Gündem Zonguldak'ta ikinci büyük heyelan! İş makineleri göçük altında kaldı

Zonguldak'ta ikinci büyük heyelan! İş makineleri göçük altında kaldı

09.12.2023 - 22:25 | Son Güncellenme:

Zonguldak'ta meydana gelen heyelan nedeniyle göçük altında kalan evdeki 2 kişiyi kurtarma çalışmalarına katılan iş makineleri, ikinci heyelanda toprak altında kaldı. Zonguldak Valisi'nden açıklama geldi.

Zonguldak’ta kuvvetli yağışla, bir ev heyelan altında kalarak yıkılırken, içinde Perihan Çakar (70) ve oğlu Sait Çakar'ın (50) mahsur kalmış olma ihtimaline karşı ekipler yıkıntıda arama- kurtarma çalışması başlattı.

Haberin Devamı

OIay, akşam saatlerinde Asma Mahallesi Tulumba Üstü Sokak mevkisinde yaşandı. Kentte etkisini sürdüren yağış nedeniyle heyelan meydana geldi. Perihan Çakar'a ait ev heyelanla gelen toprak ve kaya parçalarının altında kalıp yıkıldı. Evin yıkıldığını fark eden çevredeki vatandaşlar, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. Olay yerine sağlık, polis ve AFAD ekipleri sevk edildi. Evde yaşayan anne Perihan Çakar ve oğlu Sait Çakar'a ulaşılamadı. Ekipler, anne ve oğlun yakınlarından da dışarıda olup olmadıklarına dair bilgi alamadı. Anne ve oğlunun heyelan altında kalıp yıkılan evin içinde olma ihtimaline karşı arama- kurtarma çalışması başlatıldı, çevrede de güvenlik önlemi alındı.

1/11

2/11

3/11

4/11

5/11

6/11

7/11

8/11

9/11

10/11

11/11

İKİNCİ HEYELANDA KURTARMA EKİPLERİ TOPRAK ALTINDA KALDI

Haberin Devamı

Zonguldak'ta heyelan nedeniyle anne ve oğlunun arama- kurtarma çalışmalarının yapıldığı bölgede ikinci heyelan meydana geldi. Kurtarma çalışmalarını yürüten ekipler, toprak altında kaldı. Bölgeye çok sayıda ambulans, arama- kurtarma ekibi, Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan maden işçileri sevk edildi. Heyelanın yaşandığı bölgedeki tüm vatandaşlar, tehlike sebebiyle alandan uzaklaştırıldı.

AFAD: 9 Aralık 2023 saat 20.00 sıralarında,Zonguldak Asma mahallesi Tulumbaüstü sokakta bulunan iki katlı bir ev heyelan sebebi ile çökmüştür. Göçük altında kalan iki vatandaşımızı arama kurtarma çalışmalarına süratle başlanmış olup, arama kurtarma çalışmaları sırasında ikinci bir heyelan meydana gelmiş ve ekiplerimizden 21 personel göçük altında kalmıştır. Göçük altında kalan personellerimiz kurtarılarak hastaneye sevk edilmiş olup sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisi alınmıştır.

GÖÇÜK ALTINDA KALAN 21 PERSONELİN TAMAMI KURTARILDI

Zonguldak’ta meydana gelen heyelanla ilgili AFAD Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda 21 personelin göçük altında kaldığı ve kurtarılarak hastanelere kaldırıldıkları belirtildi. Göçük altında kalan anne ve oğlu için arama- kurtarma çalışmalarına, madenci, itfaiye ve 112 ekiplerinin katıldığının belirtildiği açıklamada, "Arama- kurtarma çalışmaları sırasında ikinci bir heyelan meydana gelmiş ve ekiplerimizden 21 personel göçük altında kalmıştır. Göçük altında kalan personellerimiz kurtarılarak hastaneye sevk edilmiş olup sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisi alınmıştır. Yaralı personelimize Allah'tan acil şifalar dileriz. Bölgede arama- kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Ankara, Sakarya, İstanbul, Eskişehir, Afyonkarahisar, Düzce, Çorum, Karabük AFAD il ekiplerimizden Arama- Kurtarma Personelimiz, araç ile çalışmalara destek vermek üzere bölgeye sevk edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

