Gündem İlkokulda bıçaklı kurbanlı Nevruz

İlkokulda bıçaklı kurbanlı Nevruz

24.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kayseri’nin Hacılar ilçesi Beğendik Mahallesi’nde bulunan Hacı Sami Boydak İlk ve Ortaokulu’nda, 21 Mart Türk Dünyası Toplulukları Haftası nedeniyle nevruz kutlama etkinliği düzenlendi.

İlkokulda bıçaklı  kurbanlı Nevruz

Öğrencilerin hünerlerini sergileyip, alkış aldığı etkinlikte ilkokul 1’inci sınıf öğrencileri de ’Kurban kesme’ adlı oyunu sahneledi. İki erkek öğrencinin, bir kız öğrencinin getirdiği tahta bıçaklarla, temsili olarak bir öğrencinin canlandırdığı koçu kesmesi dikkat çekti.

Velilerden tepki
Öğrencilerin kurbanlık koç yerine yere yatırıp ayaklarından bağladıkları ve temsili olarak kestikleri arkadaşları ile birlikte canlandırdıkları oyun sırasında önce tekbir sesleri duyuldu, daha sonra ‘Genç Osman’ marşı çalındı .
Bazı veliler bu canlandırmaya “Kurban Bayramları’nda bile çocuklara kurban kesilme anını göstermeyin, psikolojisini olumsuz etkileyebilir uyarısı yapılıyor. Nevruz kutlamasında kurban kesimini canlardırmanın anlamı ne?” diye tepki gösterdi.
Öğrencilerin temsili kurban kesme oyununun gerekçesini ise okul yetkilileri velilere, “Nevruzda hayvanlar otlaklara yayılır, bir de Nevruz ikramı olan etli pilav ikramları için kurban kesilir. İşte bunu temsilen kurban kesme oyunu sergilendi” diye açıkladı. Hacılar Kaymakamlığı tepki gören bu temsilden dolayı okul yöneticileri hakkında soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

Uzmanlar ne diyor

- Prof. Dr. Gökhan Malkoç (Psikolog): “Çocuklara, bu tür piyesleri oynatarak iyi yapmış olmayız. Eğitim anlamından çocuğa bir şeyler kazandırmasından çok gelişimlerine zarar vereceği düşüncesindeyim. Böylesi bir tasvir çocukların şiddet eylemlerini normalleştirmesine giden yolu açar. Asıl tehlike de buradadır.
- Prof. Dr. Haluk Yavuzer (Çocuk Psikolojisi Uzmanı): Çocukta travma yaratacak bir durumun dramatik yolla işlenmesi, çocuğun o durumu yaşamasını sağlamak anlamına gelir. Oynayanlar da seyredenler de mutlaka olumsuz etkileniyor. Bu kabul edilemez bir hatadır.
- Ulaş Apaydın (Eğitim-Sen Kayseri Şube Başkanı): İlkokul öğrencilerine böyle bir oyun oynatılması pedagojiye, eğitim psikolojisine tamamen aykırı bir durum. Bu konuyla ilgili gerekli mercilere başvurularımızı yapacağız ve takipçisi olacağız.