Siyaset HDP AYM'ye başvuru dilekçesini imzaya açtı

HDP AYM'ye başvuru dilekçesini imzaya açtı

15.06.2016 - 21:59 | Son Güncellenme:

HDP, dokunulmazlık düzenlemesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) 110 milletvekilli imzasıyla yapılacak başvuru dilekçesini imzaya açtı. HDP'nin Anayasa Komisyonu üyesi Mithat Sancar, 52 imzaya ihtiyaç duyduklarını belirterek, CHP'li milletvekillerinin imza vermesi halinde bunu "sürpriz" olarak değerlendireceklerini söyledi. Haklarında fezleke düzenlenen milletvekillerinin zorla götürülmesi durumunda savcılara ifade yerine hazırlanan ortak metni okuyacak.

HDP AYMye başvuru dilekçesini imzaya açtı

Anayasa Mahkemesi'ne 110 milletvekili ile başvurulmasına yönelik metin HDP tarafından imzaya açıldı. Yemini geçersiz sayıldığı için yasama faaliyetlerine katılamayan Ağrı Milletvekili Leyla Zana hariç HDP'li 58 milletvekili metne imza attı. HDP’nin, 110 imzaya ulaşması için 52 milletvekilinin imzasına daha ihtiyaç duyuyor.

Haberin Devamı

HDP'nin Anayasa Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar'la TBMM'de basın toplantısı düzenleyen HDP Hukuk Komisyonu Başkanı Aysel Tuğluk, hazırladıkları dilekçeyle AYM’ye düzenlemenin şekil yönünden iptali isteminde bulunduklarını söyledi. Başvurunun 110 imzayla yapılması gerektiğini ifade eden Tuğluk, AYM’ye iptal başvurusunun yanı sıra bireysel başvuru yönteminin de tartıştıklarını anlattı. Anayasa değişikliğinin anayasaya hile yapılarak gerçekleştiğini belirten Tuğluk, "Milletvekillrinin savunma hakları ellerinden alındı" dedi.

Sancar ise 110 imza toplanması için 52 imzaya ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, on günlük sürenin pazartesi sona ereceğini söyledi. Çağrılarının sadece CHP'li milletvekillerine edğil bütün milletvekillerine olduğunu belirten Sancar, CHP'li milletvekillerinin imza vermesi halinde bunun "sürpriz" olacağını söyledi. Sancar, "Gelsinler bu dilekçeye imza koysunlar, 110 imzayı bulalım ve Anayasa Mahkemesi'ne bu başvuruyu iletelim" dedi. CHP içerisinde nasıl bir çalışma olduğunu bilmediklerini de ifade eden Sancar, "Arzu ederlerse kendi hazırladıkları imzaya, bizim bütün parti grubumuz imza koyabilir veya onlar bizim hazırladığımız metne imza koyabilirler. Demokratik bütün imkanları kullanma gibi bir kararlılığımız var" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ortak açıklama yapacaklar

Milletvekilleri hakkında fezlekelerin savcılıklara gönderilmesinin ardından savcılıklar milletvekillerini ifadeye çağıracak. HDP, daha önce aldığı karar doğrultusunda savcıların çağrısına yanıt vermeme, zorla götürülme durumunda ise ifade vermeme hakkını kullanacağını açıklamıştı. Ancak partide bu yönde yapılan yeni değerlendirmeler kapsamında, ifade vermeme hakkını kullanmanın yanı sıra polis zoru ile götürülmesi durumunda savcılıkta ortak bir açıklama yapılması kararlaştırdı. Zorla götürülme durumunda milletvekillerinin açıklayacağı ortak açıklamanın içeriğine de son şekli verildi. HDP Hukuk Komisyonu'nca hazırlanan taslak metin önümüzdeki hafta yapılacak MYK toplantısının ardından netleştirilecek.
HDP kulislerinden edinilen bilgiye göre, ortak metinde, "Yargılama süreci hukuki değil. Milletvekillerinin bu yöntemle yargılanması doğru değil" ifadesi yer alacak. Ortak bildiride, sorunun siyaset yoluyla çözülmesi gerektiği vurgusunun öne çıkacağı bildiride, "Türkiye’nin demokrasiye ihtiyacı var. Bu uygulama çatışmayı derinleştirir. Toplumsal barışı zedeler" ifadelerine yer verilecek.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı'na vurgu

HDP’nin imzaya açtığı iptal istemli başvuru dilekçesinde, dokunulmazlık oylamasında gizliliği kuralının ihlal edildiği, düzenlemeninin anayasa karşı hile anlamına geldiği, düzenlemenin hukuk devleti ilkesini ihlal ettiği ifadelerine yer verildi. Dilekçede, şöyle denildi.

"Anayasanın bir maddesinin geçici olarak askıya alınması, yerine uygulanacak olan maddeyle hak alanının daraltılması, anayasa yapım tektiğiyle bağdaşmadığı gibi, anayasanın ikinci maddesiyle güvence altına alınmış demokratik hukuk devletinin de açık ihlalidir. Kendi gücünü hukuk çerçevesinde tutarak sınırlamayı taahhüt eden iktidar, bu yolla karşısında duran muhalefeti Meclis dışına itirek ve Meclis aritmetiğini yeniden şekillendirecek bir olanak yaratarak demokratik hukuk devleti ilkesini hiçe saymaktadır. (...) Düzenleminin uygulanması halinde parlamentoda açıkladıkları düşünceleri parlamento dışında da savundukları için, iktidarın ve özellikle Cumhurbaşkanının emriyle başlatıldığı açık olan soruşturmalar nedeniyle çok sayıda milletvekili yasama faaliyetini yürütemeyecektir."