Gündem Hayat Türkiye’den Suriye’ye geçmiş

Hayat Türkiye’den Suriye’ye geçmiş

13.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’da Yahudi marketinde öldürülen Amedy Coulibaly’nin kız arkadaşı Hayat Boumeddiene’in Türkiye’de 18 kez telefonla görüştükten sonra 8 Ocak’ta Suriye’ye geçtiği öne sürüldü. Fransız yetkililer Hayat’ın arandığı bilgisini ise Türk makamlarına 1 gün sonra vermiş...

Hayat Türkiye’den Suriye’ye geçmiş

İngiliz Times gazetesi Fransa’nın başkenti Paris’te bir Yahudi marketinde 19 kişiyi rehin aldıktan sonra düzenlenen operasyonla öldürülen Amedy Coulibaly’nin kız arkadaşı Hayat Boumeddiene’in Türkiye üzerinden IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) kontrolündeki Suriye kenti Rakka’ya geçmiş olabileceğini yazdı.

Haberin Devamı

Financial Times’a göre ise, Fransız yetkililer Hayat’ın arandığı bilgisini 9 Ocak’ta Türk makamlarına bildirdi. Ancak Fransız kadının bir gün önce yani 8 Ocak’ta Türkiye’den Suriye’ye geçtiği bilgisi verildi.
Amedy Coulibaly, Paris’te Perşembe günü kadın bir polisi öldürmüş, cuma günü Yahudiler için koşer ürünler satan bir markette 19 kişiyi rehin almış, aynı gün dört rehineyi öldürmesinin ardından polis tarafından vurulmuştu.
MİT’in Boumedienne’in Suriye’ye geçiş yaptığı bilgisini Fransız makamlara bildirdiği belirtilirken, Times gazetesi Hayat Boumeddiene’i “Fransa’nın halen en çok aradığı kişi” olarak nitelendirdi.

Hayat Türkiye’den Suriye’ye geçmiş

18 kez aradı
Gazete, Paris’ten Dominic Kennedy ve İstanbul’dan Hannah Lucinda Smith’in imzasını taşıyan haberinde, Boumeddiene’in son olarak IŞİD’in Suriye’deki başkenti Rakka’dan iki saat uzakta tespit ediliğini belirtiyor.
Hayat Boumeddiene’in, adının Mehdi Sabri Belhouchine olduğu bildirilen bir kişi ile birlikte Türkiye’ye gittiği aktarılıyor. İkili, İstanbul’da iki gün boyunca turist olarak dolaştıktan sonra 4 Ocak’ta bir iç hat seferi ile Şanlırufa kentine hareket ettiler.
Times’a göre, Boumeddiene, Türkiye’den Fransa’yı 18 kez aradı. Türkiye’de bulunduğu sırada telefonundan en son sinyal, Coulibaly’nin kadın bir polisi öldürdüğü perşembe günü geldi. Bu görüşme, Şanlıurfa merkezinden sadece 40 kilometre uzakta sınıra yakın Akçakale’den yapıldı.

Haberin Devamı

Son arama Tel Abyad’dan
Boumeddiene’nin Türk telefonundan kayıtlara geçen son telefon görüşmesi ise cumartesi günü Akçakale’nin karşısındaki, IŞİD’in kontrolündeki Tel Abyad’dan yapıldı. Bir gün önce ise erkek arkadaşı, saldırısına son vermek isteyen Fransız güvenlik güçlerinin koşer ürünler satan bir marketi basması sonucu öldürülmüştü. Sınırın Suriye tarafı, geçtiğimiz yılın Ocak ayından bu yana IŞİD’in kontrolünde. Times’a göre, Boumeddiene Tel Abyad’dan, IŞİD’in Suriye’deki kalesi olan Rakka’ya araçla iki saatte varmış olabilir.

Otelde bir gün kalmış

Fransız polisinin market baskınında öldürülen Coulibaly’nin kız arkdaşı Hayat Boumeddiene’nin, saldırılar olmadan önce 2 Ocak’ta Türkiye’ye giriş yaptığı, Türkiye’ye giriş yaparken şüpheli hareketleri nedeniyle takibe alındığı ortaya çıktı. MİT tarafından takip edilen kadının, Kadıköy’deki Bade Otel’de iki gece kaldığı kaydedildi. İki gün bu otelde kalan ikilinin daha sonra otelden ayrılıp Urfa’ya gittikleri iddia edildi. Hayat Boumeddiene ve arkadaşının kaldığı iddia edilen Kadıköy’deki Bade Otel’in yetkilileri ise şimdilik sessiz. Otel sahibi ya da müdürünün kimseyle konuşmak istemediğini belirten otel çalışanları da olaya ilişkin konuşamayacaklarını belirtti.
(DAMLA GÜLER - İstanbul)

Haberin Devamı

Babasının haberi yoktu

Amedy Coulibaly tarafından gerçekleştirilen Paris’teki market baskınından sonra en çok aranan isim haline gelen Hayat Boumeddiene’in babası konuştu. Komşularının ifadelerine göre, baba, terör zanlısı olan kızının fotoğraflarını televizyonda görünce önce kendisini eve kapaDI. Muhammed Boumeddiene, daha sonra polise gitti. Poliste gerçekleştirilen sorguda, aranan kadının ‘kızı olduğunu’ belirten şok içindeki baba, ‘Kızımın eylemlerinden haberim yoktu’ dedi. Muhammed Boumeddiene, kızının eylemi nedeniyle çok üzgün olduğunu ve kalbinin kırıldığını söyledi. Baba, polis sorgusundan sonra serbest bırakıldı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Haberin Devamı

Suriye Türkiye’yi suçladı

Suriye yönetimi, Hayat Boumedienne’in sınırdan geçişi nedeniyle Türkiye’yi sert bir dile eleştirdi. Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın dün yaptığı açıklamada ‘Türkiye’nin teröristlere yardım ettiğini’ öne sürdü. Açıklamada teröristlerin ‘Suriyelilerin ve dünya çapında masum insanların kanını döktüğüne’ dikkat çekildi. Suriye, uluslararası toplumu ‘Türkiye’nin yıkıcı politikalarını durdurmaya’ çağırdı.