Zonguldakta ikinci büyük heyelan İş makineleri göçük altında kaldı

O ANLARI ANLATTI

İlk heyelan sonrası arama- kurtarma ekiplerinin toprak altında kaldığı 2'nci heyelan anlarını anlatan Hayrullah Malakçı (60), "Çalışma anında aniden orada ikinci kayma oldu. O anda orası karıştı. Kime ne olduğu belli olmadı. O anda canla başla çalışıldı. Orada emniyet güçleri duranları dağıttı. Biz de kendimizi zor kurtardık. Kendimizi zor attık aşağıya. Orada kurtarma ekipleri çalışıyordu. Onlar da bir şey anlayamadan hepimiz heyelanı yaşadık. İçeridekileri tanıyorum, onlara ulaşılamadı. O heyelan anında durduruldu çalışma. Şu an devam ediyor. Korktum, kendimi kaybettim o an. Çamurların içinden kaçtık, kıl payı kurtardık kendimizi" dedi.

Zonguldakta ikinci büyük heyelan İş makineleri göçük altında kaldı

BAKAN YARDIMCISI KARALOĞLU AÇIKLAMA YAPTI

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaoğlu, Zonguldak Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) açıklamada bulundu. Karaoğlu, "Saat 19.53 civarlarında Zonguldak merkez ilçe, Asma Mahallesi Tulumba Sokak'ta bir heyelan, toprak kayması meydana geldi. Bu toprak kaymasında tek katlı ev zarar gördü. İki vatandaşımız maalesef göçük altında kaldı. Perihan Çakar 82 yaşında, oğlu Sait Çakar 51 yaşında. İhbarı alır almaz, AFAD ekipleri, Zonguldak Belediyemizin ekipleri, jandarmamız, emniyetimiz, sağlık ekipleri ve TTK'nın madencileri, bölgeye intikal etti ve arama- kurtarma faaliyetleri başladı. Ama bir taraftan da yağmur da yağmaya devam ediyordu. Saat 22.10 civarlarında arama- kurtarma faaliyetinde bulunan arkadaşlarımızın üzerine maalesef ikinci bir heyelan, toprak kayması yaşandı. Arama- kurtarma faaliyetlerine katılan 21 arkadaşımız yaralanmış ve hastanelerimize tedavi müracaat etmişlerdir. Bu 21 arkadaşımızın 15’i ayakta, tedavileri yapılarak taburcu edildiler. Şu anda 6 arkadaşımızdan 4’ü Atatürk Devlet Hastanesi'nde, 2’si Bülent Ecevit Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavileri devam ediyor. Birisinin ayak kırığı var. Diğerlerinde doku zedelenmesi var ve tedavileri şu anda hastanelerimizde devam ediyor" dedi.

Haberin Devamı

ARAMA- KURTARMA ÇALIŞMALARINA ARA VERİLDİ

Haberin Devamı

Arama- kurtarma çalışmalarına ara verildiğini, sabah yeniden başlanacağını belirten Bakan Yardımcısı Karaoğlu, "Şu anda arama- kurtarma faaliyetlerine mecburen ara vermiş durumdayız. Hala risk var, tehlike var. Ancak sabah gün doğumundan sonra yeniden arama- kurtarma faaliyetlerine başlayabileceğiz. 48 saattir, Zonguldak bölgesinde aralıksız yağmurun yağdığını ve metrekareye şu ana kadar 87 kilogram, yağmur yağdığını söylemek isterim. İnşallah sabah ilk ışıkla beraber arama- kurtarma faaliyetlerine devam edeceğiz ve bu 2 vatandaşımız Perihan Çakar ve Sait Çakar o bölgeden alırız diye temenni ediyoruz. Bölgede risk altında olan 14 evimiz de tahliye edildi. Bu 14 evde vatandaşımız çıkartıldı. Vatandaşlarımıza kalma yerleri sağlanmıştı fakat vatandaşlarımız kendi akrabalarının yanında kalmayı tercih etti. Biz yarın inşallah yine AFAD ekipleri, belediye ekipleri, TTK ekipleri, jandarmamız, emniyetimiz ile arama faaliyetlerine devam edeceğiz" diye konuştu.

