Gündem İkinci sınav telaşı

İkinci sınav telaşı

20.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Üniversite sınavları bitti, sonuçlar 31 Temmuz’da açıklanacak. Tercihler ise 7-14 Ağustos’ta yapılacak. Ancak yetenekli olan ve 150 puan barajını aşanlar için sınav maratonu devam ediyor. Üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri, devlet konservatuarı ve spor bölümlerine girmek isteyenler ağustos ayında düzenlenecek özel yetenek sınavlarında ikinci kez ter dökecek.

İkinci sınav telaşı

Resim, heykel, müzik, sahne sanatları, moda, tekstil tasarımı ve spor gibi farklı alanlarda yeteneği olan adaylar, üniversitelerin bu bölümlerine girebilmek için ikinci kez sınavlara hazırlanıyor. 31 Temmuz’da üniversite sınav sonuçları açıklanacak ve tercihler 7-14 Ağustos tarihlerinde yapılacak.

Haberin Devamı

Üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri, devlet konservatuarı ve spor bölümlerine girmek isteyenler, özel yetenek sınavlarına katılacaklar.

Sınav ve değerlendirme işlemleri üniversitelere göre değişiklik gösteriyor. Çoğu üniversite ağustos ayında ön kayıt başvurularını kabul ediyor. 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu’na göre özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programlara başvurabilmek için 2018-Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) girmiş ve en az 150 puan almış olmak gerekiyor. Sınav tarihleri belli olan üniversiteler şöyle:

Önce ön kayıt var

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi: Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Resim Bölümü’ne 40, Heykel’e 15, Seramik ve Cam Tasarımı’na 15, Grafik Tasarım’a 40, Tekstil ve Moda Tasarımı’na 20, Geleneksel Türk Sanatları’na 35, Sahne Dekorları ve Kostümü’ne 15, Fotoğraf’a 25, Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu’na 15 öğrenci alınacak. Özel yetenek sınavına ön kayıtlar 13-17 Ağustos’ta kabul edilecek. Resim ve Heykel için 2018 TYT’den 185, diğer bölümler için 225 puan almış olmak gerekiyor. Üniversite 4-20 Eylül tarihleri arasında baraj ve yerleştirme olmak üzere iki aşamalı sınav yapacak.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi: Devlet Konservatuvarı’nda Şan, Modern Dans, Piyano, Flüt, Keman, Kontrabas, Viyola, Viyolonsel, Kompozisyon (Bestecilik) lisans programlarına özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul ediyor. 1-10 Ağustos’ta ön kayıt başvuruları yapılabiliyor. Sınavlar 13-17 Ağustos’ta.

Hacettepe Üniversitesi: Ankara Devlet Konsevatuvarı, Müzik Bölümü’nde Caz, Kompozisyon ve Orkestra Şefliği, Piyano, Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar, Yaylı Çalgılar, Müzik Bilimleri Bölümü’nde Müzikoloji, Sahne Sanatları Bölümü’nde Bale, Opera, Tiyatro anasanat dallarına öğrenci alınacak. Sınavlar 13 Ağustos’ta başlayacak.

Sakarya Üniversitesi: Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde Resim Bölümü’ne 30, Seramik ve Cam Bölümü’ne 20, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’ne 35 öğrenciyi özel yetenek sınavıyla alacak. Başvurular, 1-26 Ağustos’ta ozelyetenek.sakarya.edu.tr adresi üzerinden yapılacak. Üniversitede bu yıl Grafik, Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık ve Şehir Bölge Planlama bölümleri öğrenci almayacak.

Haberin Devamı

Afyon Kocatepe Üniversitesi: Devlet Konservatuvarı’nda Yaylı Çalgılar Bölümü’ne 15, Piyano’ya 10, Opera-Koro’ya 8, Temel Bilimler’e 20, Ses Eğitimi’ne 20, Çalgı Eğitimi’ne 10 öğrenci alınacak. Ön kayıtlar 1-10 Ağustos’ta kabul edilecek.

İki aşaması bulunuyor

Adıyaman Üniversitesi: Devlet Konservatuvarı’nda Müzikoloji Anabilim Dalı’na 25 öğrenci alınacak. Bu bölüme ön kayıtlar, 23 Temmuz ile 9 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Sınav Müziksel İşitme, Yazma ve Algılama Test Sınavı ile Müzik Alan Bilgisi Test Sınavı olmak üzere iki aşamalı olacak.

