Siyaset İçtüzük geçmeden Meclis’e tatil yok

İçtüzük geçmeden Meclis’e tatil yok

20.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti MYK, Erdoğan başkanlığında toplandı. İç tüzük değişikliğiyle ilgili teklifin 15 Temmuz’a kadar komisyondan geçirilmesi, düzenleme yasalaşana kadar da TBMM’nin mesaisini sürdürmesi öngörüldü

İçtüzük geçmeden Meclis’e tatil yok

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), bayram sonrası başlayacak olağan kongre süreci, 1 Temmuz’da gerçekleştirilecek teşkilat başkanları kampı ve TBMM İç Tüzüğü değişikliği çalışmalarını ele aldı. Grup yönetiminin MYK’ya sunduğu tüzük değişiklik taslağının 15 maddeden oluştuğu ifade edildi.

Haberin Devamı

MHP’ye de iletilen taslakta, tüzüğün, muhalefet partilerinin engelleme amaçlı kullandığı “grup önerisi, usul tartışması, yoklama ve karar yeter sayısı istemi” gibi konuları düzenleyen maddelerinde, Meclis çalışmalarını hızlandırmaya dönük değişikliklerin yer aldığı öğrenildi. İç tüzük değişikliğiyle ilgili hazırlanan taslak takvimde ise, teklifin Meclis’in ara vermede olduğu 15 Temmuz’a kadarki komisyondan geçirilmesi, düzenleme yasalaşana kadar da Meclis’in mesaisini sürdürmesi öngörüldü.

Terörle mücadele

Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen dünkü MYK’ya, Yunanistan programı nedeniyle Başbakan Binali Yıldırım katılmadı.

Parti kurmaylarından edinilen bilgiye göre, toplantıda, MYK’ya 1 Temmuz’da yapılacak 81 il başkanı, kadın ve gençlik kolları başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek kampa ilişkin hazırlıklar konusunda bilgi verildi. Bayramdan sonra başlatılacak olağan kongre takvimi de ele alındı. Temmuz’dan itibaren belde kongreleriyle başlayacak süreç ele alınırken, değiştirilmesi gereken bazı teşkilatların durumu görüşüldü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet Yürüyüşü’ne ilişkin değerlendirmelerin de yapıldığı toplantıda, terörle mücadele ve dış gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Haberin Devamı

MHP’ye de iletildi

Edinilen bilgiye göre, Ak Parti grup yönetimi MYK’ya, Erdoğan’ın Meclis’in daha hızlı ve verimli çalışması için değiştirilmesinde ısrarlı olduğu Meclis İç Tüzüğü’ne ilişkin çalışmasını da sundu.

Parti kurmaylarından alınan bilgilere göre, haftasonu MHP’ye de iletildiği belirtilen taslakta, muhalefetin Meclis çalışmalarını engelleme amacıyla kullandığı savunulan maddelere neşter vurulması, teamüllere dayalı yürütülen bazı uygulamaların da tüzük hükmü haline getirilmesi öngörülüyor. Ak Parti, iç tüzükte özetle şu değişikleri gerçekleştirmeyi planlıyor:

Genel Kurul gündemine ilişkin partilerin her çalışma günü verebildiği ve üzerine aleyhte iki lehte iki olmak üzere dört konuşmacının 10’ar dakika süreyle söz alabildiği grup önerileri disipline edilecek. Grup önerisi üzerine sadece öneriyi veren parti grubundan bir milletvekili 5 dakika konuşabilecek. Böylece yaklaşık 1 saat süren grup önerileri 5 dakika içinde karara bağlanacak. Aynı usulle söz imkanı tanınan Danışma Kurulu önerileri üzerine ise görüşme açılmayacak. Grup önerilerinin haftada bir gün verilmesiyle ilgili hükmün de taslağa eklenebileceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Küfredenlere ceza

Tüzükte yer alan “kınama cezası” kapsamına, “döviz, pankart açmak” da eklenecek. Şahsiyetle uğraşan, küfür ve hakaret eden ile fiili saldırıda bulunan vekillere para cezası uygulanacak. Bu fiillerde bulunup disiplin cezası alan vekillerin aylık ödenek ve yolluklarından belli miktar kesilecek.

TBMM başkanvekillerinin şu anda teamül olarak uyguladıkları görüşmelere geçilmeden önce 15-20 milletvekiline yerlerinden 1’er dakika söz vermesi tüzük hükmü haline getirilecek. Birleşimi yöneten başkan, 15 milletvekiline yerlerinden 1’er dakika konuşma izni verecek.

Önerge okunmayacak

Zamandan kazanmak amacıyla Meclis araştırma önergeleri, genel görüşme önergelerinin Genel Kurul’da okunması uygulaması kaldırılacak. Bunlar doğrudan elektronik ortamda gündeme alınacak ve vekillere iletilecek. Tasarı ve tekliflerin görüşmelerinde verilen değişiklik önergelerinin veriliş sırasına ve maddeye aykırılığına göre iki kez okunması uygulamasından da vazgeçilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Muhalefetin sık sık başvurduğu yoklama ve karar yeter sayısı istemleri de disipline edilecek. Şu anda tek milletvekilinin istemesi yeterli olan karar yeter sayısı aramaları için en az 15 milletvekilinin ayağa kalkması veya yazılı istemde bulunması şartı getirilmesi planlanıyor.

Muhalefetin “usul tartışması” istemiyle çalışmaları engelleme taktiğine karşı da birleşimi yöneten başkana usul tartışması açıp açmama konusunda “takdir yetkisi” verilmesi de öngörülüyor.

15 Temmuz’a kadar

Parti kurmayları, Meclis’in 15 Temmuz’a kadar çalışmalarına ara verme kararı aldığını, ancak bazı komisyonların ara verme ve tatilde çalışma izni aldıklarını belirterek, bu çerçevede iç tüzük değişiklik teklifinin 15 Temmuz’a kadar Anayasa Komisyonu’ndan geçirilebileceğini belirtti. Parti kurmayları, “Komisyondan geçmiş olursa, teklif 15 Temmuz özel gündemli toplantısının ardından 17 Temmuz’dan itibaren normal mesaisini sürdürecek Genel Kurul’a hemen gelir. İç tüzük değişikliği bitmeden Meclis tatile girmez” dedi.

Haberin Devamı