Siyaset İdam cezası mesajı

İdam cezası mesajı

17.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Askerlerin hangi suçtan yargılanacakları, cezalarının ne olacağı ve idamı geri getirmeyi düşünüp düşünmediklerine ilişkin bir soru üzerine ise Başbakan Yıldırım, “İşlenen bu suçun karşılığı hukuk sisteminde, yargı sistemimizde açık ve seçik tanımlanmıştır.

İdam cezası mesajı

Bilindiği gibi idam cezası, Türk anayasasından, Türk hukuk sisteminden çıkarılmıştır. Bugün yüce Meclisimiz toplanacak ve burada ülkenin bu ve buna benzer çılgınlıklarla karşı karşıya kalmaması için ilave ne gibi tedbirler alınacaksa, hukuki düzenlemeler yapılacaksa bunları da diğer partilerimizle, parti liderleriyle değerlendireceğiz, üzerinde çalışacağız” diye konuştu.
Yıldırım, rehin alınan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın da sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.
‘Beyin takımı alındı’
Yıldırım, “Sözde Yurtta Sulh Komitesi’ndeki isimlerden gözaltına alınanların ve bu isimlerden operasyonlarda hayatını kaybedenlerin olup olmadığının” sorulması üzerine de, görevden alınanların ve gözaltına alınanların ve arananların olduğunu söyledi. İşin omurgasını oluşturan bütün isimlerin, işin beynini oluşturan bütün isimlerin alındığını ve kontrol altında olduğunu aktaran Yıldırım, “Doğru, bu bir müşterek çalışmanın ürünüdür. Kolluk kuvvetleri savcılarımızla çok güzel bir koordinasyon içinde çalışmıştır. Gece boyunca titiz bir çalışmayla darbe girişimine yeltenenler hakkında gerekli adli işlemleri geciktirmeden yapan bütün savcılıklarımıza, başsavcılarımıza teşekkür ediyorum. Çok güzel bir çalışma örneği gösterilmiştir. Bu ülkenin başkomutanı olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ilk andan itibaren, ‘ölmek var dönmek yok, bu milletin geleceği için bir bedel ödenecekse o bedeli biz ödeyeceğiz’ demiştir ve noktayı koymuştur” dedi.
‘Hainin rütbesi olmaz’
Yıldırım, “Darbe girişimini yapanlardan gözaltında olan bir orgeneral var mı” sorusuna, “Şimdi bu hain girişime, kalkışmaya karışanların artık generalliği, amiralliği söz konusu değildir. Rütbesi ne olursa olsun bunlar haindir. Hainin de rütbesi olmaz” karşılığını verdi.
TBMM ve Genelkurmay civarında bazı grupların basın mensuplarına yönelik linç girişiminde bulunmasının anımsatılması üzerine Yıldırım, “Geçmiş olsun. Basın mensuplarının görevi olayları millete aktarmaktır. Olayın heyecanı ve stresiyle bazı yanlışlar yaşanmış olabilir. Bunun için biz sizden özür diliyoruz. Toplumun psikolojisini sevk ve idare etmek, takdir edersiniz ki kolay değildir ama ben milletime buradan çağrıda bulunuyorum; bugün artık ayrıştırma günü değildir, bugün birleştirme günüdür” dedi.
‘Teselli başaramamaları’
Yıldırım, “Paralel yapıya yönelik kamuda düğmeye basılacak mı” sorusuna da, “Bu ülkenin bölünmesi, parçalanması, birliğinin, beraberliğinin zarar görmesi adına kim ne faaliyette bulunmuşsa bunların hepsinin hesabı sorulacak. Hiçbir kişi dışarıda kalmamak üzere. Bunların hepsi biliniyor. Gereği de gecikmeden yapılacaktır” diye yanıtladı. Darbe girişiminde en büyük yarayı TBMM’nin aldığının hatırlatılması üzerine Yıldırım, “Biz asil bir milletiz, büyük bir milletiz. Bakın Brüksel’de terör saldırısı oldu, 10 günde havalimanını açamadılar. Biz 4 saatte açtık. Dolayısıyla giden mal geri gelir, daha güzeli gelir ama giden canlar geri gelmez. Bizim ciğerimizi yakan şehitlerimizdir. Tek tesellimiz bu alçakların başaramamasıdır” dedi.