Gündem Güvenlik önlemleri eylem istihbaratından

Güvenlik önlemleri eylem istihbaratından

01.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Anıtkabir’deki törenler için gelen subay ve astsubayların detaylı aramadan geçirilmesine yönelik tartışılan görüntülerin sansasyonel eylem istihbaratlarından kaynaklandığı bildirildi.

Güvenlik önlemleri  eylem istihbaratından

Askeri kaynakların aktardığı bilgilere göre, 29 Ekim’de uygulanan bu tedbirler şöyle gerçekleşti:
* Anıtkabir’e gelen ziyaretçilerin rutin güvenlik kontrolleri ilgili yönerge esasları doğrultusunda nizamiyelerde görevli personel tarafından yapıldı. Gelen ziyaretçiler, önce metal kapılı dedektörden geçirildi, varsa beraberlerindeki çanta gibi eşyaları görüntüleme cihazında kontrolden geçirildi, üzerlerindeki silahlar alındı.
* Güvenlik kontrolleri, ilgili devlet kurumlarıyla koordineli olarak Merkez Komutanlığı’nca gerçekleştirildi.

Selfie açıklaması
Askeri kaynaklar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’ın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda aralarında Ceren Kenar ve Yıldıray Oğur’un da bulunduğu bazı isimlerle “selfie” çektirmesi konusunda da dikkati çekici bilgiler verdi. Açıklamada, resepsiyonda davetlilerin bir kısmının Akar’la fotoğraf çektirmek istediği, Genelkurmay Başkanı’nın da bu talepleri kıramadığı kaydedildi. Halkın her kesiminden temsilcilerin bulunduğu resepsiyonda Akar’ın halkla içiçe olma refleksinden kaynaklanan bu davranışının bazı kesimlerce artniyetli olarak kullanıldığını kaydeden kaynaklar, Akar’ın yanına gelenlere “siz kimsiniz?” diye sormadan taleplere olumlu yanıt vermesinin insani davranıştan kaynaklandığını vurguladı.

5 albay nezaret etti

Albay ve daha üst rütbedeki askeri personel girişleri 2 numaralı nizamiyeden yapıldı. Buradaki aramayı, albay rütbesindeki 5 personel ve subay-astsubay rütbeli askeri inzibat personeli gerçekleştirdi. Kimlik kartları el veri terminali ile kontrol edilerek, metal kapılı dedektörden geçirilerek ve gerekirse el tipi metal üst arama dedektörleri kullanılarak kontrol yapıldı.
Nizamiyede, bu sene sayıları artırılarak, çok sayıda geçiş koridoru oluşturuldu. Subay ve astsubaylar bu koridorları bazen sıradaki yoğunluk nedeniyle karışık biçimde kullandı. Özellikle subayların kontrollerinde sürekli olarak 5 albay duruma nezaret ve müdahale etti.

Yazarlar