Ekonomi İhracatta hedef 155 milyar $

İhracatta hedef 155 milyar $

04.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye 2016 yılında 142.6 milyar dolarlık ihracat yaptı. 2017’yi atılım yılı olarak belirleyen ihracatçılar 155 milyar dolarlık hedef ilan etti

İhracatta hedef 155 milyar $

Türkiye’nin aralık ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.3 artarak 12 milyar 817 milyon dolara ulaştı. 2016 yılı ihracatı ise bir önceki seneye kıyasla yüzde 0.8 gerileyerek 142 milyar 610 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre aralık ayında kilogram bazında yüzde 4.7 artış gösteren ihracatın lokomotif ilk üç sektörü otomotiv, hazır giyim-konfeksiyon ve kimyevi maddeler oldu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Geçen yıl ihracatımız 2015 yılına göre dengede kapandı. Küçük bir düşme, yüzde 0.8 düşme ile kapandı. İthalatımız yüzde 4.2 seviyesinde bir düşme yaşadı. 2016 yılı itibarıyla toplam dış ticaret hacmimiz 341.2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Dış ticaret açığımız yüzde 11.7 geriledi, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 71.8’e yükseldi” dedi.

İhracatta hedef 155 milyar $

Yukarı yönlü ivme

Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Ankara’da geçen yılın aralık ayı ile 2016’ya ilişkin ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Haberin Devamı

2017’nin geçen yıla göre daha dengeli bir yıl olacağına işaret eden Zeybekci, bu yıl Türkiye’nin bölgesinde de işlerin daha iyiye gitmeye başlayacağı bir yıl olmasını beklediklerini belirtti.

Bakan Zeybekci, 2009 yılının son çeyreğinden 2016’nın üçüncü çeyreğine kadar kesintisiz büyüyen Türkiye ekonomisinin, çevre ülkelerdeki siyasi gelişmeler ve 15 Temmuz darbe girişimine rağmen makroekonomik göstergelerdeki yukarı yönlü ivmesini sürdürdüğüne işaret etti.

İhracat seferberliği

Nihat Zeybekci, “Bavul ticareti, hizmet ticareti ile serbest bölgelerdeki net ihracatımız ve ithalatımızı da üzerine koyduğumuzda Türkiye’nin dış ticaret hacminin 407 milyar dolar seviyesine geldiğini görüyoruz” diye konuştu.

Zeybekci, “İhracata verdiğimiz nakdi destekler üç katına çıktı. Gerekirse hükümet olarak bunu birden beşe çıkarmaya kararlıyız. Çünkü 2017 yılında bu ihracat seferberliği mutlaka ve mutlaka gerçekleşecek ve başarıya ulaşacağız. Bir kere başladıktan sonra da durmayacağız. 150 milyar dolar civarındaki ihracat rakamımız ‘mevcut kabiliyetlerimizle gelebildiğimiz sınır’ olarak algılanıyor. Böyle bir sıkıntı var Türkiye’de ve ihracatçılarımızda. Burayı aşmamız lazım, burayı aşarken gerekli tüm enstrümanları kullanacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İthalat politikalarında da son derece dikkatli davrandıklarını bildiren Zeybekci, hiçbir ithalatın yerli üretimi olumsuz etkilemesine müsaade etmeyeceklerini vurguladı.

‘Algı yönetimi’ kampanyası...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu yılın sonunda ihracatın 155 milyar dolara yükselmesini öngördüklerini belirterek, Orta Vadeli Plan (OVP) hedefi olan 153.3 milyar doları geride bırakacaklarına inandıklarını söyledi.

2016 Yılı İhracat Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Büyükekşi ihracat açısından 2016’nın zor olduğunu, petrol ve emtia fiyatlarının düşük seyretmesi nedeniyle ihracat fiyatlarında gerileme yaşandığını kaydetti. Büyükekşi, 2015 yılında 1.44 olan kilogram başı ihracatın, geçen yıl 1.37 kilogram dolara gerilediğini bildirdi. Yıl genelinde bu gerilemeden kaynaklı ihracat kaybının 3.5 milyar dolar olduğunu belirten Büyükekşi, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Rusya ile krizin yanı sıra Irak, Suriye ve Libya’da çatışmalar da ihracatımızda düşme konusunda önemli bir rakam oluşturdu. Bu ülkelere ihracatımız 3.7 milyar dolar düşüş gösterdi. Türk lirası ve sterlinin dolara karşı değer kaybetmesi de yaptığımız ticaretin dolar karşılığının azalmasına sebep oldu. 2016’da parite kaynaklı kaybımız 1.5 milyar dolar. Topladığımızda 2016’da 8.7 milyar dolar kaybetmiş oluyoruz. Bunlar olmasaydı, 2016 ihracatımız yüzde 5 artarak 150.8 milyar dolar olacaktı. Aslında buna daralma bile denmez, sadece yüzde 8 daralma.”

Haberin Devamı

Büyükekşi, bu yıl Türkiye’nin örselenmeye çalışılan imajını tamir edebilmek için Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci liderliğinde “algı yönetimi kampanyası” başlatacaklarını ve bu sayede ülkenin ve ürünlerin algısının olumluya döneceğini söyledi.

Otomotiv lider oldu

TİM verilerine göre sektör bazında aralık ayında en fazla ihracatı 2 milyar 348 milyon dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Bu sektörü 1 milyar 339 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 282 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

Haberin Devamı

Ülke gruplarına göre ihracatta aralık ayında ilk sırada yüzde 45.5 pay ve 5 milyar 619 milyon dolar ile Avrupa Birliği, ikinci sırada yüzde 21.1 pay ve 2 milyar 599 milyon dolar ile Orta Doğu ülkeleri yer aldı. Bunları yüzde 8.5 pay ile Afrika ve yüzde 6.6 pay ile Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri izledi. Aralıkta en fazla ihracat yapılan ilk beş ülke; Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu.