yaşındaki Rüya Aygüneş, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a mektup göndererek “İklim için harekete geç” çağrısında bulundu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’ın koltuğuna oturan 9 yaşındaki Rüya Aygüneş, Türkiye’nin Greta’sı olmaya aday bir isim. Küresel ısınmaya dair gelişmeleri gün be gün takip eden Rüya, Bebek’te geçtiğimiz Mart ayında düzenlenen Okul Grevi’ne de katıldı. “Nina ve Radyonun Maceraları” adlı bir masal kitabına imza atan ve okulunda sınıf arkadaşlarına küresel ısınmayı anlatan sunumlar yapan Rüya, son olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a bir mektup gönderdi. Rüya mektubunda şu ifadelere yer verdi:

Haberin Devamı

“Adım Rüya Aygüneş. 9,5 yaşındayım. Size bu mektubu yazmamın sebebi iklim krizini çok önemsemem ve bu sorunla ilgili bir şeyler yapmanızı istememdir. Belki iklim krizi sorununun ne olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Size kısaca iklim krizi nedir anlatayım. İklim krizi dünyayı yok edebilecek ve biz çocukların geleceğini etkileyen şeydir. Peki nasıl etkiliyor? Bizim her zaman yaptığımız araba kullanmak, doğalgaz kullanmak, kömür yakmak gibi şeyler dünyaya karbondioksit salıyor. Bunun sonucunda dünya ısınıyor. Isınma sonucunda tarım alanlarına su basıyor, kuraklık oluşuyor ve buzullar çok hızlı eriyor. Hortum gibi şeylerin çıkmayacağı yerlerde hortum çıkıyor. Doğal afet değil insan afeti ortaya çıkıyor.”

Haberin Devamı

‘Sizi ikna ederim’

“Bunları bana Greta Thunberg düşündürdü. Greta da benim gibi iklim kriziyle baş etmeye çalışıyor. İklim krizini okulda derslerde gördüğü için biliyor. Ama Türkiye’de böyle bir ders yok. İklim krizi bana evim yanıyormuş gibi, bir geleceğim olmayacakmış, canlıların sonu gelecekmiş gibi hissettiriyor. İnsanlara derdimi anlatmak için sizden yardım almam gerek. Ziya Selçuk Amca, sizden istediğim iklim krizi okullarda derk olarak anlatılsın. Sizinle görüştüğümde sizi ikna edeceğimden eminim.”

Siyasileri sıkıştırıyor

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg (16), BM İklim Zirvesi’nde (COP24) BM Genel Sekreteri António Guterres ve tüm liderlere seslendi. Ardından AB konferansında konuşan Thunberg, kendilerini okulu kırmakla suçlayan politikacılara “Pisliğinizi temizliyoruz” dedi. Geçenlerde İngiltere Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada da, Britanyalı vekillerin iklim değişikliğinde ülkelerinin oynadığı rol konusunda yalan söylemekle suçladı.