Kültür Sanat Haldun Taner Ödülü Kerem Işık’ın

Haldun Taner Ödülü Kerem Işık’ın

20.09.2012 - 16:21 | Son Güncellenme:

2012 Milliyet Haldun Taner Öykü Ödülü’nün bu yılki sahibi Kerem Işık’ın oldu.

Haldun Taner Ödülü Kerem Işık’ın

Prof. Tahsin Yücel’in başkanlığında, Behçet Çelik’in yazmanlığında Semih Gümüş, Cemil Kavukçu, Prof. Dr. Şara Sayın, Demet Taner ve Prof. Dr. Tahsin Yücel’den oluşan Seçiciler Kurulu, 19 Eylül Çarşamba Milliyet Gazetesi’nde toplanarak katılan eserleri değerlendirdi. Değerlendirmeye, yurt dışında olması nedeniyle katılamayan Doğan Hızlan oyunu yazılı olarak bildirdi. Yapılan görüşmeler sonucunda Kerem Işık’ın “Toplum Böceği” adlı yapıtı ödüle değer bulundu. Seçici Kurul, ödül gerekçesini şöyle belirledi:

Haberin Devamı

“Günümüz dünyasının can alıcı toplumsal sorunlarını irdeleyen, yerleşik biçim ve sınırları tartışan yenilikçi arayışlarla kaleme aldığı öyküleri ile kendine özgü bir öykü dünyası oluşturan Kerem Işık‘ın “Toplum Böceği” adlı yapıtını ödüle değer bulundu.

Kerem Işık

İzmir’de 1976 yılında doğdum. Burslu olarak okuduğum Amerikan Koleji’nden mezun olduktan sonra Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü tamamladım. Ardından yine burslu olarak Amerika’nın Ohio eyaletinde University Of Akron’da Fizik yüksek lisansımı tamamladım. Halen eşim Özlem ve kızım Öykü’yle birlikte İzmir’de yaşıyorum. Serbest çevirmen olarak yayınevlerine kitap çevirileri, firmalara teknik çeviriler yapıyorum. Şimdiye dek çevirdiğim otuzu aşkın kitaptan bazıları şöyle:

Haberin Devamı

Yaşamaya Bak! Nadine Gordimer(Can Yayınları), Ayaklarının Altındaki Toprak, Salman Rushdie (Can Yayınları), Zor Bir Hayatın Hikayesi, Ahornon Appelfeld (Yapı Kredi Yayınları), Temiz Kalpliler, Susan Hill(Yapı Kredi Yayınları), Uzamların Tarihi, John Pickles (Yapı Kredi Yayınları).

Öyküleri kitap-lık, Varlık, Notos Öykü, Eşik Cini, Özgür Edebeyiat dergilerinde yayımlandı. İlk öykü kitabı Aslında Cennet de Yok, Yapı Kredi Yayınları tarafından 2010 yılı Ocak ayında yayımlandı. İkinci öykü kitabım Toplum Böceği yine Yapı Kredi Yayınları tarafından 2012 Ocak ayında yayımlandı.

Halen Depar adını verdiğim ilk romanım üzerinde çalışmaktayım, tabii öykünün elini hiç bırakmadan.

Haldun Taner’in özgeçmişi

Çağdaş Türk edebiyatının saygın isimlerinden Haldun Taner, 1915’te İstanbul’da doğdu. Öykü, tiyatro ve gülmece yazınında yapıtlarıyla öne çıktı, Türkiye’de kabare tiyatrosunun öncülüğünü yaptı. Milliyet’te uzun yıllar köşe yazıları yazdı. 7 Mayıs 1986’da aramızdan ayrıldı.

Galatasaray Lisesini 1935’te bitiren Haldun Taner 3 yıl Heidelberg Üniversitesi’nde iktisat ve siyasal bilimler öğrenimini gördü. 1957’de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nde Edebiyat ve Sanat Tarihi, Ankara Üniversitesi’nde Edebiyat ve Tiyatro Tarihi öğretmeni olarak çalıştı.

Haberin Devamı

LCC Tiyatro Okulu’nda da dersler verdi. Türkiye’de çeşitli ödüller kazandı. “Şişhaneye Yağmur Yağıyordu” öyküsüyle 1953’te Herald Tribune Gazetesi’nin düzenlediği yarışmada birinci oldu. Taner’in pek çok öykü kitabı ve tiyatro oyunu var.