Siyaset HDP: Üç eskiden bir yeni çıkmaz

HDP: Üç eskiden bir yeni çıkmaz

17.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Belediyelere kayyum atanmasına ilişkin düzenlemeye tepki gösteren HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, Anayasa çalışmalarına partisinin çağrılmamasını da eleştirdi, ‘Birbirlerinin söküklerini dikerler’ dedi

HDP: Üç eskiden bir yeni çıkmaz

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP’li belediyelere dönük kayyum atanmasına ilişkin düzenlemeye tepki gösterdi. Hükümeti, Türkiye’nin yarısını bölüp bir sömürge hukuku uygulamakla suçlayan Yüksekdağ, “Kürt illerine darbeyi yaşatanlar, geldi Ankara’ya darbeyi dayattı, Göndereceğiniz kayyumlar da, o generaller nasıl yenilip geri döndülerse, öyle dönecek” dedi.

Haberin Devamı

Yüksekdağ, HDP grup toplantısında yaptığı konuşmada, TBMM’ye Hakkari ve Şırnak’tan gelen bazı heyet üyelerinin “güvenlik” gerekçesiyle Meclis’e alınmamasına tepki göstererek, “Darbelere, F-16’lara karşı korunamayan bu Meclis, halkın buradaki varlığına karşı hassasiyetle korunuyor” dedi.

‘Darbe mekanizması’

Torba kanunla DBP’li belediyelere kayyum atanmasının hazırlığı yapıldığını belirten Yüksekdağ, darbecilerin yapamayacağı bir çok uygulamanın hükümet tarafından yapıldığını ileri sürdü. Yüksekdağ, “Torba kanunlarla tam anlamıyla bir sivil darbe rejimi oluşturdular. Askeri darbe ile aralarındaki tek fark yasama çatısının muhafaza edilmesidir, sembolik olarak yasama kurumunun Meclis’in varlığıdır. Meclis’te yasama, sarayın emriyle, dikta anlayışına dayanan bir şekilde yürütülüyor. Getirdikleri torba kanunla, belediyelere uzun zamandır alt yapısını oluşturdukları kayyum atama kararını çıkarmayı hedefliyorlar. Kanun adını verdikleri bir saldırı pratiğiyle seçilmiş halk temsilcilerini devre dışı bırakmaya çalışıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Seçimle kazanamayanların darbe ile kazanmaya çalıştığını belirten Yüksekdağ, “Hakkari ve Şırnak’ın il statüsünden çıkarılması da böyledir. Hakkari ve Şırnak’ın ikisi de AKP’nin bir tek milletvekili olmadığı yerlerdir” dedi. Ak Parti, CHP ve MHP’nin yeni anayasa görüşmelerine dikkat çeken Yüksekdağ, üç partinin “torba ittifak” yaptığını savundu. Yüksekdağ, “HDP’yi dışta tutarak bir anayasa komisyonu kuruyor, bundan da yeni bir şey çıkacağını sanıyorlar. Üç eskiden bir yeni çıkmaz, üç eskiden ancak birbirinin söküğünü dikenler çıkar. Korsan bir biçimde, HDP ve milyonlarca yurttaştan kaçırarak yapacakları anayasa değişikliği meşru değildir” diye konuştu.