Gündem İlk sınavda 500 bin aday yarışıyor

İlk sınavda 500 bin aday yarışıyor

10.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversiteye giriş sınavlarının ikinci basamağı LYS’ler bugün, LYS-4 Sosyal Bilimler oturumuyla başladı. LYS-4’te 538 bin 885 aday yarışıyor. 5 oturumda yapılacak sınavlar, yarın ve gelecek hafta sonu devam edecekAdayların LYS ile öğrenci alan 4 yıllık ve üzeri lisans programlarına girebilmek için LYS’lerden 180 barajını aşmaları gerekiyor. Aşamayanlar, sadece YGS puanıyla öğrenci alan programları tercih edebilecek

İlk sınavda 500 bin  aday yarışıyor

Üniversite maratonunda ikinci basamak bugün, LYS-4 Sosyal Bilimler oturumuyla başladı. 5 oturumda gerçekleştirilecek sınavlar kapsamında adaylar yarın, LYS-1 Matematik, 17-18 Haziran tarihlerinde de LYS-2 Fen Bilimleri, LYS-5 Yabancı Dil ve LYS-3 Edebiyat-Coğrafya oturumlarına katılacak. LYS’de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleriyle öğrenci alan lisans programları ile YGS puanıyla öğrenci alan lisans ve ön lisans programlarını tercih edebilecekler. LYS’de 180 barajını geçemeyenlerin ise sadece ön lisans programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakkı var. Bu adaylar LYS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edemeyecekler.
ÖSYM’nin verdiği bilgilere göre 2017 LYS’ye 1 milyon 72 bin 396 aday başvurdu. Bu adaylar 5 oturumda yapılacak LYS’lerin en az 2’sine başvurmak zorundaydı. Aday isterse 5 oturuma da başvurabiliyordu. Bugün düzenlenen LYS-4 Sosyal Bilimler’e ise 538 bin 885 aday başvurdu. LYS-4’te alınan puanlar, adayların TS-1 ve TS-2 puanlarının hesaplanmasında LYS-3 ile birlikte kullanılacak. Adaylar, TS-1 puanlarıyla aralarında Coğrafya Öğretmenliği, İlahiyat, Okul Öncesi Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Animasyon gibi programları; TS-2 puanıyla da Gazetecilik, Görsel Sanatlar, Halkla İlişkiler, Radyo Televizyon ve Sinema, Sanat Tarihi, Türkçe Öğretmenliği gibi programları tercih edebilecekler.
LYS’nin katkısı yüzde 60
LYS puanının hesaplanmasında YGS’deki testlerin yüzde 40 ağırlığı var. LYS’de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacak. 2017 ÖSYS Kılavuzu’na göre testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:
Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak. Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak.
Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.
Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değeri yeniden saptanarak puanlama yapılacak.
Hesaplanan standart puanlar ve kılavuzda Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacak. ALYS puanlarının hesaplanması için hangi testlerden en az kaç ham puan alınması gerektiği ise kılavuzdaki Tablo 1D’de yer alıyor. Yalnızca bu tablodaki koşulları sağlayan adaylar için ALYS puanları hesaplanacak.
ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları oluşturulacak. ALYS puanları, LYS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının yüzde 20’si oranında ham puan alan adayların 180 LYS puanı almaları sağlanacak.
Diploma notu eklenecek
Adayların yerleştirme puanlarının hesaplanmasında ortaöğretim bitirme notları da dikkate alınacak. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanı’na (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacak. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacak. OBP, 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek. Bu durumda diploma notundan adaylara en düşük 30, en yüksek 60 puan gelecek.
OBP hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem yapılmayacak. Son sınıftaki adayların 2017-ÖSYS yerleştirme işlemlerinde kullanılacak OBP hesaplanmasında kullanılacak olan diploma notu bilgisi, ÖSYM tarafından MEB e-okul sisteminden haziran ayı içerisinde ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ne aktarılacak.

90 soru çözülecek

Bugün Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) gerçekleştirilecek. 538 bin 885 adayın başvurduğu LYS-4’te 44 soru bulunan Tarih testi için 65 dakika, 14 soru bulunan Coğrafya-2 için 20 dakika, 32 soru bulunan Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testi için ise 50 dakika süre verilecek. Sınavda Tarih ve Coğrafya-2’de 1’er soru, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nde ise tüm adaylar için ortak olan 1 kısa cevaplı soru yer alacak. Adaylar, bu soruların cevaplarını cevap kâğıdının ilgili alanına yazacak ve kodlayacak.

