Ekonomi Hedef yerli elektrik

Hedef yerli elektrik

27.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, “Yerli kaynakla elektrik üretiminde yüzde 49 ile rekor kırdık. Hedefimiz elektrik üretiminin üçte ikisini yerli kaynaktan sağlamak” dedi

Hedef yerli elektrik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Yerli kaynaklardan elektrik üretiminde yüzde 49 ile rekora imza attık. Amacımız elektriğin en az üçte ikisini yerli kaynaktan üretmek” dedi.

Haberin Devamı

Albayrak, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 10. Sektör Toplantısı’nda, 2016-2020 yıllarında altyapı iyileştirmesi için özel sektör eliyle 18 milyar lira, kamu eliyle 12 milyar lira olmak üzere 30 milyar liradan fazla yatırım yapılacağını açıkladı. Albayrak, “Mevcut altyapı yeterli değil. Son 1 yılda enerji altyapısında büyük değişimler yaşadık. Doğalgazın elektrik üretimindeki payını yüzde 10 azaltarak, ithal gazın dış ticaret üzerindeki baskısını daha da azaltmak için çok çalışıyoruz. Yerli kaynaklardan elektrik üretiminde yüzde 49 ile rekor yaşandı” diye konuştu.

Hedef yerli elektrik

En büyük güneş tarlası

Albayrak, son 10 yılda enerjide 75 milyar dolardan fazla yatırım gerçekleştirildiğini ve elektrik kurulu gücünün 80 bin megavata ulaştığını anlatarak, “Gelecek 10 yıl içinde asgari 50 bin megavatlık yatırımla sektörü büyütmeye devam edeceğiz. Bu dönemde güneş ve rüzgarda ilk olarak 5’er bin megavat, sonrasında 10’ar bin megavat ilave kapasiteyi sisteme kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Albayrak, bu yatırımları yaparken yerli üretim ve Ar-Ge’yi temel alan ve Türkiye’yi bu alanda bir üs yapacak anlayışla hareket ettiklerini belirterek, dünyanın en büyük güneş tarlası olacak Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin başarılı bir şekilde tamamlandığını, 27 Temmuz’da son tekliflerin alınacağı rüzgar YEKA ihalesi için ise dünyanın önde gelen şirketleriyle görüşmelerin sürdüğünü aktardı.

En ucuz elektrik

Albayrak, “Eğer rekabet yoksa tüketiciye uygun maliyetli enerji sağlama imkanı olmaz. Vatandaşımızın cebine yansıyan faturayı düşürmek için inşallah bu iyileştirmelerin daha da ötesine gideceğiz. Temel amacımız daha rekabetçi bir piyasada ve bu vesileyle daha iyi hizmeti daha uygun fiyatla tedarik etme stratejisi, ancak özelleştirip sektörü kendi başına bırakma lüksümüz yok” diye konuştu.

Albayrak, enerji maliyetlerini üretim, dağıtım, perakende alanındaki adımlarla düşürdüklerini ve Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyasla konutta en ucuz ikinci, sanayi de de en ucuz üçüncü ülke olduğunu anlattı. Bu maliyetlerin, AB’den yüzde 60 daha ucuz olduğuna işaret eden Albayrak, “2002’de ortalama bir hanenin yıllık elektrik tutarının asgari ücret içindeki payı yüzde 20.1 iken, 2016’da bu rakam yüzde 6.3’e düştü” dedi.

Haberin Devamı

Çevreci kriterler

Albayrak, “Yerli kömürde yeni nesil, doğa dostu ve ileri teknolojiye sahip santrallerin kazandırılması için gerekli altyapıyı hazırladık. Şu anda dünyadaki en ileri çevreci kriterlerle bu yatırımları yapacağız. Türkiye’de bir iş yapıyorsak en iyisini en çevrecisini ve doğru olanını yapmak zorundayız. Milletimizin hayır duasını almayan, teveccühünü kazanmayan hiçbir yatırımın başarıya ulaşmayacağını düşünüyoruz. Kaynaklar yüksek teknoloji ile hizmete sunulacak” dedi.

Albayrak, nükleer enerjide atılan adımları hızlandıracaklarını belirterek, “Dünyanın yüzde 11, OECD’nin yüzde 21 elektrik ihtiyacının nükleerden sağlandığı dünyada nükleeri en kısa sürede hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Albayrak, 6.6 milyon sokak lambasından 5 milyon adedinin kontrol, 266 bin adedinin tamir edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Doğalgazda tüketimin % 20’si kadar stok şart

2023’e kadar toplamda 10 milyar metreküpün üzerinde bir doğalgaz depolama hedefini hayata geçirmeyi hedeflediklerini kaydeden Bakan Albayrak, “Türkiye’nin yıllık tüketiminin en az yüzde 20’sini depolayan bir kapasiteye ulaşmak. Türkiye olarak, enerji köprüsü olmanın ötesine geçmek istiyoruz. Türkiye’de aynı zamanda fiyatlandırmanın yapıldığı, piyasa derinliğinin oluşturulduğu, pazarın daha da büyüyerek piyasa gelişimine yön verildiği bir yapıya kavuşmak. Milli enerji ve maden politikamız tam da bu amaçla oluşturuldu” diye konuştu.

