Gündem ‘Harcamalar halkın sırtına yıkılacak’

‘Harcamalar halkın sırtına yıkılacak’

10.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) hazırladığı rapora göre de yıllardır kamu hizmetlerine, özellikle de eğitime ve yükseköğretime ayrılan kaynakların sadece sayısal olarak arttığı, doğrudan eğitim hizmetlerine yönelik yatırımlar açısından bütçede gerçek anlamda bir artışın olmadığı kaydedildi.

‘Harcamalar halkın sırtına yıkılacak’

Raporda, 2017 bütçesinde MEB bütçesine merkezi bütçeden ayrılan payın yüzde 13,18 iken, 2018 yılı için ayrılan miktarın oransal olarak yüzde 12,13’e gerilediği belirtildi. 2017 bütçesinde MEB bütçesinin milli gelire oranının yüzde 3,54 iken, 2018 bütçesindeki oranın 2,69 ile son yılların en düşük seviyesine gerilediği ifade edildi. Bütün bu verilerin eğitim harcamalarının önemli bir bölümünün geçmiş yıllarda olduğu gibi 2018’de da halkın sırtına yıkılacağı anlamına geldiği vurgulandı.
Üniversitelere ayrılan bütçenin de yeterli olmadığının dile getirildiği raporda “Yükseköğretim kurumları bütçesinin yüzde 67’si personel harcamalarına ayrılmıştır. 2018 yükseköğretim bütçesiyle idari ve akademik personel açıkları başta olmak üzere, yükseköğretim emekçilerinin sorunlarının çözümü mümkün değildir” denildi.
Raporda devlet okullarında paralı eğitim uygulamaları yaygınlaştıkça, en düşük gelir diliminde yer alan yüzde 20’lik kesimin gelirinde eğitim harcamalarına ayırmak zorunda oldukları payın arttığına dikkat çekildi. Raporda, şunlara da yer verildi: “Piyasacı eğitim sistemi, yaşamın her düzeyinde rekabeti, hizmetin bedelini ödemeyi, öğrenci ve velilerin ‘müşteri’ haline getirilmesini hedefleyerek, toplumdaki sınıf farklılıklarını daha da derinleştirmekte. Aynı okulda sınıflar, aynı bölgede okullar birbiriyle rekabete sokularak eğitim hizmetleri piyasa kurallarına göre düzenlenmekte, öğrenciler yarış atı gibi sınava koşturulmakta.”

‘Özele teşvik verilmesin’

Eğitim Sen’in bütçeyle ilgili talepleri şöyle:
MEB ve yükseköğretim bütçesinin milli gelire oranı en az iki kat artırılmalı, OECD ortalamasına (yüzde 6) çıkarılmalı.
Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması uygulamasına derhal son verilmeli, okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmalı.
MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay mutlak anlamda artırılmalı, eğitimi ticarileştirmeyi hedefleyen, özel sektörle yapılan projeler, iptal edilmeli.
Artan oranlı vergi dilimi uygulamasına son verilmeli, ek ödemeler temel ücrete dâhil edilmeli, emekliliğe yansıtılmalı.
Sosyal yardımlar için ihtiyaç kadar artış yapılmalı.
Eğitime hazırlık ödeneği tüm eğitim ve bilim emekçilerine yılda iki kez en az bir maaş tutarında ödenmeli.
Eğitim emekçilerinin 3600 ek gösterge talepleri doğrultusunda düzenleme yapılmalı. Öğretmen, akademik personel, memur ve yardımcı hizmetli açıkları kapatılmalı.