Gündem İmam hatiplerde seçmeli derslere ‘ayrıcalık’ iptali

İmam hatiplerde seçmeli derslere ‘ayrıcalık’ iptali

22.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Seçmeli ders düzenlemesinin imam hatiplere ayrıcalık tanıdığına hükmeden Danıştay, tüm liselerin haftalık ders çizelgelerini iptal etti. Çizelgeler yeniden yapılacak

İmam hatiplerde seçmeli derslere ‘ayrıcalık’ iptali

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, “İmam hatip okulları, adındaki bütün çağrışımlara rağmen imam ve hatip yetiştirmek üzere eğitim veren kurumlar değil” sözleri tartışmalara neden olurken, Danıştay 8. Dairesi diğer meslek liseleriyle aynı statüde olduğunu belirttiği bu okullara seçmeli ders düzenlemesi ile ayrıcalık tanındığına hükmetti.
MEB, 2010’da yaptığı düzenleme ile genel, Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinde uygulanan “Türkçe/matematik”, “fen/ matematik”, “Türkçe/sosyal” ve “Dil” gibi alan/dal uygulamalarını kaldırmış bu uygulamaya sadece mesleki ve teknik liselerde devam edilmesini kararlaştırmıştı. Buna göre öğrenciler imam hatip liselerinde 10. sınıfta haftada 13; 11. sınıfta 12 ve 12. sınıfta 9 saat ortak ders; sırasıyla 14, 15 ve 19 saat meslek dersi ve 12, 12, 11 saat de aralarında ortak ve alan derslerinin de bulunduğu seçmeli ders görüyordu. Mesleki ve teknik liselerde ise 10. sınıfta 15, 11. sınıfta 14 ve 12. sınıfta 7 saat ortak ders; yine sırasıyla 3, 5 ve 6 saat seçmeli dersle 16, 22 ve 28 saat de alan dersleri vardı.
Eğitim-İş, Danıştay 8. Daire’de açtığı davada, seçmeli ders saati yönünden imam hatipler lehine diğer meslek liseleri aleyhine düzenleme yapıldığını, bunun eşitliğe aykırı olarak meslek liselerinin daha az ders almasına neden olduğunu savunarak, ders çizelgelerinin iptalini istedi.

Yeniden çizelge
Danıştay ise verdiği kararda, hem imam hatipler lehine uygulanan ayrımcılığa hem de Bakan Nabi Avcı’nın, tartışma yaratan açıklamasına rağmen, bu liselerin statüsüyle ilgili çok önemli bir karar aldı. Kararda, “Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının da, imam hatip liselerinin de amacının, öğrenciyi hem mesleğe, hem de yükseköğretime hazırlamak olarak belirlenerek statü olarak birbiriyle aynı düzenlendiği belirtildi. Hem genel liselerin, hem de imam hatip liselerinin seçmeli ders saati sayısının meslek liselerinin seçmeli ders saati sayısından çok fazla olduğu vurgulanan kararda, “Bu durum meslek liseleri aleyhine eşitliğe aykırı bir uygulamaya neden olacağı ve meslek liselerinin amaçlarından olan yükseköğretime hazırlama konusunda eksik, yetersiz bir eğitim alınmasına neden olacağı görüldüğünden meslek liseleri yönünden tesis edilen eksik düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir” denildi.
Danıştay, MEB’in tüm liselere ait haftalık ders saati çizelgelerini düzenleyen 20.07.2010 gün ve 76 sayılı kararındaki tabloları iptal etti. Talim Terbiye Kurulu’nun seçmeli ders ve haftalık ders saatleri ile ilgili yeniden bir düzenleme yapması gerekecek.