‘Tüketici ile şirket dengesi kurulmalı’

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, piyasada tüketici ile dağıtım şirketleri arasında eşit bir denge kurulması gerektiğini belirterek, “Tüketicinin yanında olmanın piyasa oyuncularının ya da dağıtım şirketlerinin karşısında olmak anlamına gelmediği, sanırım hepimizin ortak görüşüdür. Tüketicinin memnun olmadığı bir piyasa sağlıklı olmaz. Yatırımcının küstürüldüğü bir piyasada da vatandaşımızın hak ettiği üstün hizmet kalitesini beklemek gerçekçi değildir. Türkiye’nin geleceği için taş üstüne taş koyan, ülkemizin en ücra köşelerine hizmet götüren, iş bekleyen gençlerimize istihdam sağlayan her şirket bizim için değerlidir” dedi.

Haberin Devamı

100 milyar $ yatırım yapıldı

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, elektrik dağıtım sektöründe son 10 yılda 100 milyar doları bulan yatırım yapıldığını belirterek, “Bu dönemde toplam kurulu gücümüz yaklaşık iki katına çıkarken özel sektörün payını da yüzde 41.5’ten, yüzde 74.5 seviyesine taşıdık” diye konuştu.

Çeçen, “Gidilecek çok yolumuz olduğunun farkındayız. Serbest tüketici limitinin tedrici olarak azalmasıyla, bugün tüm ticari ve sanayi işletmeleri için ve hatta önemli bir sayıda mesken için serbest bir elektrik piyasamız var” dedi.

Çeçen, “Kaçak elektrik oranında bazı bölgeler dışında OECD ortalması yakalamıştır. Yüksek kaçağın yaşandığı bölgelerde ise kısa sürede sonuç alınacaktır” dedi.

2017’de 5 mİlyar TL yatırım

Albayrak, “2017 için yatırım tabanını 4 milyar 24 milyon lira olarak belirledik ama bu rakamı da 5 milyar liraya çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Albayrak, geçen yıl açılan 9 yeni çağrı merkeziyle 3 bin 200 kişilik istihdam sağlandığını belirterek, “Özellikle belirlediğimiz 20 saniyede operatöre ulaşma hedefini 21 firmadan 18’i ile sağladık. Elektrik dağıtım şirketlerini tebrik ediyorum” diye konuştu.

Elektrik şirketlerinin notu 5 üzerinden 3.45

Bakan Albayrak, 2016 Mart-2017 Mart dönemi için 44 ilde 22 bin 606 kişiyle yapılan tüketici anketinin sonuçlarını açıkladı. Geçen yıla kıyasla daha iyi bir noktaya gelindiğini dile getiren Albayrak, şöyle konuştu:

“İyi bir ilerleme var. Vatandaşımızın dağıtım şirketlerimize verdiği puanda yüzde 20’lik artış var. Geçen yıl 5 puan üzerinden 2.86 olan not, bu yıl 3.45’e çıktı. Hizmetlerden duyulan memnuniyet noktasında geçen yıla kıyasla yüzde 53 artış var. Bu olumlu bir performans. Önümüzdeki yıl için sektörde müşteri memnuniyet oranında hedef yüzde 80 olmalı.Kendilerini geliştirme noktasında firmalarımız istediğimiz performansı henüz yakalamış değil.”

Albayrak, elektrik dağıtım hizmetini kimin verdiğine ilişkin soruya tüketicinin yüzde 46’sının doğru cevap verdiğini, yüzde 54’lük kesimin ise elektrik dağıtım hizmetini “devlet veriyor” şeklinde yanıtladığını aktardı. Bu oranın geçen yıla göre yüzde 21 arttığını belirten Albayrak, “Ortada bir başarı var ama bu performansa dayalı hizmeti devletin verdiğini düşünüyorlar. ‘Her gün elektrik kesiliyor’ diyen vatandaşımızın oranında yüzde 19 düşüş, ‘Elektrik nadir veya hiç kesilmiyor’ diyende yüzde 60’lık artış var” dedi.

Kesintiler...

Albayrak, “Nereyi arayıp kesintiyi öğreneceğini bilenlerin oranı yüzde 64 ama kesintiyi önceden bilenlerin oranı yüzde 37. Halkın üçte ikisi kesintileri önceden bilme noktasında problem yaşıyor. Sorulara hızlı yanıt alanların oranı yüzde 34 artmış. Belirtilen zamanda kesintinin giderilmesi yüzde 30. Kat edeceğimiz ciddi mesafe var, hedef yüzde 80” dedi.