Gündem Hafta hafta hamilelikte yaşanan gelişmeler

Hafta hafta hamilelikte yaşanan gelişmeler

17.04.2018 - 10:11 | Son Güncellenme:

Gebeliğin başlangıcından itibaren her hafta annede ve bebekte farklı gelişmeler meydana gelir. Hamilelik sürecince annenin ve bebeğin takibi haftalık olarak yapılmalıdır. Anne adayları için hamilelik boyunca bilinmesi gerekenleri hafta hafta listeledik...

Hafta hafta hamilelikte yaşanan gelişmeler

1. hafta: Bu hafta adet dönemidir, bir hafta adet dönemi olarak hesaplanır.
2. hafta: Bu hafta adetten sonraki ilk bir haftalık sürece denk gelir, kadının rahminde yumurtanın oluşum sürecidir.
3. hafta: Bu hafta yumurta çatlamıştır ve döllenmeye hazır durumdadır. Sperm ile buluşup embriyo oluşur. Embriyo ikiye sonra dörde, sekize katlanarak bölünür ve rahim boşluğuna doğru yol almaya başlar. Rahme ulaşıp tutunur, yerleşmeye başlamasıyla birlikte annede mide bulantısı, baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkar.
4. hafta: Embriyonun boyu henüz bir haşhaş tanesi kadar küçüktür. Boş bir su kesesi gibi görülür.
5. hafta: Artık bebek oluşmaya başlar, fasulyeyi andıran bir iskeleti vardır. Kalbi oluşmuştur ve atmaya başlar.
6. hafta: Yüz uzuvları şekillenmeye, göz, burun belli olmaya başlar, elleri ve kollarının oluşacağı yerlerde küçük tomurcuklar belirir.
7. hafta: Bu hafta bebeğin ağzı, damağı gelişir, bağırsakları, apandisti oluşur, el ve ayakları belirmeye başlar. Şeffaf bir kafatası oluşumu dikkat çeker.
8. hafta: Bu hafta eller, kollar, ayaklar dirsekler oluşmuştur, göz kapakları, kulakları, üst dudağı oluşur, kalbi daha da gelişerek dolaşım sağlar.
9/10. hafta: El ve ayaklarını küçük mimiklerle hareket ettirebilir, göz kapaklarını açıp kapatabilir. Hormonları gelişir, sindirim sistemi idrar üretmeye başlar.
11/12. hafta: Büyüklüğü bir limon kadardır. Yüzü giderek şekillenmeye, bir insana benzemeye başlar, kulaklar yerlerini alır. Vücudun çeşitli yerlerinde tüylenme başlayabilir, sindirim sistemi kasılarak idrar üretir. Bebek anne karnında hareket eder ama anne bunu henüz hissetmez.
13/14. hafta: Gözler ve kulaklar yerlerine oturur, ses telleri oluşmaya başlar, cinsiyet organları belirginleşmiş olur.
15/16. Hafta: Artık bebeğin yutma, emme refleksi gelişir ve parmağını emer. Tekme atmaya başlar ama anne bunu hissetmeyebilir. Tırnakları oluşur.
17/18. hafta: Bebeğin tekmeleri anne adayı tarafından hissedilmeye başlanır. El ve ayaklarının parmak izi belirginleşir.
19/20. hafta: Bebeğin kulakları artık dışarıdaki sesleri duymaya başlar. Saçı ve tırnakları uzamaya devam eder.
21/22. Hafta: Anne artık rahatlıkla bebeğin hareketlerini hisseder. Dokunma, görme, tat alma duyuları gelişir.
23/24. Hafta: Bebeğin ciğerleri gelişmeye başlar, yüz hatları belirginleşir. Kirpikleri, kaşları çıkar.
25/26/27. Hafta: Bebeğin ağırlığı bir kiloyu bulur. Uyuma düzeni oluşmuştur, belirli zamanlarda uyur, uyanır bu durum bazen anne adaylarının hareketleri hissedemeyince paniğe kapılmalarına neden olur.
28/29/30. Hafta: Bebek kilo aldıkça rahme sığmamaya başlayacaktır, beyni giderek büyür, belirginleşir.
31/32/33. Hafta: Tüm organları hızlıca gelişmektedir. Bu hafta vücut ağırlığı hızlı artacaktır. Ciğerleri geliştiği için bu haftalarda erken doğum olsa bile yaşama şansı yüksektir.
34/35/36. Hafta: Bebeğin ağırlığı iki buçuk kilo kadardır. Bebek kilo almaya, yağ depolamaya devam eder.
37/38/39. Hafta: Bu haftalarda her an doğabilme olasılığı vardır. Artık tüm gelişimini tamamlamıştır. Vücudundaki ince ayva tüylerini dökmeye başlar.
40. Hafta: Hafta hafta hamilelik maratonunun sonuna gelindi. Sağlıklı bir doğum dileriz...

Hamilelikte Beslenme Önerileri
İlk 3 ayda bebek folik asite ihtiyaç duyar, doktor vitamin önerecektir. Hamilelik boyunca anne et, süt, balık, baklagil gibi gıdaları ve ceviz, fındık gibi kuru yemişleri bol miktarda tüketmelidir. Ayrıca süt ve süt ürünleri de kemik gelişimi açısından önem taşır. Genel geçer beslenme bilgilerinin yanı sıra anne düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeli ve gerekli takviyeleri almalıdır. Bu hassas dönemde çeşitli besin tepkimeleri olabileceği de unutulmamalıdır.

Yazarlar