Siyaset ‘Idlib’deki yanlışı Rusya’ya ilettik’

‘Idlib’deki yanlışı Rusya’ya ilettik’

06.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Alman mevkidaşı Maas ile düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İdlib’de yaşananlara ilişkin “Bu saldırıların amacı İdlib’i ele geçirmek” dedi. Çavuşoğlu “Saldırıların yanlış olduğunu net bir şekilde Rusya’ya ilettik” derken, Maas Tahran’da Rusya ve İran’ın da yer alacağı üçlü zirvede Türkiye’yi desteklediklerini belirtti.

‘Idlib’deki yanlışı Rusya’ya ilettik’

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Binali Yıldırım tarafından kabul edilmesinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Çavuşoğlu ile Maas, Ankara Palas’ta ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Maas ile sık sık görüştüklerini belirten Çavuşoğlu, “İlişkilerimizi normalleştirmek ve her alanda geliştirmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Fırtınalı günler de yaşadık. Fakat biz artık o günlere dönmek istemiyoruz” diye konuştu.

‘Gerginlik azalmalı’

Çavuşoğlu, Suriye’de yaşanan gelişmelere yönelik olarak “İdlib çatışmasızlık bölgesinin korunması gerekiyor. Burada 3,5 milyon insan var. Eğer burada mesele radikal terörist gruplar ise bu grupları etkisiz hale getirmek için birlikte çalışılabilir. Bunun çözümü, hiç ayırt etmeksizin İdlib’in her tarafını bombalamak değildir. Bunun Astana formatında ya da Soçi formatındaki Tahran zirvesinden önce yapılmasını da hiç doğru bulmuyoruz. Eğer bu saldırılarla bir baskı oluşturulmak isteniyorsa bu da yanlış. Amacımız bu gerginliği azaltmak ve ateşkesi sürdürülebilir hale getirmek, muhalefetle rejim arasında güven artırıcı adımların atılmasını devam ettirmek. Bu sayede anayasa komisyonu için de listeler verildi, anayasa komisyonunun kurulması çalışmasını sağlamak, siyasi bir çözüme doğru adımlar atmaktır” dedi. Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Rejimin İdlib’e saldırmak istediği ve burayı ele geçirmek istediği açık. Rejimin garantörleri var. Rusya ve İran. Onlarla görüşmeleri sürdürüyoruz. Burada kimse kimseyi kandırmasın. Biz burada Almanya ile aynı yerde durduk. Görüşlerimiz örtüştü. Bu saldırıların yanlış olduğunu net bir şekilde Rusya’ya ilettik. Burada öncellikle saldırının engellenmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

İdlib’de 3,5 milyon insan olduğuna ve felaket olasılığına dikkati çeken Çavuşoğlu, “Kaç milyonu Türkiye’ye gelebilir? Belki 2 milyon. Peki bu teröristler nereye gidecek? Bunlar Türkiye’ye de gelebilir. Başka transit ülkelere de gidebilirler. Avrupa’ya gidebilir, ötesine de gidebilir” dedi.

‘Provokasyon var’

Çavuşoğlu, İdlib’le ilgili üçlü formatta varılacak bir mutabakatı engellemek için bazı ülke ve grupların porovokasyon içinde olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, “Bu radikal gruplar, terörist gruplar Türkiye tarafından buraya getirilmedi. Bu gruplara karşıysak o zaman Halep’ten, Doğu Guta’dan hatta Güney’den bu terörist gruplar niye İdlib’e getirildi. Ya da koridor açarak onların silahlarıyla beraber niye buraya gelmesine izin verildi? Başından beri plan belliydi: ‘Bu gruplar buraya gidecek, sonra bu grupların burada bulunmasını bahane ederek, burayı ele geçirmek için saldıracak” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Uluslararası toplum Türkiye’ye bakıyor’

Maas, Suriye’deki gelişmelere yönelik olarak şunları söyledi: “Türkiye, tabii ki büyük bir endişeyle sınırındaki gelişmeleri izliyor, bizler de endişeliyiz. İnsani bir felakete gebe olan bir bölgeden (İdlib) bahsediyoruz. İdlib’den kaçacaklara yardım etmek gerekiyor. Nasıl yardım edebileceğimizi konuştuk. Türkiye bu konuda önemli ortağımız.” Tahran’da, Türkiye Rusya ve İran arasında düzenlenecek zirvenin önemine işaret eden Maas, “Bu konuda da Türkiye’yi destekliyoruz. Çünkü uluslararası toplumdaki birçok çevre, Türkiye’ye bakıyor. Belki Türkiye’nin duruma müdahale noktasında diğer ülkelerden daha fazla imkanı, katkısı olabilir diye düşünüyor” dedi.

Yazarlar