Gündem Hac bitti, MERS kapıya dayandı

Hac bitti, MERS kapıya dayandı

22.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hac görevini yerine getirip Türkiye’ye dönen birçok kişinin hastaneye kaldırılmasının ardından gözler Ebola ile birlikte MERS tehdidine çevrildi.

Hac bitti, MERS kapıya dayandı

İlk defa 2012’de Suudi Arabistan’da görülen bulaşıcı solunum yolu hastalığı MERS’e iki sene içerisinde birçok Ortadoğu ülkesinde de rastlandı. Türkiye’de her ne kadar hac sezonu ile birlikte MERS’e karşı birçok önlem alınmış olsa da dönüşlerin başlamasıyla ülkenin dört bir yanından MERS virüsü taşıdığı şüphesi ile hastaneye kaldırılanların haberleri gelmeye başladı. İstanbul, Antalya, Batman, Adana, Sivas ve Konya’da hac dönüşü rahatsızlananlar acil serviste tecritli odalara alındı. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Dr. Hüsem Hatipoğlu, Türkiye’de Hatay’da hayatını kaybeden 43 yaşındaki vatandaş dışında MERS vakasi tespit edilmediğini dile getirdi.

7 kişide MERS şüphesi
Hatipoğlu, Antalya’da ebola şüphesiyle hastaneye kaldırılan G.Ö’nün uçakta ön, arka ve yanındaki 2 koltukta oturanlara da takip yapıldığını belirtti. Hac dönüşü Eyüp Devlet Hastanesi’ne yüksek ateş ve mide bulantısı şikayetiyle gelen 73 yaşındaki F.E, MERS taşıdığı şüphesiyle karantinaya alındı. Haydarpaşa’daki H.E’nin MERS taşımadığı, üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiği tespit edildi. Adana’nın Pozantı ilçesinde ise hac dönüşü rahatsızlanan ilçe müftüsü Ali Hayri Çelik hastanede gözlem altına alındı. Sivas’ta da havaalanında rahatsızlanan 82 yaşındaki bir kadın, hastanede gözlem altına alındı. Konya’da ise 80 yaşındaki L.G., MERS virüsü şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Kütahya’da ise H.K. ile eşi Z.K. Mers şüphesiyle hastanede tedavi altına alındı.

Haberin Devamı

Nelere dikkat edilmeli?

MERS virüsünün develerden kaynaklandığından şüpheleniliyor. Ancak hastalığın insanlara nereden ve nasıl bulaştığı henüz bilinmiyor. Ateş, öksürük ve nefes darlığı belirtilerine sahip hastalığın ilerlemesi durumunda çoklu organ yetmezliği görülüyor. Virüsü kapanların ise yüzde 30’u hayatını kaybediyor. Uzmanlar hastalıktan korunmak için ellerin sık sık yıkanmasını; ağız, burun ve gözlere temastan kaçınılmasını öneriyorlar.

Hac bitti, MERS kapıya dayandı