Yarın Matematik var

Matematik Sınavı (LYS-1) yarın düzenlenecek. 839 bin 124 adayın başvurduğu LYS-1 saat 10.00’da başlayacak, 135 dakika sürecek. Geçen yıldan farklı olarak bu yıl Matematik ve Geometri testleri için ayrı kitapçık verilmeyecek. Toplam 80 soru bulunan sınavda 3 soru kısa cevaplı olacak. Bu sorularda cevaplar hem yazılacak hem de kodlanacak. Yazılsa dahi kodlanmayan cevaplar kabul edilmeyecek.

Matematik’in katkısı arttı

Bu yıl sınav sisteminde yapılan değişikle LYS-1 Matematik sınavında, önceki yıllarda ayrı ayrı düzenlenen matematik ve geometri testleri birleştirildi. Nesibe Aydın Okulları uzmanları, bu değişiklikle birlikte, puan türlerinde Matematik testinin katkısının arttığına dikkat çekiyor. Tercih edilecek programa göre de testlerin ağırlıklarının değiştiğini kaydeden uzmanlar bu konuda şu örnekleri veriyor:
Örneğin Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık gibi MF-3 puan türünden seçilen bölümlerde önceki yıllarda en fazla ağırlığa Biyoloji sahipti, bu yıl Matematik en fazla ağırlığa sahip. MF-3 için adayların LYS-1 Matematik ve LYS-2 Fen Bilimleri oturumlarına girmesi gerekiyor. Matematik Sınavı’nın etkisi yüzde 18, Fen Bilimleri’ndeki testlerin; Fizik yüzde 13, Kimya yüzde 14, Biyoloji yüzde 15 olmak üzere toplam etkisi yüzde 42.
Hukuk, TM-3 puan türüyle öğrenci alıyor. Bu puan türü için Edebiyat testi çok önemli. Ayrıca Matematik testinin de önemi arttı. TM-3 puan türünün oluşması için adayların LYS-1 Matematik ve LYS-3 Edebiyat-Coğrafya oturumlarına girmesi gerekiyor. TM-3 puan türünde Matematik Sınavı’nın etkisi yüzde 23. Edebiyat-Coğrafya Sınavı, Edebiyat testi yüzde 28, Coğrafya testi de yüzde 9 olmak üzere toplam yüzde 37 etkili.

Sınav takvimi

Sınavlar Tarih Saat
LYS-1 (Matematik) 11 Haziran 10.00
LYS-2 (Fen Bilimleri) 17 Haziran 10.00
LYS-5 (Yabancı Dil) 17 Haziran 14.30
LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) 18 Haziran 10.00
Sonuçlar 11 Temmuz 2017’de açıklanacak.

İlk sınavda 500 bin  aday yarışıyor


Tıp fakültelerine girebilmek için adayların yapması gereken net sayılarına birkaç örnek yukarıdaki tabloda yer alıyor. Adaylar, YÖK Atlas’nda YGS-LYS Net Sihirbazı’na girerek hedefledikleri tüm programlar için kaç net yapmaları gerektiğini görebilirler.

Zor olan sınavlar mı yoksa tercihler mi?

LYS maratonu, bugün başladı, gelecek hafta pazar günü sona erecek. Bitinceye, hatta açıklanıncaya kadar, kimseye rahat yok. Çünkü her an, herkesin başına bir şey gelebilir. ÖSYM, öyle eften püften nedenlerle sınav iptaline gidiyor ki, şaşırmamak elde değil.
Yine sınava girmeye hak kazandığı halde, öylesine sudan gerekçelerle sınavı kaçıranlar ya da kaydırma yapıp tüm çalışmalarını yerle bir edenler oluyor ki, kahrolmamak elde değil. İşte bu yüzden birinci önceliğiniz, zamanında sınava girip ve başarıyla onu tamamlamak olmalıdır. Puanlar açıklandıktan sonrası kolay. YGS barajını aştığınız için muhtemeldir ki, hepinizin gireceği bir yer mutlaka olacaktır.
İşte bu yüzden, sizleri en çok yapılan hatalar konusunda, şimdiden uyarmak istiyorum. Nedir bu hataların en önemlisi? Tercihler. Son dakikaya bırakılan tercihler yüzünden sadece bir yıl değil bazen bir hayat altüst oluyor.
Bu yüzden üniversite ve fakülte seçerken de, meslek belirlerken de işi sakın tesadüflere ve başkalarına bırakmayın. Çünkü hiç ama hiç kimse, sizi, sizin kadar tanımaz ve hayallerinizi bilmez. Puana bakıp, tercih yapmak kadar saçma bir uygulama olamaz. Ama pek çoğunuz maalesef bu hatayı yıllardır yapıyor…
Ayrıca diploma ile doktor, mühendis hukukçu ya da öğretmen olunmuyor. Olunsa da o sadece yaptığınız bir iş oluyor.
Bu nedenle, popülaritesine ya da iş garantisine bakarak, üniversite ya da meslek seçmek, sizi maceralara götürür.
Şu ana kadar hâlâ meslek ve fakülte seçimi konusunda karar vermediyseniz, bundan sonraki tüm zamanınızı, bu işe ayırmalısınız. Velilere, öğretmenlere ve eşe, dosta, akrabaya, arkadaşlara gelince, ne olur, onlara sadece bilgi verin dayatmalarda bulunmayın. Çünkü gelecek onların geleceği!.. Ve onlar, emin olun, neyin kendileri için iyi, neyin kötü olabileceğini, hepimiz kadar iyi biliyorlar…

