Siyaset HDP'den ilk açıklama

HDP'den ilk açıklama

16.07.2016 - 03:50 | Son Güncellenme:

Eş Genel Başkanlar Demirtaş ve Yüksekdağ, "HDP, her koşulda ve ilkesel olarak her tür darbeye karşıdır. Demokratik siyasete sahip çıkmak dışında bir yol yoktur" dedi.

HDPden ilk açıklama

İstanbul ve Ankara'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine siyasi partilerden tepki yağdı.

Haberin Devamı

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Türkiye’nin içinden geçtiği bu zorlu ve kritik dönemde, gerekçesi ne olursa olsun hiç kimsenin kendini halkın iradesi yerine koymaması gerektiğini vurguladı.

Demirtaş ve Yüsekdağ şunları belirtti:

"HDP, her koşulda ve ilkesel olarak her tür darbeye karşıdır. Türkiye’nin acilen çoğulcu ve özgürlükçü bir demokrasiye, iç ve dış barışa, evrensel demokratik değerlere ve sözleşmelere uyum ihtiyacı vardır. Demokratik siyasete sahip çıkmak dışında bir yol yoktur."

SAADET PARTİSİ

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak da yazılı açıklama yaptı: "Demokrasi vazgeçilemez bir unsurdur. Gerekçesi ne olursa olsun hiç bir darbe girişimi kabul edilemez. Bu milletin demokrasi, aklı selim ve sağduyu ilkesiyle çözülemeyecek hiç bir problemi yoktur."

Haberin Devamı

BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici'nin tercihi de yazılı açıklama oldu:

"Namlusunu, bombasını ve kurşununu millete döndürmüş cuntacılara selam durmayacağız. Darbelerin, cunta girişimlerinin her türlüsüne karşı olduğumuzu, kimden gelirse gelsin ve kime karşı yapılırsa yapılsın çok net bir dille reddettiğimizi ifade etmek istiyorum. Sonuna kadar milli iradenin sivil siyasetin yanında olduğumuzu ve yanında durmaya devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum. Türk Silahı Kuvvetleri bizim göz bebeğimizdir. Lakin namlusunu, bombasını ve kurşunlarını millete döndürmüş, cuntacılara selam durmayacağız."

DEMOKRAT PARTİ

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, "Yanlışlığı ülkemiz için birçok defa ispat edilmiş darbelerin, demokrasiye müdahale denemelerinin kabul edilebilir, savunulabilir bir yanı yoktur. Bugüne kadar yaşanmış darbelerin gerçek mağdurları olarak, bedellerini gerçekten ödeyenler olarak demokrasiye sahip çıkacağımızın bilinmesini istiyoruz" dedi.

ANAVATAN PARTİSİ

Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi de şu ifadeleri kullandı:

"Biz Anavatan Partisi olarak demokrasi, insan hakları adalet ve hukukun üstünlüğüne sıkı sıkıya sarılmış bir partiyiz. Polisimizi ve askerimizi karşı karşıya getirecek hiç bir eylemi tasvip etmiyoruz. Milletimizi sağduyuya davet ediyoruz."