Ekonomi ‘Hint düğününde’ Türkiye yok sattı

‘Hint düğününde’ Türkiye yok sattı

13.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hint ailelerin yeni ‘düğün adresi’ olan Türkiye, son Hindistan ziyaretinde ‘Türkiye’de düğün’ çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da etkisiyle seneye 40 düğüne hazırlanıyor.

‘Hint düğününde’ Türkiye yok sattı

10 milyar dolarlık yurtdışı pazar büyüklüğü ile dünyadaki pek çok ülkenin ‘düğün’ yapmak için yarıştığı Hint aileler, son birkaç yıldır Türkiye taleplerini artırdı. Sektörün yoğun çalışmaları ile önemli adımlar atılan Hint düğün pazarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da etkisi büyük oldu. Geçen yıl Hindistan’a bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada Hİntlileri Türkiye’de düğün yapmaya çağırmıştı.

Haberin Devamı

Bu yıl 16 düğün

Etkinlik operatörü Inventum Global Yönetici Ortağı Bünyat Özpak, 2018 ilk yarı yılında 8 Hint düğünü gerçekleştirdiklerini, yıl sonuna kadar 8 düğün için daha anlaşma yaptıklarını söyledi. Özpak, “Toplam 16 Hint düğünü yapmış olacağız. Toplam bütçe 20 milyon doları aşacaktır. 2019 için ise şimdiden 40 düğün olacağını öngörüyoruz. Birçoğu ile anlaşmalar yapılıyor” dedi.

Antalya lider

Son olarak İstanbul’da ‘Hindistan’ın çimento kralı’ ünvanı bulunan bir ailenin düğününü yaptıklarını ve bu düğünle tüm zamanların en yüksek gelirli düğün organizasyonunu hayata geçirdiklerini anlatan Özpak, bu düğünler için özellikle Antalya’nın, ardından ise İstanbul’un tercih edildiğini söyledi. Özpak, “İlk Hindistan tanıtımlarına başladığımızda ‘Antalya nerede’ yerine ‘Antalya ne’ diye soruyorlardı. Şimdi artık tanınırlığı oldukça arttı. Aynı ilgiyi İstanbul’a da çekiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Hint düğününde’ Türkiye yok sattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile geçen yıl yaptığı görüşme sonrası, Hintlileri düğünlerini yapmak için Türkiye’ye davet etmişti.

Hint tur operatörleriyle sürekli iletişim halinde olduklarını anlatan Özpak, “Biz Türkiye’yi anlatabilmek için çok uğraştık ve daha çok uğraşıyoruz. Son zamanlarda bakanlığın da önemli destekleri oluyor. Onları ülkemize çekmek için her düğünün sorunsuz bitmesi için en başından en sonuna kadar işin başında oluyoruz” dedi.

‘Artık 1 numaralı pazar olduk’

‘Türkiye Hintliler için yeni bir numaralı pazar’ diyerek Hindistan ve Türkiye’de tanıtım çalışmaları yaptıkları bilgisini veren Bünyat Özpak, ağırlıkl olarak varlıklı ailelerin yurtdışında düğün yapmayı tercih ettiğini söyledi. Özpak, “Ancak orta gelirli aileler de bu düğünleri yapabiliyor. Hindistan’da düğün önemli bir olgu ve bunun için önemli birikimler yapılıyor. Bu nedenle her Hintli aile bizim için çok değerli. Örneğin şimdiye kadar en yüksek bütçeli düğün olan ve geçtiğimiz üç gün boyunca İstanbul’da yapılan organizasyon için aile, Floransa, Londra, Bahama, Cannes, Mauritius gibi ülke ve şehirleri düşünüyordu. Biz ise bu düğünü İstanbul’da gerçekleştirmeyi çok istiyorduk ve bunu başardık” dedi.

Haberin Devamı

‘Hint düğününde’ Türkiye yok sattı

Bodrum da atakta

Hint aileler düğün için gittikleri ülkede en az 300 konuk ağırlıyor, bu sayı bazen 1000’e kadar çıkıyor. Bir Hint düğünü için harcanan para 1 milyon dolardan, 25-30 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Hintli aileler yurtdışında yapacakları düğün için acenteler üzerinden çalışıyor. İstanbul ve Antalya dışında son yıllarda Bodrum da Hint aileler için düğünlerin ev sahibi olmaya başladı.

Temmuz ayı başında yine Inventum Global tarafından yapılan ünlü bir Hint ailenin düğünü için Bodrum tercih edildi.

‘Hint düğününde’ Türkiye yok sattı

Büyükelçiliğin emeği büyük

Hindistan’la Türkiye karşılıklı vize uyguluyor. Ancak Türkiye’nin turizm hareketinde önemli bir yer alması istenen Hindistan için kolaylık sağlanıyor. Türkiye’nin Hindistan’daki büyükelçiliğinin emeği büyük. Türkiye’ye turist olarak gelmek isteyen veya düğün organizasyonu yapacaklar için işlemler hızla hayata geçiriliyor. Tur operatörleri, vize olmasına rağmen Türkiye’nin tercih edilirliğinin artmasında bu uygulamaların da önemine dikkat çekiyor.

Yazarlar