Gündem 'Fişleme usulü liste geldi yırttım attım'

'Fişleme usulü liste geldi yırttım attım'

01.09.2014 - 20:46 | Son Güncellenme:

Devlet içinde paralel yapının asla kabul edilemeyeceğini belirten Kılıç, AYM’deki ‘paralel yapılaşmaya’ ilişkin isimsiz ‘fişleme usulü’ bir liste geldiğini bunu yırtıp attığını söyleyerek, “İnsanlar koltuğa oturmak için imzasız dilekçe yazar konuma geldi” dedi.

Fişleme usulü liste geldi yırttım attım

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç TBMM’deki Adli Yıl Açılış Resepsiyonu’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıç, bir gazetecinin yargı içindeki paralel yapı iddialarına ilişkin sorusu üzerine “Yargı ele geçirilmesi gereken bir kale olarak algılanmamalı ve yargıyı rahat bırakarak yargı kendi içinde, sistem kendi içinde yanlışlarını ve doğrularını düzeltmesine imkan verilmelidir. 2010 anayasa değişikliğinden önce de bu sorunları biz yaşadık. 2010’dan sonra biz bunun rahatlayacağını, daha objektif, daha liyakata dayalı tercihlerin yapılacağını tahmin ediyorduk. Ancak maalesef orada da başarılı olamadık. Umut ediyorum, Ekim ayında yapılacak HSYK seçimlerinin daha çoğulcu ve her şeyi kapsayıcı bir yapının oluşmasını temin etmesi” dedi.
“Paralel yapıyla ilgili bir zümrenin yargı içindeki birtakım ağları ele geçirildiğine yönelik bir gözleminiz var mı?” sorusuna karşılık Kılıç, aynı sorunun Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e de sorulduğunu ve onun da aynı şeyleri ifade ettiğini hatırlattı. Kılıç, şunları söyledi: “Bence böyle bir yapının kabul edilmesi asla mümkün değil. Şüphesiz ki hiçbir akıl sahibinin devletin dışında bir yapılanmayı kabul etmesi düşünülemez. Ancak bunun için mutlaka ortaya belgenin ve bilginin konması lazım. Belge ve bilgi olmadan insanlar itham edilerek çok ciddi yanlışlar yapılıyor.

‘Somut belge gelirse’
Bana da fişleme usulü bir liste geldi ve ben o listeyi kaldırdım attım, bütün kuruma ilişkin bir listeydi. Ne imza var ne bir şey var, hiçbir şey yok ama kendine göre bir fişleme yapmış. Bizim kurumumuzdan herhangi bir arkadaşımızın bu tür bir faaliyete, çalışmaya katıldığı, mahkemenin dışında bir iradenin bir başka iradeden emir ve direktif aldığı konusunda bir somut bilgi belge gelirse şüphesiz ki gereği yerine getirilir. Ama şu ana kadar herhangi bir bilgi belge bize de gelmedi.”
“Türkiye’de yaşanan olaylar sizde de paralel yapının yargı içinde olduğu algısını yaratıyor mu” sorusuna Kılıç, şu yanıtı verdi: “Bizim de tabii ki gözlemlediğimiz bazı olaylar var, yok değil ama bunun boyutu nedir? O konuda çok fazla bilgi sahibi değilim. Bu bilgi ilgili yerlerde var ilgili yerler bunu söylüyor. Ama bizim şahit olduğumuz, mahkemede böyle bir şey olduğunda anında üzerine gidiyoruz, olayı çözümlemeye çalışıyoruz. Bunu gerekçe göstererek de hakimleri huzursuz etmenin, rahatsızlık yaratmanın bir anlamı yok. Gerçekten hakimlerimiz arasında bugün ciddi kamplaşmalar var. Ciddi bir karşılıklı duygusal olarak bir kopuş var. Ben bunları gördükçe çok üzülüyorum.

Gereği yapılmalı
25 Aralık operasyonuna ilişkin takipsizlik kararı verilmesine yönelik sorulara “konunun AYM’ye gelebileceği” gerekçesiyle yanıt vermeyen Kılıç, eğer bir yolsuzluk varsa bu yolsuzluğu “araştırmayalım, yargıya intikal ettirmeyelim” şeklinde bir düşüncenin asla kabul edilemeyeceğini ifade etti.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “kayıp trilyon davası”nda ifade vereceğinin hatırlatılması üzerine Kılıç, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu davranışını takdirle karşılıyorum. Gerçekten cumhurbaşkanlığı yapmış birinin böyle bir yasal süreçte kendisine yapılan bir başvuruyu bu şekilde büyük bir şeyle karşılaması ve ‘gideceğim, bu konuda gerekli ifadeleri vereceğim’ demesi bence hukuka ve hukukun üstünlüğüne olan saygısının çok büyük bir işaretidir. Çünkü cumhurbaşkanı olduğu süreçte de yargıyla ilgili çok iyi şeyler söyledi, yaptı. Biz o yaptıklarını unutamayız” dedi.