Gündem Holokost kurbanları anıldı

Holokost kurbanları anıldı

29.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edilen 27 Ocak’ta, ilk defa Ankara’da bir tören düzenlendi.

Holokost  kurbanları anıldı

Holokost Kurbanlarını Anma Günü çerçevesinde daha önce İstanbul’da tören düzenleniyordu. Bu yıl Ankara’da Bilkent Üniversitesi’nde bir tören düzenlendi. Törene, Türkiye’nin Yahudi soykırımıyla ilgili resmi tutumu konusunda uluslararası kamuoyuna güçlü mesaj verilmesi çerçevesinde devlet protokolünün ikinci sırasındaki isim olan TBMM Başkanı Cemil Çiçek katıldı. Törene Cemil Çiçek’in yanı sıra, Bilkent Üniversitesi Rektörü Abdullah Atalar, İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Uzer, Uluslararası Holokost Anma İttifakı Türk Heyeti Başkanı Büyükelçi Ertan Tezgör, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh katılarak konuşma yaptı. Etkinlikte, kurbanlar anısına mum yakıldı. Etkinlik çerçevesinde Fotoğraf Sanatçısı Alberto Modiano’nun ‘Holokost Simgeleri’ sergisi de yer aldı.
Çiçek, yaptığı konuşmada, Yahudilere karşı saldırıyı kınayanların o dönemde böyle bir vahşetin yaşanmasını engelleyemediğini ifade etti. Çiçek, “Bundan her ülkenin kendince vicdani bir ders çıkarması ve bir daha böyle büyük insanlık trajedilerinin yaşanmaması için gayret göstermesi gerektiğine inanıyorum” dedi.