Sınavı iptal ettiren durumlar

LYS’ler yarın ve gelecek hafta sonu sürecek. Adayların sınavlarının geçerli sayılarak cevap kağıtlarının değerlendirilmesi için dikkat etmesi gerekenleri tekrar hatırlatmakta yarar var. 2017 ÖSYS Kılavuzu’na göre sınavı geçersiz kılacak durumlar şöyle.
Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra adayların sınav süresinin ilk 120 dakikası tamamlanmadan ve sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında, tuvalete gitmek dahil, kısa bir süre için bile olsa, sınav salonundan çıkmaları yasak.
Sınav süresince adayların müsvedde kâğıdı kullanmaları, birbirlerinden kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri, sınav başlamadan soruları okumaya başlamaları, sınav süresi bittiği halde soruları okumaya ve cevap kâğıdında işaretleme yapmaya devam etmeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasak.
Belgeleri eksik veya geçersiz olduğu hâlde salon görevlileri tarafından yanlışlıkla sınava alınan adayların sınavları, sınav tutanakları ve kamera kayıtları incelenerek geçersiz sayılacak.
Sınavda kopya çektiği veya bu yönde fiiller işlediği tespit edilen adayın sınavı sınavı iptal edilecek.

Nüfus müdürlükleri açık

LYS’lerin yapılacağı günlerde nüfus müdürlükleri açık olacak. Sınava katılacak adaylardan nüfus cüzdanını kaybeden ve yeniden almak isteyenler için nüfus müdürlüklerinden “Geçici Kimlik Belgesi” düzenlenecek. İl ve ilçe nüfus müdürlükleri 10-11 ve 18 Haziran’da 07.00-09.45 saatlerinde, 17 Haziran’da da 07.00-14.00 saatlerinde açık olacak.

Bilim, sanat ve tasarım yeniden yorumlanıyor

Bilim, sanat ve tasarım üçlüsünü bir arada yeniden yorumlayarak inovasyon ve sürekli gelişimi hedefleyen İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, bu yıl ilk öğrencilerini almaya hazırlanıyor. Dönüşüm ve ilerlemeyi hızlandıracak öncü teknolojileri hayata geçirmeye odaklanan üniversite, Dr. Tolga Yazıcı başkanlığında kuruldu.
2009 yılında dört ön lisans programıyla eğitim hayatına başlayan Plato Meslek Yüksekokulu, bugün geldiği noktada 50’ye yakın ön lisans programıyla İstanbul Ayvansaray Üniversitesi’ne bağlandı. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Grafik Tasarımı olmak üzere üç lisans bölümüyle yola çıkan İstanbul Ayvansaray Üniversitesi; sanat ve estetik değerleri merkezde konumlandırarak alanında uzman, deneyimli akademik kadrosu ile iş dünyasına nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi hedefliyor.

LYS’de ulaşım bedava

LYS’ye girecek öğrenci ve görevliler, İstanbul’da toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı karara göre bugün ve yarın ile yapılacak 17-18 Haziran’da yapılacak LYS’lerde uygulama geçerli olacak. Aday ve görevliler, sınav günleri, 07.00-16.00 saatleri arasında sınava giriş veya görevli belgelerini ibraz ederek ücretsiz olarak toplu taşıma araçlarını kullanabilecekler. Ayrıca Türkiye genelinde de bazı il ve ilçeler, sınav günlerinde ücretsiz ulaşım hizmeti verecek.