Marmara Üniversitesi: Güzel Sanatlar ve Spor Bilimleri fakültelerine özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul ediyor. Geleneksel Türk Sanatları, Grafik, Heykel, İç Mimarlık, Müzik, Resim, Tekstil gibi bölümlerin yer aldığı Güzel Sanatlar Fakültesi için ön kayıtlar 13-15 Ağustos’ta alınacak. Üniversite, Spor Bilimleri Fakültesi’ndeki 145 kontenjanı olan Antrenörlük Eğitimi, 65 kontenjanı olan Spor Yöneticiliği, 50 kontenjanı olan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümlerine özel yetenek sınavıyla öğrenci alacak. Bu bölümler için ön kayıtlar 1-5 Ağustos tarihleri arasında yapılabilecek. Bölümlere göre başvuru koşullarını sağlayan adaylar en az iki bölüme müracaat edebilecekler.

Haberin Devamı

Dokuz Eylül Üniversitesi: Buca Eğitim Fakültesi’nde Müzik Öğretmenliği, Resim-İş Öğretmenliği bölümlerine 30 Temmuz-3 Ağustos; Devlet Konservatuvarı’na 30 Temmuz-7 Ağustos’ta ön kayıtlar yapılabiliyor. Üniversite, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Sahne Sanatları, Müzik Bilimleri, Resim, Heykel, Grafik, Tekstil ve Moda Tasarımı, Seramik ve Cam Tasarımı, Geleneksel Türk Sanatları bölümlerine 1-10 Ağustos; Spor Bilimleri Fakültesi’nde Antrenörlük Eğitimi’ne 8-10 Ağustos, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği’ne 6-7 Ağustos tarihleri arasında ön kayıtları kabul ediyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi: Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü’nde Müzik Eğitimi ve Resim-İş Eğitimi’ne 40’ar öğrenci alınacak. Başvurular 3-8 Ağustos tarihleri arasında kabul edilecek. Devlet Konservatuvarı’nda Piyano’ya 3, Yaylı Çalgılar’a 10, Üfleme ve Vurmalı Çalgılar’a 7, Kompozisyon ve Orkestra Şefliği’ne 3, Türk Müziği’ne 10 öğrenci alınacak. Bu bölümlere başvurular 1-17 Ağustos’ta yapılacak. 6-10 Ağustos’ta başvuruları kabul eden Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Oyunculuk ve Dramatik Yazarlık bölümlerine 9’ar öğrenci alınacak. 22 kontenjanı bulunan Resim Bölümü için ön kayıtlar 9-15 Ağustos’ta yapılacak. Spor Bilimleri Fakültesi’nde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü ile Antrenörlük Eğitimi’ne 40’ar öğrenci alınacak. Ön kayıtlar 7-14 Ağustos tarihleri arasında.

Haberin Devamı

İstanbul Aydın Üniversitesi: Drama ve Oyunculuk, Çizgi Film ve Animasyon, Grafik Tasarım, Moda ve Tekstil Tasarımı, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği bölümlerine özel yetenek sınavıyla öğrenci alınacak. Çizim Sınavı 2, 9, 16, 29 Ağustos, 6-11 Eylül’de; Oyunculuk Sınavı 9-12 Ağustos ile 11-14 Eylül’de yapılacak. Başvuru için 2018 TYT’de herhangi bir puan türünden en az 150, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü için ilk 240 bin içerisinde olmak şart.

6 Ağustos’ta bitiyor

Abant İzzet Baysal Üniversitesi: Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Geleneksel Türk Sanatları, Resim ve Seramik bölümlerine 30 Temmuz - 6 Ağustos tarihleri arasında ön kayıt yapılabiliyor. Bölümlere başvuru için adayların 2018 TYT’de en az 155 ve üstünde puan almış olması gerekiyor.

İkinci sınav telaşı

Sporda da yetenek aranıyor

Başkent Üniversitesi: Görsel Sanatlar ve Tasarım ile Grafik Tasarım’a 31 Temmuz-9 Ağustos; Devlet Konservatuvarı’na 30 Temmuz-17 Ağustos’ta ön kayıtları kabul edecek. Üniversite ayrıca 44 öğrencinin alınacağı Spor Bilimleri’ne 6-17 Ağustos tarihleri arasında ön kayıt alacak.