Dünya İdlib tartışması büyüyor

İdlib tartışması büyüyor

12.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İdlib’de rejim güçlerinin Ebu Zuhur Havaalanını geri aldığı ifade edilirken, İHA saldırısıyla ilgili Rusya’dan yeni açıklamalar geldi... Moskova, İHA saldırılarını düzenleyenlerin yurtdışında eğitim aldıklarını savundu

İdlib tartışması büyüyor

Suriye’de rejim güçlerinin Rusya’nın desteğiyle İdlib’teki operasyonları devam ederken, bölgede garantör ülkeler arasında yaşanan suçlamalar da devam ediyor. Dün rejim güçlerinin İdlib’in doğu kırsalında büyük bir stratejik öneme sahip olan Ebu Zuhur Askeri Havaalanı’nı kontrol altına aldığı iddia edildi. Rejim güçlerinin, bölgede faaliyet gösteren muhalif gruplar ve terör örgütü El Nusra bağlantılı Tahrir El Şam örgütüyle şiddetli çatışmalara girdiği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

İdlib merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Ebu Zuhur askeri havaalanı, muhalifler ve rejim karşıtı örgütlerce Eylül 2015’te ele geçirmişti. İdlib’in doğusunda bulunan Ebu Zuhur beldesi ve havaalanı, güney Halep ve doğu Hama’yı muhaliflerin kontrolündeki İdlib’e bağlayan geçiş noktası durumunda. Havaalanının rejim güçlerinin kontrolüne geçmesi durumunda muhaliflerin kontrolündeki bölge, bütünlüğünü kaybetme riskiyle karşılaşacak. Ebu Zuhur kasabası ve havaalanında mayın temizleme çalışmaları yapıldığı, ordu güçlerinin bölgede askeri yığınak yaptığı belirtildi.

İdlib tartışması büyüyor

‘Yurtdışında eğitim’

Bu arada önceki gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, rejimin İdlib gerginliği azaltma bölgesinde ateşkesi ihlal ederek ilerlediğini, garantörler Rusya ve İran’ın bunu engellemesi gerektiğini söylemişti. Rus tarafı ise Genelkurmay ve MİT’e mektup göndererek, Türkiye’ye Suriye’deki sorumluluğunun hatırlatıldığını belirtmişti.

Haberin Devamı

Dün Rusya’dan üslere düzenelenen İnsansız Hava Aracı (İHA) saldırılarıyla ilgili yeni açıklamalar yapıldı. Sputnik’in haberine göre, Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Suriye’deki Rus üsleri Hmeymim ve Tartus’a yönelik saldırı girişiminde kullanılan İHA’ların tek bir noktadan gönderildiğini ve saldırıyı düzenleyenlerin yurtdışında eğitim almış olmaları gerektiğini belirtti. İHA’lardaki mühimmatın Ukrayna yapımı olabileceği ifade ediliyor.

İdlib tartışması büyüyor

‘El Nusra’ya izin vermeyiz’

“Izvestiya” gazetesine konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan 3 kaynak, Ankara ile yeni bir gerilim istemediklerini, ancak Fetih el Şam’ın akıbeti gibi hassas konularda taviz vermeyeceklerini söyledi. Rus kaynaklardan biri, “Astana formatında başarıyla çalışıyoruz ve bu işbirliği sürmeli. Ancak ilkesel duruşumuz, Fetih el Şam’ın imha edilmesini öngörüyor ve biz bundan vazgeçmeyeceğiz” dedi.