ÇALIŞMALARA YENİDEN BAŞLANDI

Kentte etkili olan yağışın ardından dün saat 19.00 sıralarında Perihan Çakar ile oğlu Sait Çakar'ın yaşadığı ev, heyelan sonucu kayan toprağın altında kaldı. İhbarla üzerine ekipler, arama-kurtarma çalışması başlatıldı. Çalışmalar sürerken, 2'nci heyelan yaşandı. Bu kez AFAD ve itfaiye personelinden oluşan 21 kişi, göçük altında kaldı. Bölgeye Türkiye Taşkömürü Kurumu madencileri sevk edildi. 21 personel kurtarılırken, bölgedeki evler tahliye edildi. Enkazdaki anne ile oğlunu kurtarma çalışmaları ise günün ilk ışıkları ile yeniden başladı. Öte yandan kurtarılan personelden 15'ni taburcu olduğu, 6'sının ise hastanede tedavilerinin sürdüğü bildirildi.

'HALA GÖÇÜK ALTINDALAR'

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Zonguldak'ta heyelan sonucu toprak altında kalan Perihan Çakar ile oğlu Sait Çakar'ı arama-kurtarma çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı.

Bölgede inceleme yapıp, yetkililerden bilgi alan Karaloğlu, "Bölgemizde heyelan, toprak kayması sonucu bir evimiz maalesef göçük altında kaldı. Evde anne ile oğlu beraber yaşıyorlardı. Şu anda hala göçük altındalar. Dün akşam ihbar gelir gelmez bütün ekipler, başta AFAD, UMKE, Zonguldak Belediyemiz, itfaiye ekipleri, fen işleri ekipleri, park bahçe ekipleri, jandarmamız, emniyetimiz bölgede arama-kurtarma faaliyetlerine başlamışlardı. Ama maalesef saat 22.00 sıralarında ikinci bir heyelan oldu. Yukarıdaki istinat duvarının kayması ile çalışan arkadaşların üzerine ciddi bir toprak düştü. 21 arkadaşımız yaralanmıştı. Şükürler olsun can kaybımız olmadı. 21 arkadaşımız hastanelerde tedavi altına alınmışlardı. 15'i taburcu oldu, şu anda 6 kişinin tedavisi devam ediyor. Sabah gün doğumu ile beraber arkadaşlar öncelikli olarak heyelan bölgesinde bir risk analizi yaptı. Şu anda ekipler, yukarıda çalışmaya devam ediyor. Şimdi yeni bir makine daha istediler. Şimdi bir makine göndereceğiz. Olay yerinde ikinci heyelanda çalışan bir makinenin üzerine de toprak yığılmış. Önce o makineyi alıp, daha sonra enkaza ulaşmaya çalışacak" dedi.

VATANDAŞLARA UYARI

Vatandaşlara da uyarıda bulunan Karaloğlu, "Zonguldak ve çevresinde yağmur devam ediyor. Gördüğünüz gibi toprak suya doymuş durumdadır. Vatandaşlarımızın uyarıları dikkate almasını hakikaten rica ediyoruz. Coğrafya, çok zor bir coğrafya. Maalesef vadilerde evler var. Onun için vatandaşlarımızın, devletin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün, AFAD Başkanlığı'nın yapmış olduğu uyarıları almasını hakikaten rica ediyoruz" diye konuştu.