Gündem Havan mermileri sınırı aşıyor

Havan mermileri sınırı aşıyor

30.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

IŞİD’in kuşatma altına aldığı Kobani’de çatışmalar yoğunlaşırken bölgeden gelen havan topu mermilerinin Türkiye topraklarına düşmesi başta sınır köyleri olmak üzere Suruç ilçe merkezinde büyük paniğe neden oluyor

Havan mermileri sınırı aşıyor

Kobani’de çatışmaların yaşandığı bölgeden Türkiye tarafına dün de havan topu mermileri düşmeye devam etti. Büyük bir gürültüyle sınırda bulunan Mürşitpınar Mahallesi’ne düşen havan toplarından birinin Suriyeli Kürtler için geçici barınma merkezi olarak kullanılan Süleyman Şah Dostluk Parkı’nın yakınına düşmesiyle büyük bir facianın da eşiğinden dönüldü. Çevredeki vatandaşların kısa süreli panik yaşadığı patlamalar sırasında ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı bildirilirken patlamanın yoğunlaştığı bölgeye tank ve zırhlı araçların konuşlandığı görüldü. Patlama seslerinin eksik olmadığı Kobani’de ise şehir merkezini toz bulutu kapladı.

Haberin Devamı

Havan evlerini yıktı
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Alayurt Mahallesi’nde önceki gün evlerine havan topu isabet eden Demir ailesi ise yetkililerden yardım bekliyor. Evin oturma odasının duvarının yıkıldığı patlamada, odada bulunan ev sahibi 67 yaşındaki Mehmet Demir yaralanırken patlamadan 10 dakika önce evden ayrılan Demir’in eşi ve 6 çocuğu olaydan yara almadan kurtuldu. Patlama ile yıkılan duvardan sıçrayan taş parçalarının vücuduna isabet etmesiyle yaralanan ev sahibi Demir, Suruç Devlet Hastanesi’nde yapılan tedavisinin ardından taburcu edildi. Olayı duyarak dün sabah saatlerinde eve gelen Demir ve yakınları, yaşananlara tepki gösterdi ve komşuları olan ülkedeki savaşın bir an önce son bulmasını istedi. Patlamadan 10 dakika önce annesi ve kardeşleriyle evden ayrılan Muhammet Demir, “Şans eseri Suruç’a gitmiştik. Suruç’a ulaştığımız sırada bize telefon geldi ve evde patlama olduğunu söyledi. Yeniden döndüğümüzde babamın yaralı olduğunu gördük ve hemen hastaneye götürdük. Burada çatışmalar nedeniyle sürekli mermiler evimize ve evimizin yakınına geliyor. Çok endişeliyiz ve tedirginlik yaşıyoruz. Dün meydana gelen patlamayı babam hafif yaralı olarak atlattı, biz evde olsak belki daha kötü de olabilirdi. Ancak tüm bunlara rağmen dünden bu yana hiçbir yetkili bizi arayıp sormadı” dedi.

Haberin Devamı

Hendek kazımı sürüyor
Çatışmaların ardından ülkesini terk eden Suriyeliler’in geçişinin yapıldığı Yumurtalık bölgesinde ise önceki gün yağan yağmur sonrası oluşan çamur nedeniyle araçlar hareket edemeyince, bölgede çalışmalara ara verildi. Halen bölgede iş makineleri ile alanın temizlenmesine çalışıldı. Suriyeliler’in sınır hattında bulunan araçlarının alımı için aynı bölgede park etmelerine yönelik çalışma da sürdürüldü. Sınır hattının yanındaki boş arazinin etrafında birkaç metre genişliğinde ve derinliğinde hendek kazılırken, aradaki alana araçların konulacağı ve trafiğe çıkmalarına kesinlikle izin verilmeyeceği de bildirildi.

Sınırda yİne gaz

Kobani’de yaşanan durumu protesto ederek sınıra yürümek isteyen bir grup gösterici dün Mürşitpınar Sınır kapısında bir araya geldi. Aralarında eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve HDP milletvekili Hasip Kaplan’ın da aralarında bulunduğu grup, Mürşitpınar Sınır Kapısı’na yürümek için hareket etti. Polis ve jandarma ekiplerinin sınır hattının güvenli olmadığı yönündeki uyarılarıyla bölgeye yönelen gruba güvenlik güçleri biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahalenin arından grup sınır hattından uzaklaştırılırken bazı eylemcilerin gözaltına alındığı öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Bu vahşete dur deyin!’

IŞİD’in Kobani kuşatması şiddetini artırarak devam ederken kentten çok sayıda yaralı ve ölü haberleri de gelmeye devam ediyor.
Suriye Kızılay’ı adına kentte gönüllü doktorluk yapan Muhittin Mustafa Ömer Faruk, yaralılara ilk müdahaleyi bile yapacak sağlık ekipmanlarının olmadığını belirterek, “25 kişilik bir ekiple gece gündüz sağlık hizmeti vermeye çalışıyoruz. Bir doktor olarak tüm dünyaya yalvarıyorum; lütfen bu vahşete dur deyin” dedi.
Günlerdir IŞİD kuşatması altındaki Kobani’den göçler sürerken IŞİD’in yoğun top atışına tuttuğu kentte yaralılar oldukça zor şartlarda tedavi ediliyor. Kobani’nin nispeten daha güvenli bölgelerine kurulan basit sağlık merkezlerinde tedavileri yapılan yaralıların pek çoğunun Türkiye’ye gönderildiği öğrenildi. Kobani’de gönüllü doktorluk yapanlardan Muhittin Mustafa Ömer Faruk, Milliyet’e kentte yaşanan sağlık sorunlarını anlattı. Uzun yıllar Şam’da doktorluk yapan Suriye Kızılay’ı doktorlarından Faruk, “En son iki ay önce ciddi sağlık malzemeleri tedarik edebildik. Ancak bu yeterli olmadı. Hiçbir sağlık ekipmanı yardımı alamıyoruz. Gelen pek çok yaralıya ilk müdahaleyi bile yapamadan Türkiye’ye gönderiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

YPG’den IŞİD’e Mad Max kalkanı

Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı savaşan YPG güçleri, askeri ekipman açığını dahiane bir fikirle örtmeye çalışıyor. Peşmergeler, kullandıkları traktörleri ve kamyonları Mad Max filmindeki gibi metal plakalar ekleyerek tanka dönüştürdü. Paletli iş makineleri de yine aynı şekilde metal plakalarla kaplanarak zırhlı hale getirildi. Peşmerge birlikleri, teçhizat açısından kendilerinden daha gelişmiş olan IŞİD’e karşı daha iyi mücadele edebilmek ve onları geri püskürtebilmek için kendi silahlarını araçlarını yaratmak zorunda kaldı.