Siyaset Hollanda adım atarsa değerlendiririz

Hollanda adım atarsa değerlendiririz

06.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Hollanda’nın, Ankara’ya dönüşü istenmeyen büyükelçisini resmen geri çekmesine ilişkin, “Gelinen aşamada Hollanda tarafının normalleşme yolunda gerekli somut adımları atma iradesini göstermesi halinde Türkiye, iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirmeye hazırdır” dedi.

Hollanda adım atarsa değerlendiririz

Aksoy, Hollanda Dışişleri Bakanlığı’nca dün yapılan açıklamaya ilişkin soruya yazılı yanıtında, Mart 2017’de yaşanan krizin ardından Türkiye-Hollanda ilişkilerinin normalleşmesinin sağlanabilmesine yönelik Türkiye’nin beklentilerinin bilindiğini belirtti. Söz konusu olaylardan bu yana Türkiye dışında bulunan Hollanda’nın Ankara Büyükelçisinin göreve dönmesinin arzu edilmediğinin Hollanda makamlarına bildirildiğini vurgulayan Aksoy, “Nitekim o tarihten bu yana da Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi ülkemize gelmemişti. Gelinen aşamada Hollanda tarafının normalleşme yolunda gerekli somut adımları atma iradesini göstermesi halinde Türkiye, iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirmeye hazırdır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kriz geçen yıl başlamıştı

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Mart 2017’de referandum çalışmaları için Türk vatandaşlarıyla buluşmalarını engellemesiyle başlayan krizin ardından, Türkiye’ye gelmesi istenmeyen Ankara Büyükelçisinin resmi olarak geri çekildiğini açıklamıştı. Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin, krizden sonra Hollanda tarafına durumu telafi etmesi için bazı şartlar ilettiğini ancak Hollanda’nın, ilişkilerin normalleşmesi için beklenen adımı atmadığını belirtmişti.