Gündem HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

30.10.2017 - 12:08 | Son Güncellenme:

HGS, köprü ve otoyollardan daha hızlı geçiş yapılmasını sağlar. Trafikte oluşabilecek yoğunluğun önüne geçer. Sürücüler, kartlarında bakiye olmadan geçiş yaparsa ihlalli geçiş olur. İhlalli geçiş sonucunda da sürücülere ceza kesilir. HGS bakiye ve ceza sorgulama işlemleri nasıl yapılır? HGS bakiyesi nasıl yüklenir?

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır

Sürücülerin HGS geçiş noktalarından, ihllalli geçiş yapmamaları için kartlarında sürekli bakiye bulunması gerekir. Bakiyesi olmadan yapılan geçişler sonucunda ceza kesilir. HGS bakiye ve ceza sorgulama işlemleri; PTT şubeleri, e-Devlet, telefon ve banka aracılığı ile yapılabilir. Sürücüler, HGS bakiye yükleme işlemi için bankalara otomatik talimat verebilir.

Haberin Devamı

HGS CEZA SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

HGS BAKİYESİ NASIL SORGULANIR?

HGS bakiye sorgulama işlemi, dört farklı şekilde yapılabilir. Bunlar; PTT ile sorgulama, e-Devlet ile sorgulama, telefon ile sorgulama ve bankalar aracılığı ile sorgulamadır.
PTT ile HGS bakiye sorgulama işlemi için; PTT internet sitesine girilir. ‘’HGS bakiye sorgulama’’ bağlantısı açılır. T.C. kimlik numarası, pasaport numarası, aracın plakası ve vergi numarası bilgilerinden bir tanesi kullanılarak HGS bakiyesi öğrenilebilir. Telefon ile HGS bakiye sorgulaması; 444 1 788 ya da 0580 460 60 60 numaralı telefon numaralarından yapılabilir.

e-Devlet ile HGS sorgulaması için; turkiye.gov.tr internet sitesine girilir. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısı açılır. Kurumlar listesinden PTT Genel Müdürlüğü menüsüne girilerek ‘’HGS Geçiş Sistemi Hesap Bilgileri’’ bağlantısı ile HGS bakiye sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

Haberin Devamı

Bankalar ile HGS bakiye sorgulama; bankaların mobil uygulamalarından ve banka şubelerinden yapılabilir. Bunlar dışında banka müşteri temsilcisi aranarak da HGS bakiyesi sorgulanabilir.

HGS kullanıcıları bakiye yükleme işlemlerini PTT şubelerinden ya da bankalar aracılığı ile gerçekleştirebilirler.

HGS CEZA SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

HGS ceza sorgulama işlemleri, PTT internet sitesinden ve e-Devlet uygulamasından yapılabilir. e-Devlet ile HGS ceza sorgulama işlemi için; e-Devlet’e giriş yapılır. e-Hizmetler bağlantısından PTT Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. ‘’Hızlı Geçiş İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama’’ bağlantısı ile HGS ceza sorgulaması yapılabilir.
PTT ile HGS geçiş sorgulama işlemi; PTT internet sitesi üzerinden yapılır. İnternet sitesinden ‘’Geçiş İhlali Sorgula’’ bağlantısı ile sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

HGS KARTI BAŞKA ARAÇTA KULLANILABİLİR Mİ?

HGS kartları plakaya tanımlı olduğu için, ücretlendirme de plaka üzerinden yapılır. Bu nedenle HGS kartı başka araçlarda kullanılamaz. Aracını satan kişiler, PTT şubelerinden HGS kartlarını iptal ettirerek, kartlarındaki bakiyeleri aktarabilirler.